5 Temmuz 2012 Perşembe

Honda'nın Gözü Yeni Teşvik Paketinde













Motosiklet yatırımı için zemin yoklayan Honda Türkiye, yeni teşvik paketiyle ilgili fırsatlara da bakıyor. Honda Türkiye Genel Müdürü Yamasaki, bu çerçevede Ankara’da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la görüştü.

Türkiye’deki kapasitesini artırma niyetinde olan, aynı zamanda fabrikanın daha verilmi hale getirilmesi konusunda projeler geliştiren Honda Türkiye, özellikle motosiklet yatırımı için zemin yokluyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Ankara’da görüşen Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, bu görüşmede teşvik konularını da ele aldıklarını bildirdi.

Daha önceki demeçlerinde de Türkiye’de motosiklet yatırımı üzerinde durduklarını, ancak bunun için öncelikle Türkiye pazarında motosiklet satışlarının artırılmasının şart olduğunu dile getiren Yamasaki, dünkü görüşme sonrası yaptığı açıklamada da bu yatırımla ilgili görüşlerini tekrarladı. Yamasaki, bununla birlikte Bakan Çağlayan ile görüşmesinde kapasite artışı için teşvik konusunu da ele aldıklarını  söyledi.

100 bin kapasite
Ankara’daki temasları sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yamasaki, Türkiye’de motosiklet üretimini düşündüklerini ve bunun üzerinde çalıştıklarını ifade ederken, “100 bin ve bundan daha fazla kapasite artışı yapma olasılığımız var. Bunlarla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. Yamasaki, “Japon Yeni’nin yüksek seyretmesinin, yapabileceğimiz yatırımların önünü açtığını düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’de motosikletin büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğünü söyleyen Yamasaki, “Geçen yıl pazar 200 bindi. Türkiye’deki pazara baktığımızda bu, 1 milyona ulaşabilir. Motosikletin 400-500 bin adetlere varması demek, bizim burada üretimi gerçekleştirmeye başlamamız demek” dedi.

Yamasaki, bu yıl 20 bin -25 bin adet üretim ve yurt içinde 13 bin adet satış hedeflediklerini söyledi. Honda Avrupa Başkanı Manabu Nishimae de, Türkiye ve İngiltere’deki fabrikaların kapasitelerini verimli kullanmak zorunda olduklarını, Avrupa’da ancak bu şekilde tasarruf sağlayıp kar edebileceklerini kaydetmişti.

Çağlayan Japonya’ya gİdİyor

Görüşmenin, 17 Temmuz’da Japonya’ya gidecek olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın isteğiyle gerçekleştirildiği bildirilirken, Japon ekonomisi ve Japonya pazarı, Honda’nın durumu gibi konuların da gündeme geldiği belirtiliyor.

Nitekim Bakan Çağlayan, Japonya’da çok önemli firmalarla bir araya geleceklerini belirterek, “İki değerli bakanımızla serbest ticaret anlaşmalarının müzakere sürecini başlatmayı ümit ediyoruz” dedi. Geçen yıl Japonya’ya yaptığı ziyarette iş adamların buluştuğu çatı örgütüyle görüştüğünün altını çizen Çağlayan, bunun yansıması olarak da bugün İstanbul’da büyük bir toplantı gerçekleşeceğini bildirdi. Çağlayan, toplantıya Mitsubishi CEO’su başta olmak üzere bir çok uluslararası firmanın katılacağını belirterek, bu toplantıda Türk ve Japon firmalarının, Irak başta olmak üzere, üçüncü ülkelerde iş yapma imkanlarını görüşeceklerini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder