29 Aralık 2011 Perşembe

Honda'da İşler İyi Gitmiyor

Honda Motor Co. Ltd. otomobil üretimi ve satış sonuçlarının bir özetini açıkladı. Japonya'nın iç satış ve 2011 yılı Kasım ayı ihracat rakamları şöyle.







28 Aralık 2011 Çarşamba

Pazar Payında Renault Birinci


Bu yılın Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 35 bin 419 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı, 159 bin 529 adet taşıtın ise trafikten kaydı silindi. Böylece trafikteki toplam artan araç sayısı 875 bin 890 adet oldu. Ekim ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı toplam 15 milyon 971 bin 493 adet taşıtın yüzde 50,3'ünü otomobil, yüzde 16,2'sini kamyonet, yüzde 15,8'ini motosiklet, yüzde 9,1'ini traktör, yüzde 4,6'sını kamyon, yüzde 2,4'ünü minibüs, yüzde 1,4'ünü otobüs, yüzde 0,2'sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin markalara göre dağılımına bakıldığında ise 44 bin 329 adet otomobilin yüzde 14,2'si Renault, yüzde 11,1'i Volkswagen, yüzde 9'u Tofaş-Fiat, yüzde 8,6'sı Opel, yüzde 8'i Ford, yüzde 7,7'si Toyota, yüzde 6,7'si Hyundai, yüzde 5'i Chevrolet, yüzde 3,4'ü Nissan, yüzde 26,4'ü ise diğer markalar oldu.

27 Aralık 2011 Salı

1055 Honda Hurdaya Çıktı













Tayland'da yaşanan sel felaketi sonrasında, Honda fabrikasında ihraç edilmeyi bekleyen 1000 den fazla otomobil sel suları altında kaldı.

Honda Tayland başkan yardımcısı bu otomobillerin hurdaya çıktığını ve bir ay içinde hepsinin imha edileceklerini, imha için katı prosedürleri olduğunu ve araçların hiç birinin satılmayacağını, parçalarının kullanılmayacağını söyledi.

Zarar gören otomobillerin büyük çoğunluğunu Brio, Jazz gibi orta ölçekli şehir otomobilleri oluşturuyor. Hurdaya çıkan 1055 otomobilin detayı ise şöyle; 217 Brio, 213 Jazz, 150 Civic, 91 Accord, 30 CRV, 1 Freed ve 353 küçük şehir arabası.

Honda Tayland, tüm imha sürecini izlemeleri için gazetecileri ve yetkilileri davet etti.

16 Aralık 2011 Cuma

Bir Tüketicinin Yaşadıkları


Adını vermeyen bir tüketici blog'un 'Honda Türkiye Çin Malı Jazz Pazarlıyor' başlığına aşağıdaki yorumu bırakmış. Aynen aktarıyoruz.

12 Ekim 2011 tarihinde, Honda Diyarbakır Durmaz Plaza'dan parasını peşin vererek eşim adına Jazz marka araç siparişi verdik, bayi bize bayramdan önce yetiştireceği sözünü verdi. Çin üretimi araç istemediğimizi özellikle belirttik. Bizi 1,5 ay bekletip, bu arada defalarca telefonlarda oyaladıktan sonra gelen jazzların hepsinin Çin üretimi olduğunu, Japon veya İngiliz üretimi getiremeyeceklerini söylediler.

Çin üretimi istemediğimizi, parasını peşin verdiğimiz halde bizi bu zamana kadar beklettikleri için mağdur olduğumuzu belirtince, istersek siparişi iptal edebileceklerini ve paramızı hemen iade edeceklerini söylediler. Aradan 2 ay geçmesine rağmen bugün yarın deyip bizi oyaladılar ve bugüne kadar paramızı alamadık. Bu arada Honda genel merkezi defalarca aradık ve bayileri ile ilgili sıkıntımızı dile getirdik, fakat bize herhangi bir geri dönüş olmadı ve sorunumuz çözülmedi.

Honda gibi bir firmanın bayilerinin yaptığı usulsüzleri takip etmesi, çözüm noktasında müşteriye yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum. Aradan geçen bunca sürede bayinin paramızı söz verdiği tarihte geri ödememesi yüzünden kredi kartı borcumuzu ödeyemedik ve faiz ödemek zorunda kaldık.

Hem maddi hem de manevi olarak çok yıprandık. Honda genel merkezin olayı sahiplenmemesi, bizi bayisiyle başbaşa bırakması yüzünden mağduriyetimiz bir kat daha arttı. Honda Çin üretimi Jazz getiriyor ve bunu kabul ettirmeye çalışıyor, baktı olmadı sanki bayi kendi bayisi değilmiş sorun yokmuş gibi davranıyor.

10 Aralık 2011 Cumartesi

Honda Jazz EV














MPV sınıfının yaratıcısı olan Honda Jazz şimdi de elektrikli versiyonu ile 2013 yılında Japonya ve Amerika'da satışa sunulacak.

Zemin altındaki lityum-ion bataryalar 3 saatte tam olarak şarj oluyor. Tam dolu bataryalarla 123 km yol alınabileceği iddia ediliyor.

Sürücü normal, ekonomik, spor kullanım modlarını kolaylıkla seçebiliyor. Spor modunda 2.0 lt'lik motora eşit bir güç üretebiliyor. Tüm EV otomobillerde olduğu gibi sessizlik göze çarpıyor.

Honda Jazz EV Türkiye'ye gelir mi ya da ne zaman gelir tahmin etmek zor. Ancak şu kesin ki elektrikli modeller için teşvik şart.

5 Aralık 2011 Pazartesi

Honda 304 Bin Aracını Geri Çağırıyor














Honda, ABD'de 2009 yılındaki iki ölümlü vaka dahil şimdiye kadar 20 kazaya neden olan hava yastıklarındaki sorun nedeniyle küresel çapta 304 bin aracını geri çağırıyor.

Honda açıklamasında, hava yastıklarının çarpışma anında çok fazla basıncın etkisiyle şişebileceğini, böylece fırlayabilecek metal ve plastik parçaların yaralanmalara ya da ölümlere neden olabileceği belirtildi.

Açıklamada, bu sorundan kaynaklı, ABD'de 2009 yılındaki iki ölümlü vaka dahil şimdiye kadar 20 kaza rapor edildiği belirtildi.

Geri çağrılan araçların 2001 ve 2002 yılları arasında üretilen Accord, Civic, Odyssey, Pilot, CR-V ve diğer modelleri kapsadığı, ABD'de 273 bin, Kanada'da 27 bin, Japonya'da 2 bin, diğer ülkelerde 2 bin ve Avrupa'da 170 aracın geri çağrıldığı belirtildi.

Honda Türkiye'nin LPG'li Araç Planı













Honda Türkiye, önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde LPG'li araç üretmeyi planlıyor.

Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, Şekerpınar tesislerinde ürettikleri araçların yüzde 10-15'inin LPG'li olmasının hedeflendiğini bildirdi.

30 Kasım 2011 Çarşamba

Honda Jazz G2 ARC Yarış Arabası













Honda Avustralya, Avustralya Rallisi için geliştirilen G2 ARC yarış otomobilinin görsel tasarım çalışmalarını yayımladı.


G2 spesifikasyonunda yarışacak iki Honda Jazz, bu görsel çalışma ile karşımıza çıkacak.

Honda Türkiye, Normal Üretime Dönüyor

Honda, Tayland'da yaşanan sel felaketi etkilerinin yok olmaya başlamasıyla birlikte, İngiltere ve Türkiye fabrikalarının normal üretim kapasitesine 19 Aralık'tan itibaren döneceğini açıkladı.

Honda Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, iki fabrikada da üretimin normal seviyeye geçmesi ile Yeni Civic Hatchback ve Yeni Civic Sedan modellerinin seri üretimine başlanacağı belirtilerek, "Honda Türkiye olarak, tüm çalışanlarımıza ve müşterilerimize gösterdikleri anlayış için çok teşekkür ederiz. Eski gücümüzle ve kaldığımız yerden devam edeceğimiz, en önemlisi de yeni Civic'in üretimine başlayacağımız için çok heyecanlıyız. Güncellenen planlarımızı kamuoyuna aktarmaya devam edeceğiz" denildi.

Cumhuriyet - 28 Kasım 2011

14 Kasım 2011 Pazartesi

Sürücülere ''kış'' Uyarısı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kış mevsiminin yaklaştığını hatırlatarak, sürücüleri, araçlarının kış bakımını yaptırmaları ve gizli buzlanmalara karşı tedbirli olmaları yönünde uyardı.

















Apaydın yaptığı yazılı açıklamada, havaların ülke genelinde soğuması ve bazı bölgelere kar yağışlarının başlaması nedeniyle sürücülere, ''Araçlarınızın kış bakımını ihmal etmeyin. Eksikliklerinizi biran önce tamamlayın. Araçlarınızı kış şartlarında kullanırken mutlaka yavaş ve dikkatli sürün. Bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun'' uyarısında bulundu.

Kış mevsiminin kendini göstermeye başladığını, araçların mevsime uygun bakımlarının yapılmasının ve kullanılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu aktaran Apaydın, şunları kaydetti:
''Havaların bir anda soğumasıyla bazı bölgelerimize kar yağmaya başladı. Uzun ve yorucu bir kış bizi bekliyor. Kazaların azalması için araçlarımızı yavaş ve dikkatli kullanalım. Kışın olan kazalar yollardaki buzlanma, aracımızı yolun durumuna göre kullanmamak ve kış koşullarına göre araçlarımızı hazırlanmamaktan kaynaklanıyor.

Bunun için aracımızın lastiğinden, zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca akülere asit, radyatörlere ise antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi, kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek, araçlarımız kışa hazır hale getirilmelidir.''

Şehir dışında meydana gelen ölümlü trafik kazalarının sayısındaki düşmenin sevindirici ancak yeterli olmadığını belirten Apaydın, 4 günlük Kurban Bayramı ve Arefe gününde 44'ü ölümlü, bin 447'si yaralamalı olmak üzere toplam bin 491 trafik kazası meydana geldiğini anımsattı. Apaydın, bu kazalarda 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 173 kişinin de yaralandığını vurguladı.

Kış aylarındaki kazaların çoğunun tek taraflı olduğuna işaret eden Apaydın, açıklamasında, ''Bu kazalar direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu olur. Köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanınız. En fazla gizli buzlanmanın olduğu yerler buralardır. Bu arada Apaydın, kar yağışı nedeniyle yollardaki denetimler artırılmalı ve sürücüler mutlaka uyarılmalıdır'' görüşüne de yer verdi.

Cumhuriyet - 12.11.2011

10 Kasım 2011 Perşembe

Anıyoruz















Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz.

29 Ekim 2011 Cumartesi

Cumhuriyetimizin 88. Yılı Kutlu Olsun

Tüm olumsuzluklara rağmen;

Cumhuriyetimizin 88. yılını öğünç içinde kutluyoruz.

En büyük Bayramımız kutlu olsun.

Başta Atamız olmak üzere bu vatan, bu bayrak için canını, kanını veren tüm şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyoruz.

24 Ekim 2011 Pazartesi

Yeni Toyota Yaris Kasım'da Türkiye Yollarında















Toyota'nın B segmentindeki temsilcisi Yaris, 3. nesliyle Türkiye pazarına sunuluyor. 2011 yılının son aylarında ''Yeni Yaris... Yeni Toyota...'' konseptiyle pazara giriş yapmaya hazırlanan Yeni Yaris'in boyu 100 milimetre artarak 3 bin 855 milimetreye ulaştı.

Yeni Yaris, 4,7 metrelik dönüş yarıçapı ile şehir yaşamı için yüksek manevra kabiliyeti sunarken, aerodinamik verimlilikte ise 0.287 cd sürtünme katsayısı değerine sahip.















Yeni Toyota Yaris, Life, Fun, Cool ve Style olmak üzere 4 farklı donanım seviyesinin yanı sıra müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmiş geniş spektrumlu ve erişilebilir opsiyonel donanım paketleri ile sunulacak.

Avrupa'da tasarlanan ve Toyota'nın Fransa'daki Valenciennes Fabrikası'nda üretilen Yeni Yaris, 1.0 lt VVT-i, 1.33 lt VVT-i ve 1.4 D-4D turbodizel olmak üzere üç motor seçeneği ile Türkiye yollardaki yerini alıyor. Yeni Toyota Yaris, 30 bin 900 liradan başlayan fiyatı ile rakabetçi olacağını ortaya koyuyor. Üstelik Yeni Yaris'in karma yakıt tüketimi ise sadece 3.8 lt/100 km.

18 Ekim 2011 Salı

Jazz Üretim Maliyeti Düşürülecek













Honda, Jazz'ın maliyetini düşürme ve Kasım ayı sonuna kadar daha fazla Jazz üretme kararı aldı.

Maliyet ile birlikte satış fiyatını da düşürecek olan Honda, rakiplerine kaptırdığı pazar payını tekrar eline geçirmek istiyor.

Bu durumun Türkiye'ye yansıması konusunda ise ciddi endişeler var. En büyük maliyet düşüşünün ülkemize getirilen ve birçok tüketiciye çaktırmadan satılan Çin üretimi Jazzlarla yapıldığını zaten duyurmuştuk. Üstelik fiyatlarda hiç indirim yapılmadan.

Jazz'ın bir diğer eksiği, rakiplerinde olmasına rağmen ekonomik bir dizel motor seçeneğinin olmayışı. Tüm dünyada satışlar Honda Jazz için iyi olmasa da sevindirici olan haberler de var.

Honda için önemli bir pazar olan Hindistan'da en yakın rakibi olan Suzuki'de de işler iyi gitmiyor. Bu olumsuz gelişmeler, çok kötü bir satış performansı yaşanmasına neden oluyor. Bu da en çok Honda'nın satışlarının artmasına yarıyor ki bu Honda açısından güzel haberler demek.

7 Ekim 2011 Cuma

LU = Çin Malı

Çok sorulan bir sorunun cevabını bir kez daha verelim.

Soru: Jazz'ın Çin malı olduğu nasıl anlaşılır?

Cevap: Jazz'ın ön camının sol altında ve kolayca görülebilecek bir yerde olan VIN numarası LU.. ile başlıyorsa, o Jazz Çin malıdır. Bir diğer yöntem de sürücü kapısını açıp orta dikmeye perçinlenmiş olan plakaya bakmaktır.

2012 model tüm Jazzlar ülkemize Çin malı olarak geldiğinden, acil otomobil ihtiyacınız yoksa Japon veya İngiliz üretimleri gelene kadar beklemeniz yararınıza olacaktır.

4 Ekim 2011 Salı

Honda Jazz Ekim 2011 Satış Fiyatları

Jazz'ın Ekim 2011 satış fiyatları, geçen aya göre 50.-TL zamlı :)

* Jazz Fun+ / CVT / 40.500.-TL
* Jazz Fun+ / Düz / 38.400.-TL
* Jazz Joy+ / CVT / 36.800.-TL
* Jazz Joy+ / Düz / 34.800.-TL

Jazz Alınır mı? Alınırsa Hangisi Alınır? Anketimizi ise güncel durumu göz önüne alarak yeniden başlattık.

Honda Jazz'ın Genel Özellikleri;
  • Motor: 4 silindir
  • Hacim (cc): 1339
  • Yakıt türü: Benzin
  • Maksimum güç: kW@Dev/Dak (PS): 73 / 6000 rpm (100 PS)
  • Maksimum tork: 127 Nm / 4800 rpm
  • Şanzıman: Düz: 5 ileri, 1 geri / Otomatik: CVT Sürekli değişken oranlı

20 Eylül 2011 Salı

Honda Türkiye Çin Malı Jazz Pazarlıyor!

Yetkili satıcılar, Japonya'da ya da İngiltere'de üretilenlerle aynı olduğunu söylüyorlar.

Oysa biz, boya kalitesinin bile aynı olmadığını çabucak anladık. Görünen yerde ve bakarak anlanabilecek olanda bu fark varsa, görünmeyen yerleri kestirmek oldukça zor...

Forumumuzda ve burada bu konuda bir anket başlattık. Çin Malı Honda Jazz Alır mısınız? Bu ve Forumundaki tüm anketler, üyemiz olsun ya da olmasın herkesin katılımına açıktır!

19 Eylül 2011 Pazartesi

Kahvaltıda Buluştuk


Çok güzel bir buluşmayı daha gerçekleştirdik.

Dostlarımızla özlem giderdik, yeni dostlar edindik. Emeği geçen, buluşmaya gelen ve gönülleri ile aramızda olan tüm dostlarıza teşekkür ediyoruz.

17 Eylül 2011 Cumartesi

Kahvaltıda Buluşuyoruz



Honda Jazz Organizasyonu
'nun Ankaralı üyeleri kahvaltıda buluşuyorlar.

Yer: Çalgan Et Lokantası
Alacaatlı Köyü Girişi Çayyolu / Ankara
Tarih: 18.09.2011
Saat: 11:00

http://www.calganetlokantasi.com/iletisim.html

15 Eylül 2011 Perşembe

Hayat Kurtaran Teknikler ve Bilgiler

Daha önce paylaştığımız bu konuyu hatırlatmanın, hafızamızda kalan bilgileri tazelemek açısından yararlı olacağını düşündük.

Aşağıda anlatılan teknik ve bilgileri bir kez daha okumanız, sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir!




Otomobil kullanmanın inceliklerini anlatan uzmanlar, yüksek hızla seyreden araçlarda ön camın kırılması, lastiğin patlaması ve araçta yangın çıkması gibi ciddi tehlike yaratan durumlarda sürücünün soğukkanlı davranmasını öneriyor.

Cam kırılması

Uzmanlar, özellikle süratli hareket eden araçlarda ön camın kırılması halinde, sürücülerin nasıl hareket etmesi gerektiğiyle ilgili olarak şunları öneriyor:

"Aynalardan yararlanarak aracınızı yolun sağ tarafına park edin. Flaşörleri açın ve dikkatlice dışarı çıkın. Aracın cama yakın olan kalorifer ve havalandırma deliklerine gazete kağıdı veya bez parçası koyarak, cam parçacıklarının bu kısımlara düşmelerini önleyin. Sonra krikonun arka kısmı ile camı içeriden dışarı doğru kırın. Cam lastiğini dikkatlice çıkarıp temizledikten sonra, yeniden kullanılabileceği için bagaja koyun. Gazete kağıdına birikmiş cam parçalarını bir naylon torba içine koyun ve en yakın çöp bidonuna atın. Öylece en yakın cam tamircisine kadar gidin."

Lastik patladığında

Patlayan, arka lastiklerden biriyse, arabanın arkasının sağa veya sola doğru kaymaya başlayacağını belirten uzmanlar, ön lastiklerden biri patlamışsa, mümkün olduğu kadar fren yapmamaya çalışılması gerektiğini bildiriyor. Ön lastiklerden biri patladığı zaman, aracın, lastiğin patladığı yöne doğru kuvvetlice çekildiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumda direksiyonla, aracın düz bir doğrultuda tutulmaya çalışılması ve yavaş frenleme ile durmasının sağlanması gerektiğini kaydediyor.

Uzmanlar ayrıca, taşmış dereler, nehirler veya büyük su birikintilerinin içinden geçerken, aracın hızının kesilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Mütevazı bir aile otomobilinin, 25-30 santimlik su birikintisinden geçebilecek yetenekte olduğunu söyleyen uzmanlar, bu noktanın üstüne su geldiği takdirde, su damlacıklarını kuvvetli bir sprey gibi motorun üstüne püskürdüğünü, bu su bombardımanının da, bujilerin ve distribütörün ıslanmasına sebep olarak aracın stop etmesine yol açtığını belirtiyor.

Yangın çıktığında

Araçlardaki yangının önüne geçilmezse, büyük bir facianın meydana gelebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, buharlaşmış benzinin tutuşarak deponun alev almasına sebep olduğunu bildiriyor. Bir süre sonra da aracın infilak edebileceğini kaydeden uzmanlar, "Araçta duman tespit edildiği an araç durdurulmalı. Sonra anahtar üzerinde kontak kapatılmalı. Direksiyonun kilitlenmemesine dikkat edilmeli. Aksi halde, gerektiği takdirde aracın itilmesi mümkün olmaz. Bütün yolcular dikkatlice dışarı alınmalı. Motor kaputu kısmi olarak açılmalı. Böylece alevlerin büyümesi önlenmiş olur. İmkan varsa akü kutup başı sökülmeli. Yangın söndürücü varsa kullanılmalı, yoksa, battaniye veya oto kılıfından yararlanılmalı. Bu örtüler, alevlerin oksijen alıp büyümesini önleyecektir" tavsiyesinde bulunuyor.

Kayma esnasında

Uzmanlar, aracıyla yokuş çıkarken geriye doğru kaymaya başlayan sürücülere de şu önerilerde bulunuyor:

"Ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekin ve zemine tutunma sağlanınca yavaş yavaş tekrar basın. Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönüne doğru çevirin, kesinlikle tekerleklerin kızaklamasına sebep olacak şekilde frene basmayın. Unutmayın, dönmeyen ön tekerleklere yön verilemez. Eğer kızakladıysanız, hemen fren basıncını azaltın ve tekerleklerin dönmesini sağlayın ama, sakın ayağınızı frenden tam olarak çekmeyin (ABS varsa sonuna kadar basmak gereklidir). Gaza gereğinden fazla basmışsanız ayağınızı gazdan çekin, frene çok bastıysanız frendeki basıncı azaltın, direksiyonu sert şekilde çevirmişseniz direksiyonu yumuşatın, ayağınızı debriyajdan sert çekmişseniz tekrar debriyaja basın."


Trafikte hayatta kalmak için

* Otonuzu kullanırken yaptığınız iş, hayatınızın en önemli işidir.

* Otonuzun mekanik viteslerini kullanmadan önce beyninizi vitese takın.

* Bir probleme girmemek, problemi çözmeye çalışmaktan çok daha kolaydır.

* Trafik canavarlarla dolu bir arena değil, yaşamın büyük bir bölümünün zorunlu olarak geçirildiği çok riskli bir ortaklıktır. Trafiği paylaşan ortakların risklerini, ülke gerçeklerini en iyi değerlendiren sürücünün yaşam şansı çok daha yüksektir.

* Bir motorlu araçta en önemli faktör sürücüdür; otolar kendi kendilerine hiç bir şey yapmazlar, onlara yanlışı ve doğruyu yaptıran sürücülerdir.

* Bir otoda sürücüden sonra en önemli faktör lastiklerdir. Lastikler yol ile olan yaşam bağınızdır. En güçlü motor ve en iyi fren sistemi ile donatılmış yüksek teknoloji ürünü bir otoda bile ancak iyi lastikler ile güvenli sürüş yapılabilir. Orta büyüklükte bir otonun bir lastiğinin yere bastığı alan, bir avuç içi büyüklüğündedir.

* Lastiklerle ilgili yapılan yanlışlar yaşamlarla ödenir. Yere sağlam ve doğru basın. Otolar lastiklerin üzerinde değil, lastiğin içindeki havanın üzerinde gider. İnik lastik, ayağa bol gelen ayakkabıya benzer, değil koşmak yürümek bile olanaksızdır. Sıcak havada, yağmurda ve karda lastik havaları indirilmez. Karlı yol yüzeylerinde geniş lastik değil, dar lastik daha iyi tutunma sağlar.

* Görün ve görülün. Camlar, aynalar ve ışık donanımını temiz tutun. Kısa farlarınızı gündüzleri de yakın. Unutmayın en ölümcül kazalar gündüzleri güneşli günlerde ve düz yol kesimlerinde oluşur.

* Trafik 360 derecedir. Her görmediğiniz santimetre karenin arkasında bir tehlike gizlenir. Onun için aynalarınızı her 10 saniyede bir kontrol edin. Şerit değiştirirken başınızı sağ veya sol arkaya çevirip ölü noktayı kontrol edin.

* Direksiyon tek elle kullanılmaz.Tek elle ayakkabınızın bağcığını bağlayamayacağınız gibi. Direksiyonu her zaman iki elle ve 09:15 pozisyonunda tutun.

* Yalnızca etkin fren hayat kurtarır. En iyi fren dönerek yavaşlayan tekerleklerle yapılır. Dönmeyen, kızaklayan ön tekerleklere yön verilemez, dönen ön tekerleklere yön verilir.

* Otolar kendi kendilerine kaymazlar. Onları kaydıran sürücülerdir.

* Gidilen yol kesimine göre yapılan aşırı hız, amaca uygun olmayan eski veya inik havalı lastikler, gereğinden fazla gaz, gereğinden fazla fren, gereğinden fazla direksiyon hareketi ve ani kompresyon (vites küçültmelerde debriyaj pedalını ani bırakma) sürücü kaynaklı kayma hareketini başlatan faktörlerdir.

* Emniyet kemerini her zaman, her yerde ve tüm yolcularınıza taktırın.

* Sarı ışıkta hareket etmeyin, kırmızı ışıkta geçen kamyon ilk olarak size çarpar.

* Hoşgörü ve akılcılığı siz başlatın. Her isteyene yol verin. Birisine yol vermek en çok 5 saniyenizi alır. Bir günde 50 kez yol verseniz 250 saniye eder. Bu da 5 dakikanın altında bir zamandır. Hem trafiğe saygı ve hoşgörü katmış, hem de sinirlenmeden, gülümseyerek araç kullanmış olursunuz.

* Doğru bilgi, tehlikeleri tanımak ve motorlu taşıtı daha iyi kullanmayı öğrenerek, beceriyi sağduyu ve saygı ile uygulamak, sürücülerin trafikteki tek yaşam şansıdır.


YANLIŞ BİLİNENLERİN DOĞRULARI



- Usta sürücü, düştüğü problemden kazasız sıyrılmayı bilir!

Yanlış! Çünkü usta sürücü probleme girmeyen sürücüdür. Karşısına çıkabilecek her türlü tehlikeyi önceden görebilir, ona göre tedbirini önceden alır. Problemlerle uğraşmaz.



- Otobanda tamam ama, şehir içinde emniyet kemeri takılmayabilir!

Yanlış! Emniyet kemeri hayat kurtaran en önemli güvenlik gerecidir. 50 km/s hızda meydana gelen bir çarpışmada otonun içindekiler emniyet kemeri takmadıkları takdirde, 4 katlı bir binadan aşağı düşmeyle eşit şok yaşar.



- Arkada oturanlar için emniyet kemeri takmak gereksizdir!

Yanlış! Motorlu araçlar bir yere çarptığında hemen durur, ancak içindeki yolcular aynı hızla bir yere çarpana kadar ilerlemeye devam eder. Arkada oturanların da yaşam haklarını kullanmaları ve emniyet kemerlerini takmaları gerekir. Her ne kadar henüz kanunen zorunlu olmasa da, yolcuların güvenliği için geliştirilmiş olan arka emniyet kemerleri de hayat kurtarır. Kazalarda en çok zararı emniyet kemeri bağlı olmayan yolcular görmektedir.



- Lastik havalarını düşük tutarsak, hem daha iyi tutunur, hem de daha konforlu olur !

Yanlış! Lastik havalarının, aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekir. Hatta yüke ve yolcu sayısına göre artırılmalıdır. Çünkü hava basıncı düşük lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamaz. Aksine tabanın ortası yukarı kalkar ve yol ile teması kesilir. Havası düşük lastiklerin yalnız omuz kısımları yere basar. Lastik hava basıncı düşükken; kayma hareketleri çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır. Belki daha konforlu sürüş yaparsınız ama, konforlu şekilde yoldan çıkabilir, konforlu şekilde çarpabilirsiniz!



- Sıcak havada, lastiğin ısınmasını dengelemek için lastik havaları indirilir!

Yanlış! Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni havanın sıcak olması değil, lastik hava basıncının düşük olması nedeniyle lastik yanaklarının daha fazla esnemesidir.



- Yağmurda inik lastik daha az kayar!

Yanlış! Hava basıncı düşük lastikte su boşaltma kanalları kapandığı için yağmur suyunu çok daha az boşaltır. Hatta boşaltamaz ve su üzerine çıkma ve su yastığı üzerinde kayma (aquaplanning) çok daha düşük hızlarda başlar.



- Direksiyon saate göre 10'u çeyrek geçe tutulur!

Yanlış! Direksiyon saate göre 9'u çeyrek geçe (9.15) tutulur. Bu pozisyon, acil bir durumda her iki yöne eşit miktarda direksiyonu çevirebileceğiniz tek pozisyondur.



- En iyi koltuk pozisyonu, sürücünün en rahat ettiği pozisyondur.

Yanlış! Sürücünün doğru koltuk pozisyonu öncelikle otomobile hakim olabileceği ne çok uzak, ne de çok yakın bir pozisyondur. Koltuk mümkün olduğunca dik olmalıdır. Direksiyon 9.15 pozisyonundayken kollar dümdüz olmamalıdır. İdeal dirsek açısı 120 ile 135 derece civarındadır. Evimizde TV seyrettiğimiz koltuk pozisyonu çok rahat olabilir, ama bu pozisyonda otomobile ve trafiğe hakim olabilmek çok zordur.



- Motorlu araçlar lastiğin üzerinde gider!

Yanlış! Motorlu araçlar lastiğin içindeki havanın üzerinde gider. Eğer lastiğin içinde hava yoksa, hiçbir yere gidemezsiniz. Doğru lastik havası, ayağınızdaki ayakkabı numarası gibidir. Ayağınızı sıkan veya bol gelen bir ayakkabıyla nasıl yürüyemezseniz, otomobilin yol tutuşu da aynı şekilde bozulur.



- Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz!

Yanlış! En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren sırasında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir.



- ABS (Antiblokaj Fren Sistemi) mekanik frene göre çok daha kısa mesafede durdurur!

Yanlış! ABS fren sistemi olan bir araç tekerleklerin kızaklamasını önler ve fren sırasında manevra yapılabilmesini sağlar. Ancak, daha kısa mesafede durdurmaz, daha güvenli şekilde fren yapılmasını sağlar.



- Mekanik freni olan bir otomobilde fren pedalını pompalayarak daha kısa mesafede durulabilir!

Yanlış! Pompalamak için ayak fren pedalı üzerinden her çekildiğinde, aracın ileri hareketi devam eder ve durma mesafesi uzar. Doğrusu; panik frende fren pedalı üzerindeki basıncı azaltarak lastiğin dönmesini sağlamaktır. Ancak ayak fren pedalından kaldırılmamalı ve fren yapmaya devam edilmelidir.



- Doğru takip mesafesi hızın yarısıdır!

Yanlış! Bu yöntem kullanışlı olmamakla birlikte, hata payı yüksektir. İdeal takip mesafesi (kuru havada) 2 saniye arkadan takip etmektir. Yağışlı havalarda veya yük durumunda bu süre 3-4 saniyeye çıkarılmalıdır.



- Dörtlü ikaz (flaşör) tünele girince yakılır!

Yanlış! Dörtlü ikaz sadece trafiğe tehlike yarattığınız durumlarda yakılır. Yani olası bir kaza veya arıza halinde. Tünelde kısa farların açık olması yeterlidir.



- Gündüz kısa farları yakmak trafiktekilerin gözünü alır!

Yanlış! Gündüz kısa far yakmak, daha erken farkedilmenizi ve size tehlike yaratacak olan kişilere kendinizi daha erken göstermenizi sağlar. Gece yakılan kısa farlar gözümüzü daha çok alır. Sadece kapalı ve yağışlı havalarda değil, güneşli havalarda ve hızlı yol kesimlerinde de kısa farların açılması kendi sürüş güvenliğiniz için önemlidir.



- Çocukları uyarmak için korna çalınır!

Yanlış! Çocukları uyarmak için korna çalınmaz! Korna onların paniğe kapılıp beklenmedik bir reaksiyon vermelerine yol açar. En iyisi iyice yavaşlamak ve gerekirse durmaktır.



- Yoğun siste en iyi gitme yöntemi dörtlü ikazları yakmaktır!

Yanlış! Yoğun siste en iyi gitme yöntemi hiç gitmemektir. Çünkü siste daha iyi gören sürücü yoktur, daha çok risk alan sürücü vardır. Görüş mesafesi yeterliyse siste sarı camlı gözlükler kullanmak, sis lambalarını ve kısa farları yakmak, silecekleri çalıştırmak, yerin kayganlaştığını dikkate almak, takip mesafesini artırmak ve sollama yapmamak daha güvenli yol almanıza yardımcı olur.

Unutmayın!

Hayatınız boyunca ölümlü bir trafik kazası geçirme olasılığınız % 33' tür. Rus ruletinde bile bu oran %17'dir. Lütfen, trafikte araç kullanmanın bir yaşam işi olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.


Periyodik Bakımlar:

Günlük, haftalık, aylık bakım ve kontroller

Üretici firma tarafından verilen kullanma kılavuzuna göre her araca belirli bir km veya süre dolunca bakım uygulanır. Periyodik bakım ve kontroller firmadan firmaya değişmekle beraber genellikle 10-15 bin km aralığında yapılır.

Yetkili servislerde uygulanan bakımların dışında; sürücünün kendi kendine yapması önerilen bazı kontroller de var. İşte bunlardan birkaçı:

Günlük kontroller

Sabahları araca binmeden önce lastiklerin havasının kontrolü

Aracın park edildiği yerde yağ veya sıvı izleri olup olmadığının kontrolü

Kış mevsiminde donmuş olabileceği düşünülerek sileceklerin cama yapışıp yapışmadığının elle kontrolü

Kontak açıldıktan sonra göstergede bulunan ikaz lambalarının kontrolü

Yola çıkmadan önce ışıklandırma (farlar, sinyaller, fren lambaları vs.) kontrolü

Haftalık kontroller

Sıvı seviyelerinin gözle kontrolü (radyatör genleşme kabı üzerindeki max işareti, silecek sıvısı)

Motor yağ seviye kontrolü

Hidrolik yağ seviye kontrolü

Özellikle ağaç altına park edilen araçlarda, motor kaputunun, havalandırma mazgallarının yaprak ve yabancı maddelerden arındırılması ve su tahliye deliklerinin gerekirse temizlenmesi

Silecek lastiklerinin ıslak bir bez ile temizlenmesi

Aylık kontroller

Boya üzerinde çizik veya taş yaraları kontrolü (derin çiziklere servis müdahalesi gerekir)

Emniyet kemerlerinin nemli sabunlu bez ile tozdan arındırılması

Yıkama esnasında özellikle jantların balata tozundan ve yabancı maddelerden arındırılması

Araç üzerinde olabilecek sanayi artıkları, kuş pisliği veya ağaçlardan dökülen reçine türü yapışkan veya agresif çevre etkenlerinin temizlenmesi

Yapılan km' ye göre lastiklerin detaylı gözle kontrolü (diş derinlikleri, yaralanma veya yarılma izleri) Araç iç temizliği, var ise deri koltukların kullanım kitabında belirtildiği üzere temizliği



Antifiriz suyun donmasını nasıl önlüyor?

Arabamızın motoru arabayı yürütecek gücü sağlarken bir yandan da ısı üretir. Motor bloğu içinde devamlı dolaşan su ile motor soğutulur. Motordan aldığı ısı ile ısınan bu su da radyatörde havanın yardımıyla soğutulur.

Kapalı bir çevrimde ve ideal ısı dengelerinde devamlı oluşan bu olayın farkına biz ancak, herhangi bir arıza durumunda soğutma olayı yetersiz kaldığında, radyatörden buharlar çıktığında, yani bilinen tabiri ile arabamız hararet yaptığında varırız.

Kışın soğuk aylarında, hava sıcaklığı sıfırın altına düşünce, arabamız kapı önünde hareketsiz halde iken bu soğutma suyu da her su gibi donabilir. Donunca genişler ve yaptığı basınçla motor bloğunu çatlatabilir. Bu olayı önlemek için suyun içine, sıfırın çok altındaki derecelerde bile donmasına mani olacak 'anti-firiz' dediğimiz sıvı ilave edilir.

Motorun soğutma suyunun i ine ne oranda antifiriz konulacağını, o bölgede olabilecek en düşük hava sıcaklığı belirler. O zaman şöyle düşünülebilir. Tam emniyetli olması bakımından, soğutma suyunun yerine niçin tamamen antifiriz doldurmuyoruz? Antifiriz oranı yüzde yüzü bulunca sıcaklık ne kadar düşerse düşsün maksimum korunma sağlanmış olmaz mı?

Hayır, olmuyor. Mantıken ters gelebilir ama belirli orandan fazla konulan antifiriz bu sefer de tamamen ters tepki veriyor. Suya yüzde 50 oranında katılmış antifiriz -37 derecede donarken, antifirizin kendisi yani saf antifiriz -12 derecede donuyor.

Suyla karışabilen her şey onun sıfır derece olan donma noktasını düşürür. Yani donma derecesini düşürmek için suya toz şeker, şurup hatta aküdeki asit bile konulabilir. Hepsi de bir dereceye kadar aynı işlevi görür ancak hiçbiri diğer tehlikeli yan etkileri bakımından tavsiye edilmez.

İlk otomobillerde şeker ve balın antifiriz olarak kullanılmaları denendi, sonraları ise alkolde karar kılındı. Ancak bu sefer de alkolün kaynama noktası düşük olduğundan motor sıcakken sorun çıkardı. O halde ideal antifirizin donmayı önlemesi ama aynı zamanda da suyun kaynamasına sebep olmaması gerekiyordu. Günümü de bu amaçla 'etilen glikol' denilen renksiz kimyasal bir sıvı kullanılıyor.

Suyun içine katılan kimyasalların donmayı önleme özelliği, suyun ve buzun moleküler yapıları ve antifirizin bu yapılara olan etkisinden ileri geliyor. Bilindiği gibi tüm sıvılarda olduğu gibi suda da moleküller serbest ve düzensiz halde, katılarda (buzda) ise sabit ve düzgün bir yapıdadırlar. Su donarken önce moleküllerinin hareketleri yavaşlar sonra da düzgün ve sabit bir pozisyona gelirler yani kristalleşirler. İşte antifirizin buradaki rolü, moleküllerinin su molekülleri ile birleşerek onların buz kristalleri oluşturmalarına mani olmaktır.

Peki öyleyse ortada su yokken antifiriz kendi kendine niçin daha çabuk donuyor? Çünkü suya katıldığında antifirizin su moleküllerine yaptığını su da antifiriz moleküllerine yapar. Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.


Güvenli Sürüş İpuçları

Kullandığınız aracın tipi ne olursa olsun, doğabilecek tehlike ve zararlardan uzak kalmak istiyoranız aşağıda sıralanan temel güvenlik stratejilerini dikkate almalısınız.

· İyi bir sürüş pozisyonu elde edin. Koltuğu, elinizi uzattığınızda bileğiniz direksiyonun en üst kısmına uzanacak konuma ayarlayın. Kafa koruyucuyu kafanızın tam arka kısmına gelecek fakat kafanıza değmeyecek biçimde ayarlayın. Direksiyonu simetrik olarak, saat 3 ve 9 konumlarında tutun. Böylelikle onu sağa ve sola daha çabuk ve tam istediğiniz kadar döndürebilirsiniz. Elinizi direksiyon simidinin tam üstünde tutarsanız, bir tehlike anında hava yastığı şişerse kolunuzu kırabilir ya da yüzünüze çarpabilir.

· Kontrol edin. Aracı hareket ettirmeden ve durdurmadan önce her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edin.

· İniş sırasında dikkat! Özellikle taşıtın sol tarafındaki kapılar, olmak üzere taşıtın kapıları yoldan başka taşıt, bisikletli veya yaya gelmediğinden emin olunmadan açılmamalıdır.

· Pür dikkat! Araç kullanırken sürekli dikkatli olun ve genellikle sağ tarafa dikilmiş olan trafik işaretlerini asla gözden kaçırmayın! Ters yöndeki işaretleri arka tarafından yorumlamaya çalışmayın. Sürüş halinde iken araçtakilerle konuşmak durumunda olduğunuzda, gözünüzü yoldan ayırmayın. Kazaların çok görüldüğü bilinen yol ve kavşaklarda daha da dikkatli olun. Bu durumda alkolle ilgili yasak ve sınırlamaları tartışmak yararsızdır. Almanya'da alkol sınırı % 0.05'e indirilmiştir.

· Akışa uyun. Koşullar elverdiğince trafik akışına uyun. Aşırı hız farklılıkları tehlikeli olabilir.

· Hız limitlerine uyun. Kazaların çoğunun nedeni aşırı hız ve dikkatsizce yapılan hareketlerdir. Trafik işaret levhalarındaki hız sınırlarının, müsaade edilen maksimum hızlar olduğu ve ancak trafik, hava ve yol koşulları uygunsa uygulanabileceği unutulmamalıdır. Yol boş ve polis kontrolü yoksa bile hız sınırlarını aşmamaya özen gösterin. Seyahat ettiğiniz yolların hız limitlerini samimi olarak bilin. Bunlar; şehir içi, şehir dışı ve otoyol hız limitleri olmak üzere, sadece üç tanedir. Aksi bir işaret bulunmadıkça bunlar geçerlidir.

· 6. vitesi kullanmayın. Yokuşları çıkabileceğinizi tahmin ettiğiniz vitesle inin. Yokuş aşağı inişlerde asla vitesi boşa almayın ve hızınızı artırmamaya özen gösterin. Aksi halde sürüş kontrolünü kaybedebilirsiniz.

· Çok yaklaşmayın. Şehirlerarası yollarda başka araçlara çok yaklaşmazsanız, onların yapacağı kazalara karışmamış olursunuz.

· Trafiği izleyin. Yolun ilerisine bakarak, herhangi bir probleme yaklaşmadan önce onu anlayın. Aynalarınıza da sık sık göz atın.

· Geçebilecek misiniz? Geçmek istediğiniz aracın hızından yeterince yüksek hızda iseniz geçiş yapabilirsiniz.

· Daha sonrasını düşünün. Muhtemel acil trafik durumlarını sürekli olarak düşünerek, kurtulma planları yapın.

· Sol şeritkolik olmayın. Sol şerit, hızlı sürüş şeridi değil geçiş şerididir. Geçişler dışında sol şeridi boşaltın. Hız yapanları yavaşlatmaya da çalışmayın. Bırakın polisliği polisler yapsın.

· Far yakın. Gece sürüşleri dışında, şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlarınızı açık tutun. Bu daha iyi görülmenizi sağlayarak karşıdaki sürücülerin daha dikkatli olmalarını sağlayacaktır. Gece sürüşlerinde farlarınızın karşıdan gelen taşıtın sürücüsünün gözünü almaması için, geçiş süresince kısa far durumuna getirmeyi de unutmayın.

· Sinyal verin. Şerit değişimleri ve dönüşleriniz öncesinde sinyal vererek diğer sürücülere niyetinizi bildirin.

· Sola dönmek için bekleyin. Trafikte durup sola dönmek için beklerken, yol serbest hale gelinceye kadar tekerleklerinizi ileriye doğru düz tutun. Eğer tekerleklerinizi sola doğru kırarak beklerseniz, birisi size arkadan çarptığında sizi karşıdan gelen trafiğin önüne iter. Ayrıca, ilerinizde bir engel gördüğünüzde, hemen diğer şeride geçmeden önce o şeritteki trafiği kontrol edin ve onlara yol verin.

· Sağa dönüş Kırmızı ışıkta sağa dönüş yapılamaz. Sadece bazı kavşaklarda, dönüş için ayrı bir ışık bulunuyor ve yeşil yanıyorsa veya özel olarak dönüş yapılabileceği belirtilmişse, diğer yoldaki trafiğe dikkat edilerek dönüş yapılabilir.

· Girişlere yardımcı olun. Çok şeritli yollarda sağ şeritte ilerlerken, trafiğin elverdiği ölçüde ve geçici olarak bir iç şeride geçerek, sağdan giriş yapan araçlara güvenli ve düzgünce giriş yapabilmeleri için yardımcı olabilirsiniz.

· Doğru zamanda fren yapın. Dönüşlere gelmeden önce uygun hıza yavaşlayın. Dönüşün ortasında yapacağınız sert fren aracınızın dengesini bozar.

· ABS'yi deneyin. Aracınız kilitlenmeyi önleyici fren sistemiyle donatılmışsa, ilk kez karşılaştığınızda pedal titreşim ve gürültüleri sizi şaşırtabilir. Bu nedenle, ABS'nin nasıl hissedildiğini anlamak üzere, acil bir durumu beklemeden, yağmurlu bir günde kumlu, kaygan bir yol veya boş bir park alanı bularak, ABS'yi uyarmak üzere sert bir fren yapın.

· Araç kullanırken telefonu kullanmayın. Araştırmalara göre, araç kullanılırken yapılan telefon konuşmaları kaza riskini dört kat kadar artırmaktadır. Risk, "hands-off" veya kulaklıklı telefon kullanımında da aynıdır.

· Gece görüşünüzü koruyun. Yaklaşan farlara fazla bakmayın. Körleştiriyorsa, bakışınızı yolun sağ kenarına yoğunlaştırın.

· Uykunuzu alın. Uykulu iken araç kullanmayın. Gözleriniz bir noktada sabit kalıyorsa bu tehlike işaretidir. Bulduğunuz en yakın güvenli yerde sağa çekerek birkaç dakikalık bir şekerleme yapın.

· Güvenceye alın. Kısa süreli de olsa, aracınızı terk ederken güvenceye alın. Yani, düşük vitese takarak el frenini çekin, camları kapatarak kapıları kilitleyin. Eğer arabada sizden başka kimse yoksa, kredi kartıyla ödeme yapmaya giderken bile kapıları kilitleyin.

14 Eylül 2011 Çarşamba

Şehirlerarası Yakıt Tüketim Testi

Ankara - Afyonkarahisar - Burdur - Antalya ve Antalya - Konya - Ankara arasında yapılan yakıt tüketim testine ait video sunumu.

-2006, Düz vites, Dört yetişkin, Tam dolu bagaj, Açık klima




Yüksek çözünürlük için [tıklayınız]

13 Eylül 2011 Salı

Honda Jazz Eylül 2011 Satış Fiyatları

Jazz'ın Eylül 2011 satış fiyatları;

* Jazz Fun+ / CVT / 40.450.-TL
* Jazz Fun+ / Düz / 38.350.-TL
* Jazz Joy+ / CVT / 36.750.-TL
* Jazz Joy+ / Düz / 34.750.-TL

Jazz Alınır mı? Alınırsa Hangisi Alınır? Anketimizi ise güncel durumu göz önüne alarak yeniden başlattık.

Honda Jazz'ın Genel Özellikleri;
  • Motor: 4 silindir
  • Hacim (cc): 1339
  • Yakıt türü: Benzin
  • Maksimum güç: kW@Dev/Dak (PS): 73 / 6000 rpm (100 PS)
  • Maksimum tork: 127 Nm / 4800 rpm
  • Şanzıman: Düz: 5 ileri, 1 geri / Otomatik: CVT Sürekli değişken oranlı

12 Eylül 2011 Pazartesi

Otomobil Pazarında Dizel ve Otomatik Payı Artıyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2011 yılının 7 aylık döneminde dizel otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 72 artış gösterdi. Tüketicilerin tercihlerini belirlemede ana etkenlerden birisini de düşük yakıt tüketimi oluşturuyor. Bu etken göz önüne alındığında tüketici tercihlerinde dizel araçlar önemli bir yer tutuyor. Türkiye'deki benzin fiyatlarının yüksekliği, otomobil kullanıcılarını benzine göre daha ucuz ve yakıt tüketiminde ekonomik olan dizel araçlara yöneltiyor.

2011 yılı Ocak-Temmuz döneminde 333 bin 264 adet olan toplam otomobil satışının 203 bin 559 adedini (yüzde 61) dizel araçlar oluşturdu. Bu yılın 7 aylık döneminde otomobil satış adetleri geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, tüm sınıflar içindeki dizel payı yüzde 52'den yüzde 61'e yükseldi.

Geçen yılki toplam otomobil satışlarının yüzde 54'ünü 272 bin 755 adetle dizel motorlu modeller oluşturmuştu. Bu yılki 7 aylık dizel araç satışına bakıldığında 203 bin 559 adet ile geçen yılın 12 aylık periyotunda yapılan satışlara yaklaşıldığı görüldü. Bu yılın ocak temmuz döneminde, A segmentinde 4, B segmentinde 65 bin 964, C segmentinde 102 bin 332, D segmentinde 24 bin 515, E segmentinde 9 bin 80 adet ve F segmentinde bin 664 adet dizel araç satıldı.

Dizel araçların segment içindeki paylarına bakıldığında; A segmentinde yüzde 7'sini, B segmentinde yüzde 51'ini, C segmentinde yüzde 54'ünü, D segmentinde yüzde 41'ini, E segmentinde yüzde 81'ini ve ultra lüks segment olan F segmentinde de satışların yüzde 82'sini dizel araçlar oluşturdu.

Otomatik şanzımanın payı da arttı

Bu yılın başından itibaren önceki yıla göre beklentilerin tersine yükseliş trendinde giden otomotiv pazarında otomatik şanzımanlı araçların payı da arttı. Büyük şehirlerlerde yaşanan trafik karmaşası otomatik vitesli araçlara olan talebi de artırdı. Türkiye'de 10-15 yıl öncesine kadar sadece lüks otomobiller ve yurtdışından gelen ithal otomobillerde olan otomatik şanzıman kullanımı yüzde 33'e kadar çıktı. Satılan her 3 araçtan birisini otomatik şanzımanlı araçlar oluşturdu.

2011 yılı Ocak-Temmuz döneminde otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında arttı. Bu yılın 7 aylık döneminde 333 bin 264 adet olan toplam otomobil satışının yüzde 33'ne karşılık gelen 108 bin 942 adetini otomatik sanzımanlı araçlar oluşturdu. 2011 yılı Ocak-Temmuz dönemi otomobil satış adetleri geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında tüm sınıflar içindeki otomatik sanzımanlı otomobil satışlarının payı yüzde 31'den yüzde 33'e yükseldi.

Bu dönemde satılan otomatik sanzımanlı araçlara sınıflarına göre bakıldığında, A segmentinde 783 adet, B segmentinde 20 bin 420, C segmentinde 46 bin 672 adet, D segmentinde 29 bin 123, E segmentinde 10 bin 10 adet ve F segmentinde bin 934 adet otomatik şanzımanlı araç satıldı. Pazar toplamına bakıldığında en çok otomatik otomobil satışı C sınıfında olurken, E ve F segmentindeki satışların tamamını otomatik şanzımanlı araçlar oluşturdu.

26 Ağustos 2011 Cuma

Çocuklarınızla Keyifli Yolculuk ve Tatilin İpuçları


Küçük çocukla tatilde beklentileriniz az, sabrınız bol olmalı

Nereye gideceğiniz, nasıl yolculuk yapacağınız hakkında mutlaka çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını dikkate alarak karar verin. Unutmayın ki; o mutlu olursa siz de mutlu olacaksınız. Tatile çıkmadan önce doktorunuza danışmak da uygun olacaktır.

Uçak yolculuğu yapacaksanız...

Uçağa binmeden çocuğunuzun yemek, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayın.
Çocuğu ile yalnız yolculuk eden ebeveyn için koridor koltuğu en ideal olanıdır.
Yanınızda yiyecek ve içecek bulundurmanız uygun olacaktır. Uçuş sırasında üşüme ihtimaline karşı çantanızda giyecek bulundurabilir ya da uçaktaki görevlilerden battaniye isteyebilirsiniz. Kalkış ve inişte çocuğunuzun kulaklarında ağrı gelişebilir. Bu sırada su içme, sakız çiğneme, dış kulağa havlu uygulaması, burnu parmaklarla kapatıp dışarı hava vermeye çalışmak gibi uygulamalar rahatlama sağlayabilir.

Araba ile seyahat edecekseniz çocuk koltuğunuzu mutlaka alın

Çocuklarla çıkılacak tatilde araba koltuğu şarttır. Araba koltuğu arabaya, çocuğunuz ise araba koltuğuna sabitlenmelidir. Yolculukta mola vermek ve çocuğunuzun isteklerini dikkate almak önemlidir. Yolculuk saatlerini çocuğunuzun uyku saatlerini dikkate alarak ayarlayın. Kusma durumları için araba içinde kağıt havlu, torba bulundurmakta fayda vardır.

Tren yolculuğunda kalabalık seferleri tercih etmeyin

Rezervasyonlarınızı erkenden yapın ve biletlerinizi önceden alın. Çocuğunuz için uygun yemek koşulları var mı araştırın. Mümkünse trenin çok kalabalık olmayacağı saatlerde seyahat etmeye çalışın. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak bir çantanın yanınızda olmasında fayda vardır. Bebek bezi, ıslak mendil, fazladan giysi gibi eşyalarınızın yanınızda bulunmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun yolculuk sırasında midesi bulanırsa uzaklara baktırın

Yolculukta bulantı herkesin keyfini kaçıracak bir sorundur. Doktorunuza yolculuk öncesi mutlaka danışın, bazı ilaçlar faydalı olabilir. Bileğe takılan ve akupunktur etkisiyle mide bulantısını önleyen bilezikler vardır. Aç karınla yola çıkmamaya özen gösterin. Sık sık, az az beslenme yolculuk için de uygundur. Asitli meyve sularından ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Temiz hava sağlayın. Çocuğunuzu pencere yanında oturtup, uzaklara bakmasını sağlamanız mide bulantısını azaltacaktır. Oyunlar, oyuncaklar, müzik ve şarkı söylemek gibi eylemler de yardımcı olur. Tüm bunlara rağmen torbanız hazırda bulunsun.

Tatil Mekanı Seçimi Çok Önemli

Tatil köyleri: Tek varış noktası, hazır yemekler, sürekli aktivite ve çocuklarınıza bakabilecek birimler sayesinde tatil için ideal mekanlardır.

Oteller: Çocuğunuz için uygun yatak olup olmadığını, çocuğunuzun ansızın acıkma ihtimaline karşılık 24 saat mutfak hizmeti alabilme durumunuzu, havuz- oyun odası gibi eğlence koşullarını, çocuk bakıcısı varlığını ve çamaşır yıkama olanağını sorgulamanızda yarar vardır.

Sezonluk kiralık evler, devremülkler: Kiralamadan önce evi iyice araştırmak, evin şehre, doktora, lokantaya, markete yakın olmasına dikkat etmek ile evi çocuğunuz için güvenli hale getirmek önemlidir. Havuzlu veya denize yakın evlerde boğulmaya karşı çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

Kamp kurmak: Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir. Kamp yaptığınız yere yakın bir otelin olmasında fayda vardır.

Yol için çanta hazırlığı yolun yarısıdır

Yolculuk için bol gıda almayı unutmayın. Yolculuğun en zorlu anlarında yeni bir oyuncağın sunulması genelde çok güzel ve sakinleştirici bir etki sağlar. Çocuğunuzun ona uygun bir sırt çantası takması kendisini önemli hissettirecektir. Bebek, araba, battaniye gibi çocuğunuzu rahatlatan bir eşyası varsa mutlaka yanınıza alın. Müzik ve hikaye kitapları da yolculukta kurtarıcıdır. Giysiler kolay yıkanan ve gideceğiniz yörenin hava koşullarına göre ayarlanmalıdır. Beklenmedik koşulları da göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Ağlama tepinme krizine giren çocuğunuza ''herkes sana bakıyor'' demeyin

Herşeye rağmen bu tür durumları yaşayacağınızı kabullenmenizde fayda var. Önlem almak en önemli yaklaşımdır. Acıkmadan önce beslenmesi, uykuya dalmaya çalışırken uygun koşulların sağlanması, sıkılmaya başlarken bunun fark edilmesi ve eğlencenin başlatılması gibi yaklaşımlar faydalı olacaktır. Bunlara rağmen çocuğunuz ağlama krizine girerse çevrenizdekilerden çekinmeyin. Genelde erişkinlerin ilk tepkisi çevreye dikkat etmektir. Böyle bir durumda çocuğunuzla evde baş başayken nasıl yaklaşımda bulunuyorsanız, o şekilde davranmanız uygun olacaktır.

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Güvenli Sürüşten Asla Vazgeçmeyin!






Otomobiliniz güvenlik testlerinden 5 yıldız alan bir marka olsa da, otomobilinizde her türlü güvenlik opsiyonu bulunsa da, siz siz olun güvenli sürüşten asla vazgeçmeyin.

Fotoğraflarını paylaştığımız kazada, sürücü hayatını kaybetmiştir!

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Honda Jazz Parça Kataloğu

2002-2009 arası tüm Honda Jazz modellerini kapsayan yedek parça kataloğundan bilgi alabilmeniz için, Jazz'ınızın VIN numarasını veya yıl, model bilgilerini göndermeniz yeterlidir.

18 Ağustos 2011 Perşembe

2012 Honda Jazz Broşürü


Yeni (2012) Honda Jazz broşürü web sitemizin "Yararlı Bilgiler" sayfasında paylaşıma sunulmuştur.

16 Ağustos 2011 Salı

Honda Jazz Ağustos 2011 Satış Fiyatları

Honda, makyajlı ve CVT şanzımanlı modellerinin satışına başlayınca fiyatlarını yükseltti. Jazz'ın Ağustos 2011 satış fiyatları;

* Jazz Fun+ / CVT / 40.450.-TL
* Jazz Fun+ / Düz / 38.350.-TL
* Jazz Joy+ / CVT / 36.750.-TL
* Jazz Joy+ / Düz / 34.750.-TL

Jazz Alınır mı? Alınırsa Hangisi Alınır? Anketimizi ise güncel durumu göz önüne alarak yeniden başlattık.

Honda Jazz'ın Genel Özellikleri;
  • Motor: 4 silindir
  • Hacim (cc): 1339
  • Yakıt türü: Benzin
  • Maksimum güç: kW@Dev/Dak (PS): 73 / 6000 rpm (100 PS)
  • Maksimum tork: 127 Nm / 4800 rpm
  • Şanzıman: Düz: 5 ileri, 1 geri / Otomatik: CVT Sürekli değişken oranlı

Antika Otomobil Federasyonu (AOF) Kuruldu


Temelleri ilk kez 9 Nisan’da Türkiye genelindeki 8 Klasik Otomobil Derneğinin katılımıyla atılan Antika Otomobil Federasyonu (AOF) 9 Ağustos 2011 tarihinde resmen kuruldu.

Türkiye’nin dört bir yanında kurulu ve başlıca amaçları, antika ve klasik otomobil, kamyon, kamyonet, motosiklet ve bilumum motorlu araçlardan oluşan tarihi değerlerin ülkemiz kültürel varlığına kazandırılması, sevdirilmesi, kullanımı, muhafazası ve gelecek kuşaklara aktarılması olan 8 ulusal, yerel ve marka derneğinin temsilcileri, 9 Nisan 2011 tarihinde Istanbul’da gerçekleştirdikleri ilk toplantılarında, görüş birliğine vararak ANTİKA OTOMOBİL FEDERASYONU’nu kurma kararını almışlardı.

9 Ağustos 2011 tarihinde aşağıdaki 8 klasik otomobil derneğinin katılımı ve bu işe gönül verenlerin hayallerinin gerçekleşmesi yolunda ilk adım atıldı ve Antika Otomobil Federasyonu (AOF) resmen kuruldu.

- Anadol Otomobil Kulübü,
- Ankara Klasik Otomobil Kulübü Derneği,
- Antalya Antika ve Klasik Otomobilciler Derneği,
- Antalya Klasik Otomobil Kulübü Derneği,
- İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği,
- Klasik Otomobil Kulübü Derneği,
- Trakya Klasik Otomobilciler Derneği,
- Volkswagen Kaplumbağa Otomobil Derneği

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Honda Jazz Shuttle Yollarda

Daha önce bilgisini verdiğimiz Honda Jazz Shuttle, Japonya'daki deprem nedeniyle gecikmeli de olsa piyasaya çıktı.

http://www.autoexpress.co.uk/carreviews/ firstdrives/271069/honda_jazz_shuttle.html


8 Ağustos 2011 Pazartesi

Yenilenen Honda Jazz Medyaya Konu Oluyor

CVT şanzımanlı yeni Jazz, daha sportif görünümüyle dikkat çekiyor.



Türkiye’de 2002 yılında satışa sunulan Honda’nın başarılı modeli Jazz, yenilenen görünümü ve donanımı ile Honda bayilerinde yerini aldı. CVT şanzımanlı yeni Jazz, daha sportif görünümüyle dikkat çekiyor.

Honda’nın Türkiye’de en beğenilen otomobillerinden olan Honda Jazz, yenilenen yüzü ve donanımı ile yeni sahipleri için Honda bayilerinde 34.250 TL’den başlayan fiyatlarlarla satışa sunuldu. Yeni Honda Jazz’da da yine birçok iddialı özellik bulunuyor. 2002’den beri Türkiye’de satışa sunulan Jazz’ın yeni versiyonu da büyük ilgi görecek.

Yeni ve yeniden CVT şanzıman!

Yeni Jazz’da sunulan özelliklerin arasında ilk göze çarpan CVT (Sürekli Değişken Oranlı) şanzıman, vites değiştirme anında yaşanan sarsıntıları ortadan kaldırarak sürüş konforunu en üst düzeye taşıyor. Yeni Jazz’da Honda’nın gelişmiş CVT şanzıman teknolojisi ilk kez bir tork konvertörü ile birleştirilerek otomatik vites rahatlık ve konforunu manuel şanzımanlara yakın yakıt ekonomisiyle sunuluyor. Aynı zamanda yeni CVT şanzıman, yokuş yukarı kalkışlarda aracın geri kaymasını önleyen yokuş kalkış destek sistemi ile de kullanıcılara kullanım rahatlığı sunuyor. Bu özelliklerin yardımı ile yeni Jazz ekonomi ve konforu aynı anda sunarak, 100 km.’de 5.5 litrelik bileşik yakıt tüketimi ile sınıfının en ekonomik modelleri arasında yer alıyor.
Daha sportif görünüm

Honda Jazz’da yenilenen ön farlar, ön ızgara ve ön tampon aracın yeni yüzünü oluştururken, yeni arka tampon tasarımı daha sportif bir görünüm sağlıyor. Arka aydınlatmalar tasarımında yapılan değişikliklerle sunulan güçlü led aydınlatma, her türlü yol ve hava şartında en iyi farkedilebilirliği Jazz’da sunmaya devam ediyor. Fun modeline eklenen karartılmış arka camlar, aracın dış görünümünü geliştiren özelliklerden sadece bir tanesi.

Sihirli koltuklar artık daha konforlu!

Yeni Jazz’ın arka koltukları, yolcuların konforunu arttırmak üzere sırt bölgesi ayarlanma özelliği ile donatılırken, birçok farklı kombinasyon ile değişik boyut ve hacimlerdeki yüklerin kolayca taşınabilmesine olanak sağlayan sihirli koltuk özelliğinden taviz verilmedi. Honda Jazz’ın sihirli arka koltukları basit bir işlem ile 60:40 oranında yatırılabilirken, bagaj bölmesinde düz bir zemin elde ediliyor. Jazz böylece 399 litrelik geniş bagaj hacmi, 883 litreye yükseltmiş oluyor. Ayrıca 60:40 bölünebilen koltuk tabanları kaldırılıp sırt bölgesine kilitlenerek bagaj bölümüne sığmayacak kadar uzun objelerin arka koltuk bölgesinde kolayca taşınabilmesi mümkün oluyor.

Sınıfının ötesinde donanım özellikleri

Yeni Jazz, teknolojik üstünlüklerinin yanında çok yüksek bir donanım seviyesine de sahip. Joy ve Fun olarak iki farklı donanım paketi ile satışa sunulan Honda Jazz’ın Fun modelinde bulunan direksiyondan kumandalı ve hıza duyarlı müzik sistemi, otomatik farlar ve silecekler, hız sabitleyici, otomatik klima, yol bilgisayarı ve panoramik cam tavan özelliklerine karartılmış arka camlar da eklenerek sınıfının ötesinde bir donanım sunulmaya devam ediliyor. Her iki donanım paketi için de manuel ve CVT şanzıman seçenekleri sunuluyor.

5 Yıldızlı güvenlik

Üstün güvenlik önlemleriyle Euro NCAP’ten 5 yıldız almayı başaran yeni Honda Jazz’da ABS’nin yanı sıra frenleme performansını ve dengesini sağlamak için Elektronik Fren Gücü Dağıtım Sistemi (EBD) bulunuyor. Ayrıca dönüşlerde, hızlanmalarda ve ani manevralarda sürücünün aracı kontrol etmesine yardımcı olacak Araç Denge Kontrol Sistemi de (VSA) standart donanıma dahil. Ön koltuklarda aktif gergili emniyet kemeri ile aktif kafalıklar, arka koltuklarda oturan yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıklarını gösteren güvenlik sistemi de Honda Jazz’ın güvenlik önlemleri arasında yer alıyor.

Honda Jazz Ağustos 2011 Satış Fiyatları

Honda Jazz'ın Temmuz 2011 satış fiyatları;

* Jazz Fun+ / I-SHIFT / 39.950.-TL
* Jazz Fun+ / Düz / 37.850.-TL
* Jazz Joy+ / I-SHIFT / 36.250.-TL
* Jazz Joy+ / Düz / 34.250.-TL

Jazz Alınır mı? Alınırsa Hangisi Alınır? Anketimizde yine bir değişiklik yok "Bu Fiyata Jazz Alınmaz" açık ara önde gidiyor!

Honda Jazz'ın Genel Özellikleri;
  • Motor: 4 silindir
  • Hacim (cc): 1339
  • Yakıt türü: Benzin
  • Maksimum güç: kW@Dev/Dak (PS): 73 / 6000 rpm (100 PS)
  • Maksimum tork: 127 Nm / 4800 rpm
  • Şanzıman: Düz: 5 ileri, 1 geri / i-Shift: AMT, 6 ileri, 1 geri

3 Ağustos 2011 Çarşamba

İftar Yemeği'nde Buluşuyoruz

Bundan önceki Ramazan aylarında da yaptığımız ve klasiğimiz haline gelen ''İftar Yemeği" buluşması...

Detayları Forumdaki ilgili başlıktan takip edebilirsiniz.

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Twitter'dayız

Zamana ve gelişen mecra kaynaklarına ayak uydurmak, sesimizi daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için Twitter hesabımızı oluşturduk ve tweet'lemeye başladık.

Takip etmenizi öneririz.

http://twitter.com/#!/HondaJazzOrg

Duvar%20Yazısı

Honda Türkiye Çin Malı Jazz Pazarlıyor!

Honda Türkiye, Çin malı Jazz pazarlıyor. Japonya'da ya da İngiltere'de üretilenlerle aynı olduğunu söylüyor.

Oysa biz boya kalitesinin bile aynı olmadığını çabucak anladık. Bu, görünen yerde bakarak anlanabilecek olandı. Görünmeyen yerleri ise kestirmek zor.


31 Temmuz 2011 Pazar

80000 km Bakım Sonrasında CVT Yakıt Tüketim Testi

80000 km bakımı sonrasında şehirlerarası yakıt tüketim değeri. Bakımda; Motor yağı (Castrol Motor Yağı 10w40), yağ filtresi, bujiler, hava filtresi değişti.

Bakım sonrası tüketim değerleri;

26 Temmuz 2011 Salı

40000 km Bakım Sonrasında Yakıt Tüketim Testleri

40000 km bakımı sonrasında şehirlerarası ve şehiriçi yakıt tüketim değerleri oldukça düştü. Bakımda; Motor yağı (Orijinal Honda Motor Yağı 10w30), yağ filtresi, bujiler, hava filtresi değişti.

Bakım sonrası tüketim değerleri;

- Şehirlerarası




- Şehiriçi 1




- Şehiriçi 2

9 Temmuz 2011 Cumartesi

Honda Jazz ın Yeni Renkleri

Jazz ın yeni renkleriyle gözleriniz bayram edecek.

5 Temmuz 2011 Salı

Honda Jazz Temmuz 2011 Satış Fiyatları

Honda Jazz'ın Temmuz 2011 satış fiyatları;

* Jazz Fun+ / I-SHIFT / 39.950.-TL
* Jazz Fun+ / Düz / 37.850.-TL
* Jazz Joy+ / I-SHIFT / 36.250.-TL
* Jazz Joy+ / Düz / 34.250.-TL

Jazz Alınır mı? Alınırsa Hangisi Alınır? Anketimizde yine bir değişiklik yok "Bu Fiyata Jazz Alınmaz" açık ara önde gidiyor!

Honda Jazz'ın Genel Özellikleri;
  • Motor: 4 silindir
  • Hacim (cc): 1339
  • Yakıt türü: Benzin
  • Maksimum güç: kW@Dev/Dak (PS): 73 / 6000 rpm (100 PS)
  • Maksimum tork: 127 Nm / 4800 rpm
  • Şanzıman: Düz: 5 ileri, 1 geri / i-Shift: AMT, 6 ileri, 1 geri

29 Haziran 2011 Çarşamba

Bahar Sizin Jazz'ınıza da Gelsin!


27 Haziran-9 Temmuz 2011 tarihleri arasında, Honda servislerinde 2006 ve öncesi model Hondalarınız için periyodik bakım ve onarım işçiliğinde %30 indirim var.

Ayrıca bakım ve tamir parçalarında %25'e varan indirim de yapılmakta.

Üstelik motorunuzun ömrünü uzatan ve yüksek verimlilik sağlayan orijinal Honda motor yağı ve yağ filtresi de bu kampanya dahilinde hediye!

Bir Honda servisinden periyodik bakım randevunuzu alın. Orijinal yedek parça güvencesi ve Honda uzmanlığıyla, bahar sizin otomobilinize de gelsin!

16 Haziran 2011 Perşembe

Direksiyon Başında Cep Telefonu Kullanıyor musunuz?

Cevabınız ''Evet'' ise bu davranışınızı bir kez daha gözden geçirmenizi sağlayacak bir video.

7 Haziran 2011 Salı

Her Yönden Makyajlı Jazz






Makyajla birlikte yapılan yenilikler şöyle özetlenebilir;

Dış:
Yeniden tasarlanan mat siyah ağ ızgara, yeniden şekillendirilen ön farlar, aerodinamik olarak şekillendirilmiş ön ve arka tampon, stop lambalarında ortada kalan beyaz bölüm sabit üst ve alt kısınlar kırmızı.

İç:
Tamamen yeni bir ambiyansla tasarlanan iç mekan, krom çerçeveli yeni gösterge paneli, neredeyse tamamı yenilenen plastik parça ve kaplamalar, iklim kontrolü ve eklenen hava delikleri, yenilenen mavi/siyah koltuk kumaşları ve kapı kaplamaları.