29 Haziran 2012 Cuma

Teşvik Tamam!















Teşvik tamam şimdi gözler yeni yatırımda. İthal araçta gümrük muafiyeti getirilmesiyle gözler, yatırım potansiyeli olan Toyota, Honda gibi gibi firmalara çevrildi.

TEŞVİK sistemindeki kolaylıklara en az 100 bin adetlik otomobil yatırımlarına, bu kapasitenin yüzde 15’i kadar gümrük vergisinden muaf ek araç ithal hakkı eklenmesiyle gözler ‘yatırım potansiyeli olan’ firmalara çevrildi. Yatırım potansiyeli en yüksek firmalar yine ‘halihazırda Türkiye’de yatırımı olanlar’ olarak öne çıkarken, piyasada aslan payını AB üretimi otomobiller alıyor. Gerek yatırımcı, gerekse distribütör firmaların AB dışından yaptığı toplam ithalatın satışlardan aldığı pay yüzde 12 düzeyinde bulunuyor.

En fazla Toyota Corolla getiriliyor

AB’den ithalatta gümrük vergisi yok. Üçüncü ülkelerden ithalatta ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanıyor. Geçen yıl satılan 593 bin binek otomobilin yaklaşık 70 bini AB dışından yapıldı. Türkiye’de üretimi bulunan markalar arasında AB dışından en fazla ithalatı yaklaşık 20 binle Toyota yapıyor. Bu ithalatın 18 binini Corolla oluşturuyor. Corolla’nın 2013’ten itibaren Adapazarı’nda üretilmeye başlanmasıyla bu modelin ithalatının da bitmesi bekleniyor. İzmit fabrikasının kapasitesini 100 binden 200 bine çıkaracak olan 382 milyon dolarlık projesini açıklayan Hyundai’nin G.Kore’den ithalatı ise 10 bin civarında. İzmit’te üretimi biten Accent Era’nın yerini Accent Blue ticari anlamda doldurabilirse daha yüksek ithalata ulaşabilir. Türkiye’de ürettiği Civic Sedan da dahil 13 binlik satış yapan Honda’nın ithal satışı ise ağırlık Jazz olmak üzere 3 bin 500 adet düzeyinde. Renault 3 bin 500 adet satılan Latitude ve 400 adet satılan Koleos’u Kore’den ithal ederken, Ford pick-up kap modeli Ranger’ı G. Afrika’dan getiriyor.

AB’NİN EZİCİ AĞIRLIĞI VAR

Yatırım konusunda bilinen bir planı olmayan Chevrolet de 23 binlik satışının hemen hemen tamamını G.Kore’den ithal ediyor. Hükümetin yatırıma çağırdığı, ancak kısa vadede pek ümit vermeyen Volkswagen’in Meksika’dan ithal ettiği Jetta ile ulaştığı satış 14 bin. Kia’nın 10 bini geçen satışının yüzde 30’u Kore’den geliyor.  Nissan’ın 18 binlik satışında ezici çoğunluğu AB kökenli modeller oluşturuyor. Japonya, Çin ve Kore üretimi diğer otomobillerin satışları da 6 bin civarında.

CITROEN C-ELYSEE’DE PİYASA YAPACAK

Citroen’in Peugeot 301’le kardeş modelinin adı C-Elysee olarak belirlendi. Kasım ayında satışa sunulacak olan bu yeni sedan modelin ilk piyasaya çıktığı ülke Türkiye olacak. Citroen C-Elysee, başta Türkiye olmak üzere öncelikli olarak uluslararası pazarların ihtiyaçlarını ve müşteri beklentilerini karşılamak üzere sadece sedan bir otomobil olarak tasarlandı. Model, Türkiye’de ilk kez Auto Show Fuarı’nda podyuma çıkacak. Model, performans, yakıt verimliliği ve dayanıklılık için tasarlanan benzinli VTi 72 motoru ve 92 HP gücündeki dizel motoru ile öne çıkıyor.

Yenilenen Isuzu D-Max 55 bin TL’ye piyasada

ISUZU’NUN pick-up modeli D-Max yenilendi. Sportif bir tarza sahip olacak şekilde yeniden tasarlanan yeni D-Max, 55 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Yeni D-Max, 6 ileri manuel ve 5 ileri otomatik vites seçeneğiyle birlikte, 4x2  ve 4x4 olarak farklı çekiş sistemlerinde çift kabinde beş paket seçeneğine sahip. D-Max’in  4x4 V-Cross paketinde deri koltuk, ısıtmalı ön koltuklar, elektrik kumandalı sürücü koltuğu, iklim kontrollü klima ve yan basamak gibi özellikler bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder