29 Ağustos 2009 Cumartesi

Zafer Bayramımız Kutlu Olsun

Uğruna milyonlarca şehit verdiğimiz,
Zafer Bayramımız kutlu olsun.

Mustafa Kemal Atatürk,
mücadele arkadaşları ve şehitlerimizi
rahmetle anıyoruz.

Ruhları şad olsun.


Demir Bükey'den Trafikte Hayatta Kalmanın Püf Noktaları

  • Otonuzu kullanırken yaptığınız iş, hayatınızın en önemli işidir.
  • Otonuzu çalıştırmadan önce beyninizi çalıştırın.
  • Bir probleme girmemek, problemi çözmeye çalışmaktan çok daha kolaydır.
  • Trafik canavarlarla dolu bir arena değil, yaşamın büyük bir bölümünün zorunlu olarak geçirildiği çok riskli bir ortaklıktır. Trafiği paylaşan ortakların risklerini, ülke gerçeklerini en iyi değerlendiren sürücünün yaşam şansı çok daha yüksektir.
  • Bir motorlu araçta en önemli faktör sürücüdür; otolar kendi kendilerine hiç bir şey yapmazlar, onlara yanlışı ve doğruyu yaptıran sürücülerdir.
  • Bir otoda sürücüden sonra en önemli faktör lastiklerdir. Lastikler yol ile olan yaşam bağınızdır. En güçlü motor ve en iyi fren sistemi ile donatılmış yüksek teknoloji ürünü bir otoda bile ancak iyi lastikler ile güvenli sürüş yapılabilir. Orta büyüklükte bir otonun bir lastiğinin yere bastığı alan, bir avuç içi büyüklüğündedir.
  • Lastiklerle ilgili yapılan yanlışlar yaşamlarla ödenir. Yere sağlam ve doğru basın. Otolar lastiklerin üzerinde değil, lastiğin içindeki havanın üzerinde gider. İnik lastik, ayağa bol gelen ayakkabıya benzer, değil koşmak yürümek bile olanaksızdır. Sıcak havada, yağmurda ve karda lastik havaları indirilmez. Karlı yol yüzeylerinde geniş lastik değil, dar lastik daha iyi tutunma sağlar.
  • Görün ve görülün. Camlar, aynalar ve ışık donanımını temiz tutun. Kısa farlarınızı gündüzleri de yakın. Unutmayın en ölümcül kazalar gündüzleri güneşli günlerde ve düz yol kesimlerinde oluşur.
  • Trafik 360 derecedir. Her görmediğiniz santimetre karenin arkasında bir tehlike gizlenir. Onun için aynalarınızı her 10 saniyede bir kontrol edin. Şerit değiştirirken başınızı sağ veya sol arkaya çevirip ölü noktayı kontrol edin.
  • Direksiyon tek elle kullanılmaz. Tek elle ayakkabınızın bağcığını bağlayamayacağınız gibi. Direksiyonu her zaman iki elle ve 09:15 pozisyonunda tutun.
  • Yalnızca etkin fren hayat kurtarır. En iyi fren dönerek yavaşlayan tekerleklerle yapılır. Dönmeyen, kızaklayan ön tekerleklere yön verilemez, dönen ön tekerleklere yön verilir.
  • Otolar kendi kendilerine kaymazlar. Onları kaydıran sürücülerdir.
  • Gidilen yol kesimine göre yapılan aşırı hız, amaca uygun olmayan eski veya inik havalı lastikler, gereğinden fazla gaz, gereğinden fazla fren, gereğinden fazla direksiyon hareketi ve ani kompresyon (vites küçültmelerde debriyaj pedalını ani bırakma) sürücü kaynaklı kayma hareketini başlatan faktörlerdir.
  • Emniyet kemerini her zaman, her yerde ve tüm yolcularınıza taktırın.
  • Sarı ışıkta hareket etmeyin, kırmızı ışıkta geçen kamyon ilk olarak size çarpar.
  • Hoşgörü ve akılcılığı siz başlatın. Her isteyene yol verin. Birisine yol vermek en çok 5 saniyenizi alır. Bir günde 50 kez yol verseniz 250 saniye eder. Bu da 5 dakikanın altında bir zamandır. Hem trafiğe saygı ve hoşgörü katmış, hem de sinirlenmeden, gülümseyerek araç kullanmış olursunuz.
  • Doğru bilgi, tehlikeleri tanımak ve motorlu taşıtı daha iyi kullanmayı öğrenerek, beceriyi sağduyu ve saygı ile uygulamak, sürücülerin trafikteki tek yaşam şansıdır.

27 Ağustos 2009 Perşembe

Otomobil Hakkında Yorum Nasıl Yapılır?

Hadi biraz eğlenelim, gülelim. Yorum yapanların profillerine şöyle bir bakalım.


1. O marka ve modelin sahibidir. Diğer marka ve modellere göre ağır bastığı için ya da parası anca ona yettiği için almıştır. Sahibi olduğu otomobil "Kuzguna Yavrusu" misali güzel görünür.

Tarafsız yorumlar yapmaya gayret eder ama olmaz, olamaz. Çünkü bir tarafı her sabah onun sürücü koltuğuna oturmaktadır.


2. Yıllar içinde bir çok marka ve model otomobil sahibi olmuştur. Şu anda sahip olduğu ile diğerlerini kıyaslar. Ama hiç tanımadığı, denemediği, bilmediği marka ve modelleri ıskalar.


3. Hiç otomobili olmadığı gibi bu konuda ciddi bir bilgisi de yoktur. Eş, dost sohbetlerinde duydukları ile fikir sahibi olduğunu sanır. Hatta yorum yapar. (En tehlileki olanlar)


4. Uzun yıllardır otomobil ve otomobil sektörüne ilgi duyar. Neredeyse her marka ve modeli yakından takip eder, deneme sürüşlerini yapar. Bir otomobili, otomobil yapan unsurları inceler. Satın almak istediği otomobil, parasının yettiği değil! İhtiyacına cevap verebilecek olandır.

Sorulmadan konuşmaz, sorulduğunda ise sorana göre, sorular sorarak cevaplar, yorum yapar.


5. Sektörde çalışan ve bu konuda her şeyi bildiğini sanan ya da öyleymiş gibi davranan, çömez elemanlardır. Satış departmanlarında sıkça rastlanır. En sevdikler sözler harflarden oluşan kısaltmalardır. ABS, ASR, EBD... vs. ama sakın sormayın bunların ne olduğunu.

25 Ağustos 2009 Salı

İngiltere'de Değerini Koruyabilen Otomobiller



Mirror News'un haberine göre İngiltere'de, alındıktan üç yıl sonra ilk günkü fiyat değerine en yakın otomobil olarak Peugeot 107 seçildi.

Üç yıl sonra satış fiyatı 8.595 £ olan Peugeot 107, değerinin % 60.9 unu korumayı başardı. Elbette bu başarıda Peugeot 107'nin yüksek yakıt verimliliğinin ve düşük vergisinin de payı var.


Bu konuda ilk 10 ise şöyle sıralandı;

1. Peugeot 107 % 60.9
2.Toyota Aygo % 60,2
3. Suzuki Swift % 59,5
4. Citroen C1 % 59.2
5. BMW Mini % 58,9
6. Ferrari F430 % 58
7. VW Fox % 57,8%
8. Honda Jazz % 57
9. VW Eos % 56,3
10. Ford S-MAX % 56,1

24 Ağustos 2009 Pazartesi

Sevimli Honda İfadeleri

Hazırladığım bu sevimli ifadeleri daha önce forum üyelerimizle paylaşmıştım. Şimdi "Vitrin" forumu altında yayınlayarak üyemiz olmayan ama Honda Jazz sevenlerle de paylaşıyorum.


























Hazırladığım ifadelerin tamamını görmek için [Tıklayın]

21 Ağustos 2009 Cuma

Japon Markaları Ekonomik Krize Rağmen Üstün

Japon markaları üstünlüklerini bir kez daha kanıtladılar. Amerika'da Temmuz ayında yeni araç satışı, (2002 yılından bu yana ay içinde en kötü satış performansı olmasına rağmen) bu yılın ikinci en yüksek aylık satışına ulaştı.



2009 yılının ilk yedi ayında sıfır araç satışı 366.247 araç ile geçen yılki satış rakamının 274.584 adet altında kaldı. Bu da sektörde % 25 küçülme demek.



Bu ekonomik küçülmeye rağmen Japon markaları üstünlüklerini, satış adetleri ile pekiştirmeyi bildiler.

20 Ağustos 2009 Perşembe

Lastik Aşınma Sebepleri

Lastiğin Düzensiz Aşınması

Lastik tabanının yere temas ettiği alanda yük dağılımının her bir mm² de eşit olmamasından dolayı yükü fazla taşıyan bölge/bölgelerin erken aşınmasıdır.

Lastiğin düzensiz aşınma tipleri ve sebepleri:

A- Tabanda tek bir bölgede düzensiz aşınma.

Panik fren sonucu, tekerleğin bloke olması ve frenlemenin tek bir bölgede gerçekleşmesi veya depolama-park esnasında lastiğin ısı, yağ, solvent…gibi maddelerle uzun süreli fiziki teması neticesinde temas eden bölgedeki kauçuk karışımının özelliğini yitirmesi.


B- Tabanda birkaç bölgede düzensiz aşınma

Rulmanlarda boşluk var. Arka aksa takılı olan bu lastiklerin çalıştığı yerde amortisörler, süspansiyon sisteminde aşırı yıpranma var. Standart bir lastiğin yarış amaçlı (Rally) kullanılması. Aracın periyodik bakımlarının zamanında yaptırılmaması.


C- Taban merkezinde düzensiz aşınma (çevresel)

Lastik; yapılan işe uygun şişirme basıncının çok üzerinde bir değerdeki basınçta uzun süre kullanılırsa, taban orta bölgesi erken aşınır. Lastiğin yere temas eden alanında yük ve basınç eşit dağılmaz. Taban orta bölgesi omuzlara oranla daha fazla yük taşıyarak, diğer bölgelere göre daha fazla zolanır ve erken/hızlı aşınır. Daima yapılan iş ve çalışılan güzergaha göre lastik şişirme basınçları ayarlanmalıdır.


D- Tabanda iki omuzda düzensiz aşınma (çevresel)

Lastik; yapılan işe uygun şişirme basıncının çok altında bir değerdeki basınçta uzun süre kullanılırsa, iki omuz erken aşınır. Lastiğin yere temas eden alanında yük ve basınç eşit dağılmaz. Omuzlar, taban orta bölgesine oranla daha fazla yük taşıyarak diğer bölgelere göre daha fazla zorlanır ve erken/hızlı aşınır. Daima yapılan iş ve çalışılan güzergaha göre lastik şişirme basınçları ayarlanmalıdır.


E- Tabanda tek omuzda düzensiz aşınma (çevresel)

E-1 Araç üreticisi firma toleransları dışında Kamber açısı (pozitif veya negatif). Aşınma; bir omuzdan diğerine doğru azalır ve lastik yüzeyi pürüzsüzdür.

E-2 Araç üreticisi firma toleransları dışında Toe açısı/rot (iç vaya dış). Aşınma; bir omuzdan diğerine doğru azalır ve lastik yüzeyi testere dişi gibi eli tırmalar.


Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Kırılmış veya aşırı deforme olmuş jantları düzelterek, kaynak yaptırarak kullanmayın.
  • Manometresi (basınçölçer/hava saati) olmayan bir hortumla lastiğe hava basmayın.
  • Lastiği şişirirken üzerine eğilmeyin, oturup sigara içmeyin. üzerine oturmayın.
  • Merkezleme çizgisinden tam oturmadığı görülen bir lastiği aşırı şişirmeye çalışarak topukları kasıntılı oturmaya zorlamayın.
  • Isınmış lastiğin şişirme basıncı kontrol edilmez; azaltmak veya ayarlamak hatadır.
  • Supap kapaklarına gereken önemi verin ve sürekli kontrol edin. (Kapak yoksa; sübap bünyesine toz, toprak, nem girerek supap iğnesini/yayını paslandırır. Farkedilmezse iç basıncı düşen lastik sürüş emniyetini tehlikeye sokar. Mümkünse içi lastik contalı metal supap kapağı kullanın).
  • Yazın uzun süreli kullanımlarda lastik şişirme basınçlarınızı (eğer araç üreticisi firma farklı öneride bulunmuyorsa) %10 oranında artırın.
  • Aracın periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırın.
  • Diş derinliği 1.6mm’ye inmiş lastiklerinizi mutlaka yenileyin.
  • Lastiklerinizin yerlerini düzenli olarak değiştirin -rotasyon yaptırın- (eğer araç üreticisi firma farklı öneride bulunmuyorsa).

Lastik Bakım Süreleri:

  • Şişirme basınç kontrolü: 15 günde bir (varsa yedek lastik dahil)
  • Lastik geometrisi ön/arka düzen (rot) : 10.000 km’de
  • Balans: Direksiyonda titreşim hissedildiğinde
  • Yer değiştirme: 10.000 km’de

Sadece ön tekerlekleri ayarlamak yeterli değildir! Önlerdeki aşınmanın en önemli nedeni arka aksdaki ayarsızlıklardır.

Kia Venga ile Honda Jazz'a Rakip Olmaya Çalışıyor

Kia'nın B segmentindeki yeni modelinin tanıtımı önümüzdeki ay Frankfurt Otomobil Fuarında yapılacak. Avrupa'da 2010 yılında satışa sunulması beklenen "Venga" 1400 cc ve 1600 cc olmak üzere iki motor seçeneğiyle tüketiciyle buluşacak.

14 Ağustos 2009 Cuma

Büyük Köpekleri Olanlar İçin Küçük Araba Önerileri


İki tane büyük Labrodor cinsi köpeği olan biri sormuş.

"Bana en uygun olabilecek otomobil modelleri hangileri?"

www.telegraph.co.uk yazarı ise yanıtlamış.

"Ford Fusion, Honda Jazz, Nissan Note ve Peugeot 207SW bir göz atın."


Bence Honda Jazz 399 lt bagaj hacmiyle en iyi seçenek.
Wink

13 Ağustos 2009 Perşembe

Honda Jazz Ağustos 2009 Fiyatları

Joy+ Düz Vites - 31,500.-TL
Joy+ I-Shift - 33,500.-TL
Fun+ Düz Vites - 34,500.-TL
Fun+ I-Shift - 36,500.-TL


Yeni satış fiyatlarını görünce... Hiç yorum yapasım kalmadı.Hmmm Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Burayı [tıklayarak] ankete katılabilirsiniz ya da [yorum] yazabilirsiniz.

Honda Jazz'ın Disk Fren Sistemi Nasıl Çalışır

Bir otomobilin hiç şüphesiz en önemli bölümlerinden biri fren sistemidir. Bir otomobilde fren sistemi ne kadar güçlü ve etkiliyse o araç da o kadar güvenlidir diyebiliriz. Günümüzün bütün modern otomobillerinde ve elbette Jazzlarımız da Wink disk fren sistemi kullanılır.

Fren pedalına bastığınızda sistemdeki hidrolik sıvının yerini değiştirmiş olursunuz, bu değişim fren disklerine bir piston yardımıyla iletildiğinde araç disk üzerindeki sürtünme kuvvetinin etkisiyle yavaşlamaya başlar. Ne kadar fazla güç uygularsanız disk o kadar baskıya maruz kalır ve tekerleğin dönüş hızı yavaşlar. Disk frenler birçok arabada önde yer alır fakat günümüzde dört tekerlekte de bu tip frenler kullanılmaya başlanmıştır. Disk frenlerin asıl önemli olduğu yer ön taraftır. Çünkü frenleme en iyi ön tekerlekler vasıtasıyla yapılır. Bunu şöyle açıklayabiliriz, hareket eden bir nesneyi yavaşlatmaya başladığımızda eylemsizlik prensibine göre kütle hareketini devam ettirmek ister. Eğer siz bu harekete izin vermezseniz, nesnenin ağırlık merkezi öne kayar. Nasıl araba içinde otururken fren yapıldığında istemsiz olarak ileri doğru bir hareket yapıyorsak, aynı şekilde araç da öne doğru eğilim yapar. Bu eğilimi ve ön kısma yaklaşan ağırlık merkezini durdurmanın en etkili yolu da ön tekerleklerin durdurulmasıdır. Fren esnasında aracın arka tekerleklerinin yerle olan teması ve üzerine binen yük miktarı azalacağından frenleme konusunda pek etkili olamazlar. Fakat eğer geri geri giderken fren yaparsak, o zaman da asıl yük arka frenlere binecek ve arka frenler daha etkili olacaktır.



Disk frenler üstte göründüğü üzere kaliper, piston, balatalar, disk ve bağlantı noktalarından oluşur. Fren pedalına bastığımızda sistemdeki hidrolik sıvıyı boruya iteriz. Sıvıların sıkıştıralamaz oluşu ve bulundukları kabın her noktasına aynı basıncı uygulamaları prensibinden yararlanılarak, boru içerisindeki sıvı ince bir geçitten kaliperlerin arasındaki balata pistonuna iletilir. Ayağınızla fren pedalına uyguladığınız 2kg’lık bir kuvvet ile, daracık kesitli olan kanal ağzından sıvının pistona genişleyerek iletilmesini sağlar ve bunun neticesinde 2 tonluk bir basınç oluşturabilirsiniz. Çünkü uygulanan kuvvet cidarı piston üzerinde çok daha geniştir ve sıvılar üzerine uygulanan basıncı her noktaya eşit ilettiğinden kat be kat fazla bir kuvvet ile piston yer değiştirmeye zorlanır. Pistonun ucunda ve diskin arka tarafında bulunan balatalar ile disk sanki mengene ile sıkılıyormuş gibi basınca maruz kalır. Bu disk balataların arasında tekerlekle beraber dönmekte olduğundan frenleme ile birlikte inanılmaz bir sürtünme ve buna bağlı ısı enerjisi oluşur. Bu sürtünme o kadar büyüktür ki, disk tamamen ateş kırmızısı haline bile gelebilir.

Sonuç olarak frenler aracın hareketiyle oluşan kinetik enerjiyi sönümleyerek ısı enerjisine çevirir. Bunu yaparken sürtünmeyle oluşan yüksek ısının hızlı şekilde disklerden ve balatalardan atılması gerekir. Bunu kolaylaştırmak için de ısı transfer katsayısı yüksek malzemelerden disk üretmek ve kaliperlere hava kanalları yerleştirmek en çok kullanılan yöntemlerdir.


Unutmayınız!

Tükettiğiniz benzinin hareket enerjisi yerine, ısı enerjisine dönüşerek yok olmaması için; Gaz pedalını iyi kullanarak, fren pedalına düşecek işi en aza indirebiliriz.

11 Ağustos 2009 Salı

Freed

Honda'nın dünya çapında başarı kazanan modeli Jazz'ın temeline oturtulan yeni MPV modeli "Freed" tanıtıldı. 2-2-3 oturma düzeni olan Freed 1.5 litre SOHC i-VTEC motora sahip.


Detaylar için; [TIKLAYIN]



Eski ve Yeni Honda Jazz hakkında bir çok bilgi ve merak ettiklerinizin cevaplarını bulabilmek için Honda Jazz Organizasyonu forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Foruma Ulaşmak İçin [Tıklayın]

7 Ağustos 2009 Cuma

Oyun Oyna Honda Jazz Kazan

Oyun oynayıp Honda Jazz 1.4 ES kazanabilirsiniz. Ancak kazanacağınız Jazz, sağdan direksiyonlu. Benim için sorun değil diyorsanız buyurun oyuna. Tongue

[TIKLAYIN]


Eski ve Yeni Honda Jazz hakkında bir çok bilgi ve merak ettiklerinizin cevaplarını bulabilmek için Honda Jazz Organizasyonu forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Foruma Ulaşmak İçin [Tıklayın]

6 Ağustos 2009 Perşembe

Jazz'da Kaç Oktan Benzin Kullanılmalı?


Jazzlarımızın, fabrika önerisi olan yakıt türü 95 oktan kurşunsuz benzindir. Bu yakıtın kullanılması ile, motor zaten bu yakıta göre üretilmiş olduğundan maksimum performans elde edilir. Yüksek oktanlı yakıtların kullanım alanları farklıdır. Yüksek oktanlı yakıtlar yüksek sıkıştırma oranlı motorlar için üretilirler. Bu tipteki motorlar da zaten yüksek oktana göre üretilmiş olduklarından üretici tavsiyeleri de o yönde olur. Düşük oktan tavsiye edilmiş bir motorda yüksek oktanlı bir benzinin kullanılmasıyla performans artışı olmaz, aksine kayıplar oluşmaya başlar. Bunun sebebi yüksek oktanlı benzinlerin erken ateşleme veya motor hareketinin maksimum veya kullanım ortamındayken sıkıştırılma anında erken ateşlemesine neden olmasıdır. Başka bir anlatımla kendi kendine yanma ve vuruntu yapma özellikleri uç noktalarda olan yakıtlardır ki düşük oktan tavsiye edilen motorlara uygulandıklarında rötar tabir edilen geç ateşlenme oluşumundan etkilenerek güç kayıplarına neden olabilirler.


Eski ve Yeni Honda Jazz hakkında bir çok bilgi ve merak ettiklerinizin cevaplarını bulabilmek için Honda Jazz Organizasyonu forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Foruma Ulaşmak İçin [Tıklayın]

Egzoz Emisyon Muayenesi ve Periyodları Hakkında

Binek Araçlar:
Trafiğe çıkış tarihinden itibaren ilk 3 yaş sonunda ve 10 yaşına kadar her 2 yılda bir , 10 yaşından sonra her yıl yaptırılmalıdır.

Ticari Araçlar:
Trafiğe çıkış tarihinden itibaren ilk 1 yaş sonunda ve devamında her yıl yaptırılmalıdır.

Egzoz Emisyon Muayenesi Nedir?
Trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir.

Egzoz Emisyon Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Egzoz emisyon ölçümünü ilk defa yapacak araçlar için sadece ruhsatla gelinmesi yeterlidir. Araç sahibi egzoz emisyon ölçümünü belgeleyemiyorsa, bir önceki döneme ait egzoz emisyon ölçüm bedelini yasal gecikme faizi ile birlikte ödedikten sonra içinde bulunulan yıla ait egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilir.

Egzoz emisyon ölçüm işlemi sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan araç sahibi, aracının gerekli bakımını ve egzoz emisyon ölçümünü bir ay içerisinde yaptırmakla yükümlüdür.

Egzoz Emisyon Muayenesi Yaptırmazsanız Ne Olur?
Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 539.-TL ceza uygulanır.

Yönetmelikte Belirlenen Standartlara Aykırı Emisyona Sebep Olduğu Belirlenen Motorlu Taşıt Sahiplerine Ne Olur?
Bu araç sahiplerine 1.078.-TL idari para cezası uygulanır.

Egsoz Muayene Ücreti Ne Kadardır?
2009 yılı egzoz emisyon ölçüm bedeli 21.-TL dir.



Eski ve Yeni Honda Jazz hakkında bir çok bilgi ve merak ettiklerinizin cevaplarını bulabilmek için Honda Jazz Organizasyonu forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Foruma Ulaşmak İçin [Tıklayın]

4 Ağustos 2009 Salı

Kaza Tespit Tutanağı'nın Dolduruluşu ve Sonraki İşlemler

Kaza Tespit Tutanağı'nın nasıl doldurulacağı ve sonraki işlemler hakkında bilgilenmek için TRAMER tarafından hazırlanan oldukça yararlı bir çalışma.

[İzlemek İçin Tıklayın]



Eski ve Yeni Honda Jazz hakkında bir çok bilgi ve merak ettiklerinizin cevaplarını bulabilmek için Honda Jazz Organizasyonu forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Foruma Ulaşmak İçin [Tıklayın]

Araç kullanırken mesaj yazmak faciaya davet!

Virginia Tech Ulaştırma Enstitüsü, araç kullanırken mesaj yazanların kaza yapma olasılığının, normal şartlara göre 23 kat daha büyük olduğunu keşfetti.

Araç kullanırken mesaj yazmak tehlikeli bir iş. Ancak sürücüler tehlikeyi pek umursamadan araç kullanırken mesaj yazmayı sürdürüyor. Yeni yayınlanan bu araştırma ise araç kullanırken cep telefonuyla mesaj yazmanın tehlikelerini gözler önüne seriyor.

Bu araştırmayı yürütmek için araçlara kameralar yerleştiren araştırmacılar, sürücüleri toplam 10 milyon kilometre boyunca takip etmişler. Sürücü davranışlarını takip eden araştırmacılar, sürücünün mesaj yazmak için gözünü yoldan ayırmasının kaza riskini inanılmaz arttırdığını gözlemledi.

Kazalarda veya kazayı çok yakın atlatma durumlarında sürücülerin kısa mesaj yazarken ortalama 4.6 saniye gözlerini yoldan ayırmasının, saatte 90 kilometre hızda bir futbol sahası uzunluğunda yol kat etmeye yettiğini ölçtüler.


Eski ve Yeni Honda Jazz hakkında bir çok bilgi ve merak ettiklerinizin cevaplarını bulabilmek için Honda Jazz Organizasyonu forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Foruma Ulaşmak İçin [Tıklayın]