17 Aralık 2009 Perşembe

Yeni Yıla Girerken (2010)






Honda Jazz Organizasyonu üyeleri yeni yılı karşılamak, özlem gidermek ve aralarına yeni katılan üyelerle tanışmak için bir etkinlik düzenliyor.

Etkinlik 26 Aralık 2009 tarihinde, saat 19:00 gerçekleşecek.

8 Aralık 2009 Salı

Honda P-NUT



Los Angeles Otomobil Fuarında tanıtılan P-NUT adını da futuristik kavramdan alıyor. Bu model özellikle ultra kompakt olarak tasarlanmış. Bunun amacı da fazlasıyla sıkışık kentsel yaşamda kullanım kolaylığı getirmek olarak açıklanıyor.





P-NUT 3,4 m. uzunluğunda (Honda Jazz'dan 0,5 m. daha kısa) ve 1,75 m yüksekliğinde. P-NUT'un bir sıradışı özelliği de üç kişilik olması. Sürücü koltuğu ön ortaya yerleştirilirken, yolcu koltukları onun sağ ve sol arkasına yerleştirilmiş. Bu sayede yolcular için benzersiz ve konforlu bir görüş imkanı sağlanmış.





Ön camda ana bilgilendirme amaçlarına ek olarak sistem bilgilerini aktarmak için bir ekran "Head-Up- Displey" olarak hizmet veriyor.

1 Aralık 2009 Salı

Honda Jazz Aralık 2009 Satış Fiyatları

Jazz'ın Aralık 2009 satış fiyatında yine bir değişiklik olmadı. Fiyatların sabit kaldığını görmek güzel olsa da giderek fakirleşen ülkemizde ve buna bağlı olarak daralan ekonomide durum oldukça tatsız.
  • Jazz Fun+ / I-SHIFT / 38.680 TL.
  • Jazz Fun+ / Düz / 36.680 TL.
  • Jazz Joy+ / I-SHIFT / 35.680 TL.
  • Jazz Joy+ / Düz / 33.680TL. TL.

20 Kasım 2009 Cuma

Honda Jazz Sürüş Teknikleri ve Tavsiyeler


  • Otomobilinize binmeden çevresinde dolanıp lastiklerine, kaportasına, altında herhengi bir sızıntı olup, olmadığına gözatın.
  • Motoru çalıştırdıktan sonra soğuk havalarda ısınmasını beklemeden hareket edin. Motoru zorlamadan yolda, hareket halindeyken ısıtın.
  • Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutulmuş ve donmuşsa aracı arkadan ve önden iterek, sallayarak sıkışan frenin açılmasına çalışın. Üzerine sıcak su dökerek açmak da bir çözüm yoludur. Aracın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın.
  • Eskimiş lastiklerle yola çıkmayın kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2mm olmalıdır. (Dünya standardı ortalama 1,6 mm,yeni lastikler 8 mm) Yol ve hava şartları ne olursa olsun lastik havalarını indirmeyin! En az ayda bir lastik havalarınızı, lastikleriniz soğukken (sabah parktan çıkar çıkmaz) kontrol edin. Eksilmişse tamamlayın.
  • Camlarınız açık olarak araç kullanmayın. Havalandırma ve klima sisteminizi kullanmak hem emniyetli hem de ekonomiktir.



  • Otomobilinizin yükleme sınırını aşmayın. Unutmayın ki bir binek otomobil sahibisiniz.
  • Kesinlikle içkili olarak otomobil kullanmayın. Içkili olarak sürüş esnasında refleksleriniz zayıflamış olacak ve direksiyon başındaki tepkileriniz çok daha yavaş gerçekleşecektir.
  • Emniyet kemerinizi mutlaka takınız. Hayatınızı kurtaracak bu kadar basit bir uygulamada “sıkılıyorum” mazereti kabul edilebilir mantıklı bir mazeret değildir. Emniyet kemerini hiç takmamanın yanında yapılan bir diğer hata da emniyet kemerini uzunyolda takmak, ancak şehir içinde ya da gidilecek semte yaklaşıldığında “nasıl olsa geldik” mantığıyla otomobil henüz durmadan emniyet kemerini çıkartmaktır. Kazanın emniyet kemerinin çıkarıldığı an ile otomobilin park edildiği ana kadar geçen bu süre zarfında gerçekleşmeyeceğini kimse garanti edemez. Otomobillerde 8 km/h gibi son derece düşük süratte yapılan ‘geri viteste direğe çarpma’ testinde, çarpmanın etkisiyle birçok otomobilin arka tamponlarının içeri göçtüğünü, hatta hatchback otomobillerde camlarının çatladığını veya kırıldığını biliyor musunuz? Çoğumuzun dikkate almaya değer görmediği süratlerde gerçekleşen kazaların bile ciddi yaralanma ve hatta ölümlere sebebiyet verebileceğini unutmayalım.



  • Farlarınızı gece gündüz açık tutunuz. Bu, halk arasında her ne kadar ‘görmemişlik’, ‘hava atma’ ya da ‘dikkat çekme amacıyla yapılan bir hareket’ olarak görülse de, olası bir tehlike durumunda farı yanan araçların trafikteki diğer sürücüler tarafından farı yanmayanlara göre çok daha çabuk farkedileceğini unutmayın.
  • Direksiyon başındaki oturma pozisyonunuzu iyi ayarlayın. Otomobil kullanmak son derece ciddi bir iştir ve otomobil yatak odanız değildir. Birçok otomobilde gördüğümüz neredeyse 45 derecelik açıyla geriye doğru yatırılmış koltuklar sürücünün sürüş konsantrasyonunu azaltacak, tehlike anında vereceği tepki süresini uzatacak, hem de kaza anında tehlike arzedecektir. Yatık olmayan ancak aşırı derecede geri alınmış koltuklar ise yine direksiyon başında verilen tepkileri geciktirmekten başka bir işe yaramamaktadır.
  • Sürüş esnasında direksiyon daima iki el ile ve saat 9:15 pozisyonunda tutulmalıdır. Koltuğun direksiyona olan mesafesi, kollar yaklaşık 45 derecelik bir açı yapacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Otomobil kullanacağınız ayakkabılar: ne aynı anda iki pedala birden basacak kadar aşırı geniş, ne hissi azaltacak kadar aşırı kalın tabanlı, ne de ayakların hareketini engelleyecek kadar uzun topuklu olmalıdır. Eğer bu durumlardan bir veya birkaçı mevcut ise daha sakin ve tehlike arzetmeyecek bir sürüşle yolculuk tamamlanmalıdır.
  • Kalabalık (Otomobilin içinde çok sayıda kişinin bulunduğu) yolculuklar en tehlikeli yolculuklardır. Gerek görüşün kısıtlanması, gerekse yolcuların konuşma ve hareketlerinden dolayı tek başınıza otomobil kullanırken olduğu kadar dikkatli olunamayacağından, bu tip yolculuklarda maksimum dikkati sarfetmeniz sizin ve yolcularınızın yararına olacaktır.. Özellikle sollama ve şerit değiştirmelerde.
  • Kalabalık yolculuklarda eğer arka koltuğa 3 kişi oturmak mecburiyetinde kalırsa ortaya en kısa boylu olanın oturması en mantıklı çözümdür. Dikiz aynasını kullanacağınız zamanlarda daha iyi bir görüş için yardımcı olacaktır.



  • Yağmurun yağmaya başladığı ilk anlarda ve mucurlu yollarda son derece dikkatli olun. Normalin çok az üzerinde sürat yapıyor dahi olsanız özellikle mucurlu yollarda yoldan nasıl çıktığınızı anlamazsınız bile.
  • Bisikletlilere her zaman dikkat edin ve yanlarından geçerken mümkün olduğunca yavaşlayın. Ülkemizde henüz bisikletlilere ayrılmış özel yollar yoktur ve her ne kadar yolun sağından gidiyor dahi olsalar kendileriyle aynı şerit üzerinde olduğunuzu unutmayın.
  • Yollara kesinlikle güvenmeyin. Ülkemiz yollarında çoğu viraj ya eğimsiz, ya da daha kötüsü ters eğimlidir. Hızınızı iyi ayarlayın.


  • Arabanız kirli bile olsa, iyi bir görüş için en azından far, cam ve aynalarınızı temizleyin.
  • Kazayı yaptıranın genelde aşırı hız olduğu söylense de, özellikle şehir içi trafikte hıza dayalı kazanın asıl sebebi genel olarak hızlı gitmekten çok trafiğin normal akışından hızlı gitmektir. Tüm otomobiller 90 km/s hızla giderken sorun nisbeten daha azdır, ancak bütün otomobiller 90km/s ile giderken siz 140 km/s ile gidiyorsanız tehlikenin özellikle sizin açınızdan çok daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Tabi kaza sırasında zarar verdiğiniz diğer otomobilleri saymazsak.. Yine aynı şekilde, hızla giden trafikte eğer siz trafiğin geneline göre son derece düşük bir süratte seyrediyorsanız trafiğin geneli için son derece büyük bir tehlike yaratıyorsunuz demektir.



  • Kesinlikle kimseyle yarışmayın. Yarış kaza getirir. Siz çok iyi ve son derece dikkatli bir sürücü olabilirsiniz ancak diğer sürücünün yapacağı bir hata, diğer otomobillerin de karışacağı bir kazayla sonuçlanabilir.Sabırlı ve anlayışlı olun.
  • Önünüzdeki otomobille olan takip mesafesini iyi ayarlayın. Kesinlikle yakın takip yapmayın.
  • Yolculuk boyunca vitesi hiç bir zaman boşa almayın.
  • Tüm aynaları mutlaka kullanın.
  • Aracınızda ABS sistemi olduğuna göre frene sonuna kadar basmaktan korkmayın. Bu sırada manevra yapabileceğinizi ve tehlikeden kaçabileceğinizi unutmayın. Freni pompalamak, öne engel çıktığında önce frene basıp bırakmak, sonra tekrar basmak gibi teknikler sadece ABS fren sistemi olmayan otomobiller için geçerli eski tekniklerdir. Fren hidrolik yağının seviyesindeki azalma bir arızanın habercisi olarak kabul edilmelidir. Fren pedalına basıldığında pedal önce bir yerde durup daha sonra bir gevşeme hissediliyorsa ciddi bir sorun var demektir. Fren pedalına basılınca bir yaylanma hissediliyorsa sistemde hava vardır . Hemen servise gidin!
  • Pedal kısmında ayaklarınızın hareketini engelleyecek nesneler bırakmayın.
  • Temizlik sırasında ön konsola torpido parlatıcı sprey uygulamayın ve yolculuk esnasında bu kısımda kutu mendil, kaset, CD gibi cama yansıması muhtemel hiçbir şey bulundurmayın.
  • Özellikle güneşin karşıdan alındığı yolculuklarda kullanmak üzere arabanızın torpido gözünde mutlaka bir güneş gözlüğü bulundurun.
  • Sinyalleri kullanın. Sinyal kullanmamak sadece minibüs, özellikle de taksi sürücülerine has alışkanlıklardır.
  • Kırmızı ışıkta yaya geçidi üzerinde değil, yaya geçidinden önce durun. Böylelikle hem yayalar kendilerine ayrılmış olan şeritten rahatça karşıya geçecekler, hem de ilk araba olduğunuzu var sayarsak siz yeşil ışığı görebilmek için sunroof’tan bakmak zorunda kalmayacaksınızdır.
  • Böyle bir durumda arkanızdaki araç bir minibüs veya taksi ise muhtemelen önde kendisine göre bir araçlık yer bıraktığınız için size korna çalacaktır. Muhatap olmayın!
  • Tümsek veya çukurlardan geçerken arkadaki trafiği de kontrol etmek sureti ile mümkün olduğunca yavaşlayın, ancak tam üzerinden geçerken ayağınızı fren pedalından çekin. Tümsek veya çukurlardan geçerken lastiğin darbeyi döner vaziyette alması gereklidir. O ana kadar yavaşladınız yavaşladınız, yavaşlayamadıysanız yavaşlayabildiğiniz kadarıyla geçin gitsin. Fren basılı durumdayken verdiğinden daha az zarar verecektir. Asfalta gömülen tırtıkların amacının ise her ne kadar hızı azaltmak olduğu söylense de bunların ön takımları bozmaktan başka bir işlevi olduğunu sanmıyorum. Bu sebepten ötürü üzerlerinden mümkün olduğunca hızlı geçin. Bence tümüyle kaldırılmalılar. Ayrıca hız tümseklerini de artık inşaat işçilerinden ziyade Avrupa’daki örneklerine uygun şekilde geniş ve üzerinde gece de görülmelerini sağlayacak boyalar olacak şekilde daha bilgili ekipler hazırlamalı.
  • Sürüş sırasında arabanızın kaputu ya da öndeki arabanın plakasına odaklanmak yerine ileriye, daha geniş bir alana bakıp tüm trafiği kontrol edin.
  • ABS sistemini bozacağı ve maddi zarar doğuracağı için değil, ancak sizin konsantrasyonunuzu dağıtacağı için sürüş sırasında mümkün olduğunca cep telefonuyla konuşmayın. Hands-free seti olsa dahi.. En azından siz arama yapmayın!
  • Sürüş esnasında sık fren kullanmak ya gereğinden daha hızlı ve/veya agresif gittiğinizin işaretidir. Eğer yavaş gittiğiniz halde çok sık fren kullanıyorsanız bu da acemi olduğunuzun göstergesidir. Her iki durumda da sizi takip eden araçları tedirgin edeceksinizdir.



  • Yeterli sürüş tecrübeniz yoksa; Normalde şehir içinde otomobil kullanıyor ve şehirlerarası yolculuklara daha seyrek gidiyor iseniz şehirlerarası yolculuğun ilk kilometrelerinde kendinize biraz zaman veriniz. Şehir içi ve şehirlerarası yolculuklar birbirinden tamamıyla farklı tecrübeler gerektirir ve uzun yola ilk defa çıktığınızda araç sollarken gereken mesafe tayinini iyi
  • yapamayabilirsiniz. İlk sollamalarda dikkatli ve sabırlı olun.
  • Uzun yolculuklarda zamanla ve başka araçlarla yarışmayın. Bu tip eylemlerin ne kadar mantıklı olduğuna değinmek dahi istemiyorum. Yolculuğun tadını çıkarın.
  • Uzun yolculuklarda ilk 3-4 saat sonunda mola verip sonrasında mümkünse her 2 saatte bir dinlenin. Gerekirse uygun bir yere park edip bir süre uyuyun.
  • Gece yolculuklarında hız yapmaktan kaçının. Ülkemizde bırakın devlet yollarını, paralı yollarda bile yolun çoğu bölümünde aydınlatma olmadığı düşünülürse, makul bir hızda gitmek hayatınız açısından daha az riskli olacaktır.
  • İster gece, ister gündüz olsun uzun yolda sollama yaparken ne şeritlere ne de tabelalara güvenmeyin.Yolu iyi takip edin. Karşıdan gelen yolu/aracı görmeden sollama yapmayın.
  • Arka koltukta otursalar dahi, sizinle birlikte yolculuk edenleri emniyet kemerlerini takmaları konusunda uyarın. Kaza esnasında arka koltukta yolculuk ediyor olmasına rağmen otomobilin ön camından fırlayanların sayısı ciddiye alınacak kadar fazladır.
  • Otomobilden inerken arkadan gelen trafiği mutlaka kontrol edin.
  • Otomobiliniz bir hatchback veya sedansa arka cama bond çanta benzeri ağırlığı olan eşyalar bulundurmayın. Kaza esnasında arka camdan öne doğru fırlayacak bir çantanın etkisi yüzlerce kiloya, basit bir kutu mendilin etkisi de onlarca kiloya eşit olacaktır. Eğer otomobiliniz bir station ise yine aynı mantıkla bagaj kısmına koyduğunuz eşyaların fırlamaması için bir bagaj filesi kullanın.
  • Sizinle birlikte seyahat eden yolcularınızı kendilerine en uygun yerde değil, trafik açısından en uygun yerde indirin.
  • Eğer otomobil arkadan kayma eğilimi gösterirse frene basmak yerine ayağınızı gazdan çekin ve direksiyonu kayan yöne doğru hafifçe çevirin.
  • Otomobil kullanmak son derece dikkat isteyen ve konsantrasyona dayalı bir iştir. Ciddiye alın!

11 Kasım 2009 Çarşamba

Mitsubishi i- MiEV ile Dikkat Çekiyor


Mitsubishi i- MiEV kendi lityum iyon batarya teknolojisi ve hızlı seri üretim imkanı ile göz dolduruyor.



Ayrıca güçlü pili hızlı şarj yeteneğine de sahip.

İlk Nesil Honda Jazz'a Tokyo Motor Show'da Özel Ödül


Tokyo Motor Show'da "En İyi Model" özel ödülünü Honda Jazz'ın ilk nesli kazandı. Ayrıca en iyi yurtdışı pazar sağlayan model olduğu tescillendi.

Honda İşçi Çıkarmaya Hazırlanıyor

Basına yansıyan haberlere göre Honda, İngiltere'de Jazz üreten Swindon fabrikasından yaklaşık 500 işçi çıkarmaya hazırlanıyor.

Ekonomik kriz her ülkede, her iş kolunu büyük ölçüde etkilemiş durumda...

10 Kasım 2009 Salı

Honda Jazz Kasım 2009 Satış Fiyatları

Jazz'ın Kasım 2009 satış fiyatları bir önceki ayla aynı. Hadi yine iyisiniz :))) Bu yüksek fiyatlarla ne kadar iyilikse...
  • Jazz Fun+ / I-SHIFT / 38.680 TL.
  • Jazz Fun+ / Düz / 36.680 TL.
  • Jazz Joy+ / I-SHIFT / 35.680 TL.
  • Jazz Joy+ / Düz / 33.680TL. TL.

Atamızı Saygı ve Özlemle Anıyoruz


2 Kasım 2009 Pazartesi

Honda Jazz Fun Club, Honda Jazz Forum

Honda Jazz Fun Club üyeliği ve Honda Jazz Forumu için Honda Jazz Organizasyon'na katılabilirsiniz.


Honda Jazz sahipleri, Honda Jazz sevenler ve bu aileye gönül verenlerin

biraraya gelerek oluşturdukları büyük, çok büyük bir ailedir.


Gizli, saklı olmadan... Herkesin birbirini tanıdığı... Çoluk çocuk buluşulan...

Özel günlerin unutulmadığı... Üye olabilmenin zor, bir o kadar kolay olduğu...

Sevgi, dostluk ve paylaşımlarla beslenen... Feci şekilde alışkanlık yapan...

Bilgi ve deneyimlerin aktarıldığı... Tadına doyumsuz etkinliklerin düzenlendiği...


Kısacası; Birbirini seven, sayan, değerli insanların birarada olduğu bir gruptur.

26 Ekim 2009 Pazartesi

Swindon Fabrikası'nda Jazz Üretimine Başladı


Honda'nın İngiltere'deki Swindon otomobil fabrikası üretime başladı ve ilk Jazz geçtiğimiz günlerde üretim bandından çıktı.

22 Ekim 2009 Perşembe

Üyemizden Satılık / 2007 Honda Jazz Elite, CVT (Otomatik)

Üyemizin Jazz'ına ait verdiği bilgiler ve istediği satış bedeli.



• 2007 model
• Elite (Sunroof, otomatik klima, elektrik ısıtmalı/katlanabilir ve sinyal’li dış aynalar)
• CVT (Tiptronik)
• Gümüş Gri
• 58.000 km

Değişen parça :
VAR.
Bir kaza nedeniyle ön tampon, kaput ve sağ ön çamurluk , park halindeyken sürtmeleri sonucu da sol dikiz aynası ve sol ön çamurluk yetkili serviste değiştirildi

Ekstralar:
• Jazz'ımı alırken taktırmış olduğum;
• Şehir paketi (Kol dayama kiti, kalın yan koruma bantları)
• Arka park sensörü
• Arka Spoiler
• Renkli camlar
• 4 adet kış lastiği (Lassa Snoways)
• Kaput Maskesi

Jazz’ım tamamen sorunsuz durumda. Bugüne kadar yaşadığım tek sorun, müzik seti kontrol panelinin aydınlatmasının yanmaması oldu. Onu da garanti kapsamında yenisiyle değiştirdiler. Onun dışında sorun yaşamadım.



Fiyat: 26.000 TL

iletisim@hondajazz.org

19 Ekim 2009 Pazartesi

Keyifle Oynayacağınız Bir Oyun



Keyifle oynayacağınız bir oyun. Kaçan kırmızı bir Jazz ve peşinden kovalayan bir çok yaratık... İyi eğlenceler. [Tıklayın]

16 Ekim 2009 Cuma

İzmir Otomobil Fuarı 7 Kasım 2009'da


İZFAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, 6. kez düzenlenecek Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar Fuarı'na, Chery, Citroen, Dacia, Daihatsu, Ford, Hyundai, Kia, Mercedes, Peugeot, Renault, Subaru, Suzuki, Toyota gibi dünyanın önemli otomobil markaları ve bu markaları pazarlayan firmaların katılımı kesinleşti.

İzmir Autoshow, 6 gün süreyle açık kalacak.

Küçük Araba, Büyük Gelecek


Riversimple Urban Car (RUC) adı verilen hidrojen arabası, enerjisini hidrojeni oksijen ile birleştiren bir yakıt hücresinden alıyor. Ancak normal olarak hidrojen ile çalışan arabalarda belli başlı üç sorun üreticilerin başını ağrıtmakta.

İlk sorun çok pahalı bir element olan platinyum kullanmaları, ikincisi otomobili ileri doğru itecek kadar güce kavuşturulması ve depolanması çok zor olan patlayıcı bir gazdan yararlanmış olmaları.

RUC bütün bu sorunların üstesinden gelecek çözümler içeriyor. Bir kere, her bir tekerlek için bir tane olmak kaydıyla dört elektrik motoru kullanıyor. Motorların dördü de fren yapıldığı zaman tekerleklerden enerji topluyor. Böylece boşa gidecek olan enerjinin yarısını geri kazanmış oluyor. Ayrıca diğer hidrojen arabalarının kullandığı 100 kw’lık yakıt hücreleri yerine daha ucuz ve küçük olan 6-kw yakıt hücresi kullanıyor. Yakıt tankı 1 kg hidrojen depolayabiliyor ve bu da 320 km’lik bir yolu rahat rahat kat etmesine yetiyor.

10 Ekim 2009 Cumartesi

Bunları Biliyor muydunuz?

01. Kazaların yaklaşık %25'i sürücülerin hızının farkında olmamasından kaynaklanır.
(Kaynak: LAB*)

02. Acil durumlarda, sürücülerin yalnızca %60'ı ABS'yi devreye sokabilecek kadar yeterli frene basabiliyor.
(Kaynak: LAB*)

03. Eğer piyasadaki tüm araçların tamamında SRP olsaydı (System for Restraint and Protection) yol kazalarında %30 oranında daha az ölüm ve ciddi yaralanma gerçekleşebilirdi.
(Kaynak: LAB*)

04. 9 aylıktan küçük çocukların yol güzergahına sırtı dönük olacak şekilde bebek koltuğuna uygun şekilde bağlanması, ciddi yaralanma riskini %88 azaltmaktadır.
(Kaynak: Prêvention Routiêre)

05. Acil Fren Destek Sisitemi'nin (AFU) yaygınlaştırılması yaralanmaya neden olan kazaların %10 azalmasını sağlayacak, bu da her yıl Avrupa'da, 300'ü yaya 3000 hayatın kurtulmasına olanak verecektir.
(Kaynak: LAB*)

06. Kazabilimi araştırmaları, ölümlerin %40'ı aracın kontrol kaybına bağlı kazalar sonucunda gerçekleştiğini göstermektedir.
(Kaynak: LAB*)



*LAB: PSA Peugeot Citroên Renault Kazabilimi, Biomekanik ve İnsan Davranışları Çalışmaları Laboratuarı

6 Ekim 2009 Salı

Honda Jazz Ekim 2009 Satış Fiyatları

Honda, Jazz'ın yeni satış fiyatlarını açıkladı. Bakalım beğenecek misiniz?
  • Jazz Fun+ / I-SHIFT / 38.680 TL.
  • Jazz Fun+ / Düz / 36.680 TL.
  • Jazz Joy+ / I-SHIFT / 35.680 TL.
  • Jazz Joy+ / Düz / 33.680TL. TL.

Bu Fiyata Yeni Honda Jazz Alınır mı?

Başlığı ve halen devam eden anketimiz ilginizi çekebilir.

2 Ekim 2009 Cuma

Honda Jazz'ınızı Güvenle Kullanın

EKONOMİK SÜRÜŞ

Ekonomik sürüş, yakıt tüketimini ve sera etkisi gazlarını azaltmanın kolay bir yoludur. Modern Honda modellerinin motorlarında iç sürtünme çok düşüktür ve motorun düşük yakıt tüketerek rahatça çalışması sağlanır. Basit kuralları uygulayarak yakıt tüketiminizi %5-15 oranında düşürebilirsiniz.

Kalkış

Kırmızı ışıkta beklediğinizi ve yeşil ışığın yandığını düşünün. Hemen hızlanın ama gaz pedalına yarım yoldan fazla basmamaya dikkat edin, hızlanma fazlasıyla yakıt tüketir. En kısa süre içerisinde vites büyütün. Benzinli veya LPG'li bir araç kullanıyorsanız 3000 d/d, dizel ise 2000 d/d'den önce vites değiştirin. Birinci vitesten tek adımda üçe geçmek çok etkilidir. Modern Honda motorları yüksek motor yükü altında daha verimli çalışır.

Sabit hızda sürüş

Prensip en yüksek viteste sabit hızı olabildiğince uzun süre korumaktır. Gereksiz hızlanma ve frenlemeden kaçının. Olabildiğince ileriye bakıp trafik akışını öngörerek bunu sağlamak daha kolaydır. Otoyolda hız sabitleyicinin (cruise control) kullanılması rahat sürüşü kolaylaştırır.

Yumuşak bir şekilde yavaşlayın

Frenleri her kullandığınızda enerji harcarsınız, frenlerin ne kadar ısındığını düşünün. Olabildiğince uzun süre aracın hareket enerjisini kullanın. Kırmızı ışığa yaklaşırken hızı düşürmek için motor frenini kullanın. Honda'nızdaki motor sistemi, motor frenlemesi esnasında yakıt beslemesini keser. Bu şekilde frenlerdeki aşınma ve egzoz atıkları azalır; Siz ve yolcularınız için sürüş daha konforlu hale gelir. Fren pedalına az basmanın yolu gaz pedalına kontrollü basmaktan geçer ve size ciddi yakıt ekonomisi sağlar.

Kontrol listesi:

1. Çabuk hızlanın ve 3000 d/d'ye ulaşmadan vites büyütün (dizellerde 2000 d/d)

2. Mümkün olan en yüksek viteste, sabit hızla yol alın

3. Trafik akışını takip ve tahmin edin

4. Mümkün oldukça motor freni kullanın

5. Motoru rölanti devrinde çalıştırmaktan kaçının

6. Yokuş aşağı inerken gaz pedalını bırakın

7. Yokuş yukarı çıkarken hızlanmayın

8. Lastik hava basınçlarının doğru seviyede olduğundan emin olun

9. Yağ ve filtreleri servis el kitabına uygun şekilde değiştirin

GÜVENLİ SÜRÜŞ

Güvenlik her şeydir

Önemli Güvenlik Uyarıları

Sağduyu hayat kurtarır

Bir sürücü olarak kendinizin, yolcularınızın ve diğer yol kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için elinizden geleni yapmanız gerekir. Bunun anlamı, örneğin asla içkili olarak direksiyon başına geçmemek ve yolculuk ne kadar kısa olsa da tüm yolcularınızın emniyet kemeri taktığından emin olmaktır. Ve son olarak kesinlikle sınırlanmamış görüş çok önemlidir. Ön camı temiz tutun ve cam üzerinde lekeler bırakmaya başladığında silecek lastiklerini değiştirin. Kullanışlı sürüş ipuçları:

Duyularınızı kullanın

Çevrenize bakın, yolun ilerisini gözleyin ve olaylara önceden hazırlıklı olun. Arkanızı gözleyin ve hem iç dikiz aynasını hem de yan aynaları kullanın. Şerit değişikliğini bir kaç araç öncesinden planlayın ve zaman kazanın. Dikkatinizi Hiçbir zaman kaybetmeyin.

Telefonunuzu sadece güvenli olduğundan emin olduğunuzda kullanın.

Bir kazayı önlemenin en iyi yolu dikkatinizin dağılmasına izin vermemek ve her zaman dikkatinizi yola vermektir. Telefonla aramak veya cevaplamak için ortamın güvenli olmasını bekleyin. Arkada oturan çocuğunuzla ilgilenmeniz gerekiyorsa mutlaka güvenli bir yerde durarak ilgilenin. Asla seyir halinde arkaya dönerek ilgilenmeyin. Çocuğunuzla sürekli ilgilenmeniz gereken bir durum varsa otomobil kullanmayın.

Uyanık kalın

Yorgunsanız yola devam etmeyin. Sürüş, özellikle de otoyolda oldukça monotondur ve uykunuzun gelmesine veya otoyol hipnozuna yol açabilir. Konsantre olamıyorsanız, esnemeye başladıysanız, göz kapaklarınız ağırlaşıyor açık tutmakta zorlanıyorsanız veya genel olarak yorgun hissediyorsanız kenara çekip dinlenin.

Mesafenizi koruyun

Öndeki aracın yanından geçtiği bir nesneyi referans alın ve üç yüz on'dan (310) üç yüz onüç'e kadar (313) kadar sayın. Bu yaklaşık üç (3) saniyedir ve üç saniye kadar sayamadan aynı noktanın yanından geçerseniz öndeki araca çok yakınsınız demektir. Bu genel kural hava ve yol koşullarına göre değişir.

Aracı mevcut koşullara uygun şekilde sürün

Daha yavaş gitmek lastik tabanının yolla daha fazla temas etmesine ve yağmurda ya da karla karışık yağmurda yola daha iyi tutunmasını sağlar. Önünüzde ilerleyen araçların lastik izlerinden gitmeye çalışın. Aniden su üzerinde kaymaya başlarsanız frene basmayın veya aniden dönmeye çalışmayın, bu durum aracınızın savrulmasına neden olabilir. Araç yavaşlayıncaya ve yolu yeniden hissetmeye başlayıncaya kadar ayağınızı gazdan çekin.

Emniyet kemeri ile ilgili yapılması ve yapılmaması gerekenler

Kaza anında büyük kuvvetler açığa çıkar. Bu durum, kazaya karışan araçlara bakıldığında anlaşılabilir. Emniyet kemerleri her türlü çarpışmada – önden, arkadan, yandan çarpışmada ve devrilme anında – ölümleri önleyebilir ve ciddi yaralanmaları azaltabilir.

Üç noktadan bağlantılı emniyet kemeri, insan vücudunun kaza anında açığa çıkan kuvvetlere en fazla dayanabilecek olan en kuvvetli kısımlarından geçecek şekilde tasarlanmıştır. Emniyet kemerleri insanların ileriye doğru savrulmasını veya araçtan dışarı fırlamasını önler. Emniyet kemerleri hayat kurtarır – bu kadar basit. Asla bir otomobilde emniyet kemerinizi bağlamadan yolculuk etmeyin.

Kaza anında en iyi şekilde korunmak için emniyet kemerini doğru kullanmak önemlidir - alt kısmı kalça kemiğini sıkıca sarmalı ve omuz kısmı göğsün ortasından geçmelidir, kemerde boşluk olmamalıdır.

Yaygın hatalı kullanım şekilleri

  • Kemerin alt kısmının kalça kemiği yerine karın bölgesinden geçirilmesi
  • Kemerin omuz kısmının kolun altından, arkadan veya diğer herhangi bir şekilde hatalı konumdan geçirilmesi
  • Kemerin alt veya omuz kısmında boşluk olması

Emniyet kemerlerinin doğru şekilde kullanılmaması ciddi ve hatta ölümcül yaralanmalara neden olabilir.

Çocuklar daha korumasızdır

Kaza anında, boyları ve anatomileri büyük ölçüde farklı olduğundan çocuklar daha korumasızdır. Boyunları daha narindir ve başları vücutlarına oranla daha büyük ve ağırdır. Çocuğunuzu korumak için her zaman onaylı bir çocuk koltuğu kullanın ve üreticinin talimatlarını dikkatlice okuyun.

Üç temel çocuk koltuğu tipi mevcuttur: bebek koltukları, çok işlevli koltuklar ve yükseltici minderler. Koltuğu çocuğun yaşına ve boyuna göre seçin. Uygun çocuk koltuğunu kullanmayı zamanından önce bırakmayın – bu yaygın bir sorundur ve bu ihmalin sonuçları kasa istatistiklerinde açıkça görülmektedir. Ayrıca çocuklar arkaya dönük koltukta daha güvendedir, bu nedenle dört yaşına kadar olan çocukların her zaman doğru koltukta ve arkaya dönük olarak yolculuk yapmasını yararlı olacaktır.

İpuçları ve tavsiyeler

  • Ön yolcu hava yastığı bulunan araçlarda asla ön yolcu koltuğuna çocuk koltuğu yerleştirilmemelidir. Bu çok önemli hayati bir uyarıdır.
  • Yolculuk ne kadar kısa olursa olsun asla çocukları kucağınızda oturtmayın veya hem kendinizi hem çocuğu aynı kemerle bağlamayın. Kaza anında ağırlığınız çocuğun ezilmesine neden olacaktır. Çocuk aynı zamanda araç içindeki malzemelere çarparak veya araçtan fırlayarak yaralanabilir.
  • Kaza anında kullanılmış bir çocuk koltuğunu bir daha kullanmayın.
  • Asla çocukların emniyet kemeri tokasını serbest bırakmasına veya kemerinin altından çıkmasına izin vermeyin.
  • Çocuklar için özel olarak üretilen yükseltme minderi yerine normal yastık kullanmayın. Bir kaza anında yerinden savrulabilir ve çocuk kemerin altından kayabilir.


Evcil dostlarınızla seyahat

Evcil hayvanlarınızı tatilde yanınıza almak genelde eğlencelidir. Ancak uzun bir yolculuğa çıkmadan önce hayvanınızın da konforunu ve sağlığını düşünmeniz gerekir. Belki de bir hayvan pansiyonuna veya güvenilir bir arkadaşınıza bırakmak daha iyi bir fikirdir. Ancak, yine de evcil hayvanınızı yanınıza almaya karar verirseniz aşağıdaki basit önlemlerle güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Hayvanınızın gereken şekilde sabitlendiğinden emin olun. Sabitlenmeyen hayvanlar ani frenlemede yaralanabileceği gibi hareketleriyle sürücünün dikkatini de dağıtabilir. Ayrıca küçük hayvanlar pedalların altına girerek kaza riski yaratabilir.

Kediler ve küçük köpekler iyi havalandırılan kafeslerde yolculuk etmelidir. Daha büyük hayvanlar için kayışlar, file veya bagaj kafesleri mevcuttur.

Hayvanın kafasını camdan sarkıtmasına izin vermeyin. Kir parçacıkları gözlerine ve burnuna zarar verebilir ve aşırı miktarda soğuk hava ciğerlerinde rahatsızlığa yol açabilir.

Asla hayvanınızı araçta bırakmayın. Aracın gölgede olması veya camların aralık olması yeterli değildir. Araç tahmin ettiğinizden çok daha kısa bir sürede ölüm tuzağına dönüşebilir.

Hayvanları da araba tutabileceğini unutmayın. Detaylı tavsiyeler için veterinerinize danışın.

ARACINIZIN YÜKLENMESİ

Yol için yükleme

Bir Honda Jazz tercih etmiş olduğunuza göre aracınızı yüklerken hem yaratıcı hem de yenilikçi olmanıza imkan tanıyan, fazlasıyla esnek yükleme çözümlerine sahip bir araç kullanıyorsunuz demektir. Ancak, ister eşyalarınızı aracın bagajına ister sihirli koltukları kullanarak aracın içine yükleyin eşyalarınızı doğru şekilde yüklemeniz ve sabitlemeniz çok önemlidir. Jazz'ınızın yükleme ve sabitleme aksesuarlarını kullanarak yükünüzü hem konforlu hem de güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz.

İpuçları ve tavsiyeler

Yük kapasitesi

Aracınızın yük taşıma kapasitesi, aracınız için izin verilen azami ek yük miktarıdır; yolcuların toplam ağırlığı, yüklerin ve araca takılmış olan aksesuarların toplam ağırlığıdır. Bu ağırlığın aşılması lastiklerin aşırı ısınmasına ve direksiyon hareketleri ile frenlemede zorlanmaya neden olur. Aracınızı yüklerken kullanıcı el kitabınızdaki veya aracınızın bilgi plakasındaki yük taşıma kapasitesine bakın.

Durma mesafesi

Fazlasıyla yüklü bir araçla yolculuk durumunda durma mesafesi uzar ve durmak ya da sollama yapmak için daha uzun mesafe gerekli olur. Ayrıca fazla ağırlığın motoru daha fazla zorladığını ve yakıt tüketimini artırdığını unutmayın. Yakıt ekonomisini azami düzeyde tutmak için bagajın ağırlığını veya araçta taşınan malzemelerin ağırlığını düşük tutmaya çalışın.

Lastik hava basıncı

Ek yük taşıyacağınız zaman lastik hava basınçlarını kontrol edin. Ağır yüklü bir aracı uzun mesafede, özellikle yüksek hızda kullanmak için lastik hava basınçlarını artırın. Lastik hava basıncı tabloları için kullanıcı el kitabınıza veya sürücü kapı eşiğindeki bilgi plakasına bakın.

Farlar

Aracınızda far yükseklik ayarı sistemi olduğunu unutmayın. Bagaj bölmesinde ağır yük taşırken farlarınızı hafifçe aşağıya doğru çevirin. Aksi halde aracın arka kısmının çökmesi far açısını yukarıya doğru kaldırarak karşıdan gelen araç sürücülerinin gözlerini kamaştırabilir.

İpuçları ve tavsiyeler

  • Bagajı yüklerken görüşünüzü kısıtlamadığınızdan emin olun.
  • Yükünüzü dengeli bir şekilde yayın ve ağır yükleri olabildiğince aşağıya, ortaya ve ileriye doğru yerleştirin.
  • En hafif olan eşyaları en üste koyun..
  • Uzun veya hacimli nesneleri taşırken koltuk sırtlıklarını yatırın.
  • Arka koltuk başlıklarının arkasına herhangi bir eşya yerleştirmeyin.

Yükünüzün güvenli olmasını ve yerinde kalmasını sağlayın

Bir güvenlik önlemi olarak araçtaki tüm serbest nesneleri sabitlemek önemlidir. Bir kaza anında veya sert frenlemede, aracın arkasında veya üzerinde bulunan sabitlenmemiş eşyalar ileriye doğru savrulur ve siz, yolcularınız ve diğer yol kullanıcıları için tehlike oluşturur.

Faydalı ipuçları

  • Küçük eşyaları torpido gözünde veya koltuğun altında saklayın. Daha büyük eşyalar bagaj bölmesine yerleştirilmeli veya bir kutu ya da yük filesi ile sabitlenmelidir. Kullanılmayan yükseltici çocuk minderlerini de sabitlemeyi unutmayın.
  • Ağır yükün öne doğru kayarak arka koltuk sırtlığına zarar vermemesi için bagaj bölmesindeki çengelleri kullanın.
  • Arka koltuklarda kimse oturmuyorsa emniyet kemerlerini bağlayarak arka koltuğu destekleyin.


UZUN YOLCULUKLAR

Uzun yolculuğun güzelliğini keşfedin

Otomobile atlayıp yeni yerler keşfetmek başlı başına bir maceradır. Aracınızla her yere gidebilirsiniz. Büyük şehirlerden, kasabalardan ve çiftliklerden geçebilir; dağları aşabilir veya deniz kıyısına inebilirsiniz. Ancak, yola çıkmadan önce yapacağınız birkaç ufak hazırlık harika bir tatil ile felaket arasındaki farkı yaratır. Bu bölümde çocuklarınızla yapacağınız yolculukları nasıl daha keyifli hale getirebileceğinizi, araba tutmasını nasıl önleyeceğinizi, neler yemeniz gerektiğini, ne zaman mola vermeniz ve yola çıkmadan önce neleri kontrol etmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. İlk aşamada uzun mesafeli seyahatlerde bilmeniz gereken üç ipucu var:

Yola çıkmadan önce yolu öğrenin

Rotayı bilmek stresi azaltır ve sürücünün yönlerden çok yola konsantre olmasını sağlar. Kaybolan veya aklı karışan sürücüler tehlikeli durumlarda daha savunmasızdır.

Gerçekçi bir program belirleyin

Otoyolda yapabileceğiniz ortalama hızı fazla hesaplamak ve bilmediğiniz yerler arasındaki mesafeyi küçümsemek yaygın olarak yapılan bir hatadır. Sorunlar ve kazalar genellikle uzun yolculukların sonuna doğru, sürücüler kaybettikleri zamanı geri kazanmak için acele ederken ortaya çıkar.

Hava tahminlerini kontrol edin

Sis, kar veya şiddetli yağmur bekleniyorsa mutlaka programınızı yeniden belirleyin. Kötü koşullarda araç kullanmak iyi havada kullanmaktan çok daha zorlu ve yorucudur.

Uzun yolculuklara Hazırlanma

Biraz hazırlık sıkıntılı durumları önler ve hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlar

Yola çıkmadan önce aracınızla biraz zaman geçirmek faydalı olabilir. Modern otomobiller uzun mesafeli yolculukları çıkarabilmek için normal bakıma ek olarak herhangi bir bakım gerektirmez ancak bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir:

Aracınızın düzenli bakımlarının yapılmış olup olmadığını servis el kitabından kontrol edin. Bakım zamanı yaklaşıyorsa aracınızı bir Honda Yetkili Servisine götürüp bakımını yola çıkmadan önce gerçekleştirmeniz faydalı olacaktır.

Lastiklerde (yedek lastik dahil) aşırı veya dengesiz aşınma olup olmadığını, hava basınçlarını ve diş derinliklerini kontrol edin.

Silecek lastiklerinde aşınma veya ayrılma olup olmadığını kontrol edin. Gerekli ise değiştirin.

Tüm sıvı seviyelerini kontrol edin: Radyatör soğutma suyu, motor yağı, fren hidroliği, şanzıman yağı, cam yıkama suyu ve akü elektroliti.

Farları, arka lambaları, fren lambalarını ve sinyalleri kontrol edin; hepsinin doğru şekilde çalıştığından emin olun. Lambaları temiz tutmayı unutmayın.

Aracın anahtarını araçta unutmanız veya kaybetmeniz ihtimaline karşı yedek anahtarı yanınızda bulundurun.

Haritaları kullanacağınız sırayla düzenleyin.

Honda Yol Yardımı telefon numarasının aracınızda mevcut olduğundan emin olun.


Normalde yedek parça taşımanıza gerek yoktur ancak bir ilk yardım çantası, el feneri, yedek ampul, yedek sigorta ve biraz su bulundurmak her zaman faydalıdır. Ve tabi ki bir acil durumda cep telefonunuz en büyük yardımcınız olacaktır.


Yolculuk boyunca çocuklarınızın mutlu ve memnun olmasını sağlayın

Çocuklarla yolculuk yapmak çok eğlenceli olsa da çocukların uzun yolculuklarda rahatsız ve huzursuz olabilecekleri de bir gerçek. Ancak, biraz planlama ve eşyaların akıllıca paketlenmesi ile yolculuğun herkes için eğlenceli olmasını sağlayabilirsiniz.

Başarılı bir yolculuğun anahtarı yolculuk boyunca herkesi eğlendirmektir. Müzik dinlemekten veya kitap okumaktan sıkıldığınızda birlikte oyun oynamak iyi fikir olabilir. Aşağıda çocuklarınızın mutlu olmasını ve oyalanmasını sağlayacak birkaç ipucu bulabilirsiniz:

  • Taze meyve, kraker, meyve suyu ve benzeri yiyecekler bulundurun. Soğuk içecekleri muhafaza etmek için küçük bir soğutucu veya soğutma özelliği olan çanta kullanın
  • Aracın ses sisteminden masallar dinletin veya çocuklarınız için CD veya MP3 çalar taşıyın.
  • Boya kalemleri, kitaplar, oyuncaklar, aktivite setleri ve el oyunları bulundurun.
  • Bir DVD oynatıcı veya diz üstü bilgisayar ile aracınızı bir sinema salonuna dönüştürebilirsiniz. Ancak arka koltukta kitap okumak veya film izlemek bazı çocuklarda araba tutmasına neden olabilir.
  • Yanınızda abur cubur veya sürpriz oyuncaklar bulundurun – acil durumlarda ortaya çıkartmak üzere küçük ama yeni bir şey.
  • Güneşli havada aracın fazla ısınmaması için camlara gölgelikler yerleştirin. Uyuyan yolcular için yastık ve battaniye bulundurun.
  • Ortalığın dağıldığı bir yemeğin ardından bir paket kolonyalı mendil ve kağıt havlu faydalı olacaktır. Ve her zaman aracınızda bir ilk yardım seti bulundurun. Yara bantları, makas ve cımbız çok kullanışlı olabilir.
  • Konuşun! Son olarak saatlerce konuşabilirsiniz. Çocuklara bir şeyler sorup anlattıklarını gerçekten dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda küçük testler yapabilir ya da oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Bir saat aralıkla mola verin. Mola verdiğinizde bir top veya frizbi ile çocukların enerjilerini tüketmelerini ve vücutlarını hareket ettirmelerini sağlayın.
Dinlenmeye zaman ayırın

İsveç Otoyol İdaresine göre kazaların yüzde 20-30'una yorgun sürücüler neden olmaktadır. Simülatörlerde gerçekleştirilen testler sabah 5'te bir sürücünün sürüş becerisinin kanında 0.8 promil alkol bulunan bir sürücü ile aynı olduğunu göstermektedir. Ancak otomobil yolculuğunun en güzel yanlarından biri kenara çekip araçtan inebilmektir. Bacaklarınızı rahatlatın. Mümkünse yolculuğun kalan kısmında aracı kullanması için bir yolcunuza devredin. Ayrıca uyku hali ile yorgunluğun en iyi çözümünün kısa süre de olsa uyumak olduğunu unutmayın.

Faydalı ipuçları

  • En az iki saatte bir mola verin. Uzun mesafede araç kullanmaya alışkın olmayanlar daha sık mola vermelidir.
  • Normalde uykuda olduğunuz saatlerde – özellikle geceleri – uykuya dalma ihtimali daha fazladır. Gece yolculuk etmek zorundaysanız sessizliğin veya hafif müzik dinlemenin kanınızdaki adrenalin oranını azaltacağını ve uykunuzu getireceğini unutmayın. Konuşmaya devam edin veya radyoda ya da CD çalarda daha hızlı bir şeyler bulun.
  • Pek çok insan yemek yedikten sonra daha uykulu hisseder. Ağır yemekten kaçınarak veya yola çıkmadan biraz uyuyarak bu olasılığı ortadan kaldırın.
  • Yorgun veya uykulu hissettiğinizde mutlaka mola verin ancak aracı park etmek için güvenli bir yer seçin. İyi aydınlatılmış ve yoğun benzin istasyonları kısa bir mola vermek için güvenli yerlerdir.
  • Mola verdiğinizde gerinerek ve vücudunuzu hareket ettirerek uyandığınızdan ve vücudunuzdaki kan dolaşımını hızlandırdığınızdan emin olun. Gövdenizi yanlara doğru çevirin ve kollarınızı savurun; çenenizi göğsünüze doğru çekin ve başınızı hafifçe aşağıya doğru bastırın; omuzlarınızı kaldırıp indirerek rahatlatın.

Son olarak, aracınızda hız sabitleyici varsa, yakıt tasarrufu sağlamak ve sürüşü kolaylaştırmak için uzun yolculuklarda bu sistemi kullanın. Sürekli hızlanma ve yavaşlama hem yorucudur hem de yakıt tüketimini artırır. Ancak, hız sabitleyicinin uzun süre kullanılması da dikkatinizin dağılmasına veya uykunuzun gelmesine neden olabilir.


Otomobil tutması dururumunda ve önlenmesi için yapılması gerekenler

Beyin karışık mesajlar aldığında araba tutması ortaya çıkar. Gözler vücudun konumu ile ilgili farklı bilgi aktarırken iç kulaktaki denge mekanizmaları farklı bilgi verir. Mideniz bulanıyorsa kaybettiğiniz sıvıyı sık sık soğuk su yudumlayarak telafi edin ve ağzınızdan yavaş ve derin nefes alın.

Faydalı ipuçları

  • Mümkünse aracı siz sürün. Hareket halindeki araçların yolcuları, sürücülere kıyasla araba tutmasından daha fazla etkilenir.
  • Yolcuysanız, yolu rahatlıkla görebileceğiniz şekilde ön koltukta oturun. Kucağınıza doğru bakmaktan veya harita ya da kitap gibi yakındaki nesnelere odaklanmaktan kaçının. Bunun yerine manzarayı izleyin ve gözlerinizin, iç kulak tarafından algılanan hareketi algılamasını sağlayın.
  • Aracın yeterince havalandırıldığından emin olun. Yolculuk boyunca düzenli olarak mola verin.
  • Az miktarlarda ve sık yemek yiyin. Yola çıkmadan önce ağır yemekten ve alkol almaktan kaçının.
  • Başınızı sabit tutun. Başınızın hareket etmesi belirtilerin artmasına neden olur.
  • Sürücü, yumuşak bir sürüş ile araba tutmasından şikayetçi yolcular için yolculuğu kolaylaştırabilir. Virajları yumuşak bir şekilde alın ve tekrar tekrar ani frenleme ve hızlanmadan kaçının.
  • Eczaneden alınabilecek araba tutmasına karşı ilaçlar veya bilek bantları kullanın. Kullanım talimatları doğrultusunda ilaçlar yolculuktan önce alınarak vücuda etki etmesi sağlanmalıdır.

1 Ekim 2009 Perşembe

Honda Jazz'ınızı Koruyun

JAZZ'INIZI TEMİZ TUTUN


Aracın temiz tutulması aracın değerini artırır

Aracınızın düzenli olarak temizlenmesi sadece parlak görünmesini sağlamakla kalmaz; aynı zamanda paslanmaya, kire, tuza ve yoldan gelen diğer kirlere karşı aracı korur. Aracınızın temiz tutulması satış değerini artırır ve onarılması gereken sorunları kötüleşmeden görmenizi sağlar.

Otomatik yıkama makinesi aracınızı yıkamanın basit ve hızlı bir yoludur ancak aracı sünger ve su ile kendiniz yıkamanız kadar iyi olmayabilir. Aracınızı en az yılda bir defa, tercihen bahar aylarında kendiniz yıkamayı alışkanlık haline getirin. Doğru kıyafetleri giyerek (ıslanacaksınız) aracınızı yıkamak tüm aile için eğlenceli bir öğleden sonra aktivitesi veya sizin için rahatlatıcı ve kendi başınıza geçireceğiniz bir zaman olabilir.



DIŞ TEMİZLİK

Işıltılı bir görünüm elde etmek kolaydır

Açık alanda aracınızı yıkayacaksanız gölge bir yer seçmeye dikkat etmeniz gerekir. Doğrudan güneş ışığı altında araç yıkamak su damlalarının veya sabun köpüğünün boya üzerinde lekelere neden olmasına yol açar. Havanın rüzgarlı olmamasına da özen gösterin. Çünkü rüzgarın havalandırdığı toz, ıslak aracınıza yapışır ve kurulama sırasında zımpara etkisi yapar.

Adım adım

1. Aracı bol su ile ıslatın. Yüksek basınçlı hortum kullanıyorsanız tabancanın ucu asla araca 30 cm'den yakın olmamalıdır.

2. Temiz bir kovaya oto şampuanı koyun ve temiz su ile doldurun. Yüzeyi yıkamak için iyi durumda ve temiz bir sünger kullanın.

3. Üstten başlayarak aşağıya doğru gidin ve tüm aracı yumuşak bir şekilde temizleyin. Süngeri düzenli olarak sıkın, aksi halde süngerde biriken kir boya üzerinde zımpara etkisi gösterir.

4. Jantlarınıza özel önem verin – jantlar yola en yakın parçalardır ve fren balatası tozunun aşındırıcı etkisine maruz kalır. Fren balatası tozu jant üzerinde uzun süre kalırsa temizlenmesi imkansız hale gelir.

5. Jantlarınızı ve lastiklerinizi ayrı bir sabunlu süngerle temizleyin. Kir çıkmıyorsa jantlarınızı temizlemek için metal veya krom temizleme spreyi kullanın. Basınçlı yıkama tabancası tüm aralıklara ve kenarlara ulaşmak için çok uygundur ancak lekeleri ve zor erişilen yerleri temizlemek için küçük bir fırça veya diş fırçası kullanabilirsiniz.

6. Özel dikkat göstermeniz gereken diğer noktalar kapılar (özellikle alt kısımları) ve eşiklerdir. Kauçuk fitillerin temas ettiği kısımları kontrol edin. Boya yüzeyi kabarık veya bozuksa - özellikle gövdenin alt kısmında – zift tabakasını temizlemek için yağ giderici malzeme kullanılması gerekli olabilir. Bu durumda gaz yağı veya çevre dostu zift sökücü kullanın.

7. Tüm aracı temizledikten sonra bol miktarda temiz su ile durulayın. Fazla suyu almak için asla cam sileceği gibi şeyler kullanmayın.

8. Temiz pamuklu havlu veya güderi kullanarak aracı detaylı bir şekilde kurulayın. Bu esnada yüzeyde herhangi bir çizik, taş izi veya leke olup olmadığını kontrol edin.

9. Kuş pisliklerine dikkat edin. Aracı bütünüyle yıkamazsanız bile, en kısa süre de temizlemeniz gerektiğini unutmayın. Kuş pislikleri fazlasıyla asitlidir ve boyada kalıcı hasara neden olabilir.



İÇ TEMİZLİK

Aracın içi de aynı derecede önemlidir

Aracın dışının temiz tutulması yeterli değildir. Ayakkabınızla dışarıdan içeri taşınan toz, tuz ve taş parçalarıyla aracınızın içi de dışı ile aynı kirlere maruz kalır. Kırıntıları, şeker ambalajlarını, boş içecek kutularını ve araçta bırakılan diğer çöpleri de unutmayın.

Faydalı ipuçları

* Paspasları çıkartın. Kauçuk paspasları sabunlu su ve fırça ile yıkayın, kumaş paspasları ise elektrik süpürgesi ile temizleyin ve/veya yüksek basınçlı yıkama tabancası ile su sıkarak yıkayın. Paspasları araca yerleştirmeden önce mutlaka tam kuru olduklarından emin olun.

* Taban halısını ve koltukların altını elektrik süpürgesiyle temizleyin. Deri döşemenizin dikiş yerlerine özel ilgi gösterin – dikişleri parmaklarınızla ayırın ve elektrik süpürgesinin radyatör temizleme ucu ile dikişlerin arasında takılan toz ve kırıntıları temizleyin.

* Aracın içindeki plastik veya vinil kaplamaları (direksiyon simidi, ön konsol, kapı içleri, vites kolu, emniyet kemerleri, vs.) silmek için nemli bez kullanın. Başka hiç bir kimyasal kullanmayın.

* Camları iyice temizleyin. Özellikle ön camdaki kir ve egzoz tabakasının temizlenmesi için iki veya üç defa temizlemek gerekir. Bir cam temizleme malzemesi kullanın ve dikiz aynasını da unutmayın.



PASTA ve CİLA

Yüzeyi kirden koruma

Aracınız yeni ve boyası ışıl ışılken korumaya başlayın. Düzenli olarak pasta/cila uygulanması aracınızı yağmur, kar, yol tuzu ve aşınmaya neden olan diğer etkenlerden korur. Ayrıca, pasta boyanın parlamasını sağlar, temizliği kolaylaştırır ve böcek artıklarının daha rahat temizlenmesini sağlar. Ancak, renkleri bozulacağından plastik veya kauçuk parçalara (özellikle siyah olanlara) pasta veya cila sürmemeye dikkat edin. Cilanın veya pastanın doğrudan güneş ışığı altında uygulanmaması gerektiğini unutmayın.

Adım adım

1. "Dış temizlik" başlığında anlatıldığı şekilde aracı iyice yıkayın.

2. Boyayı derinlemesine temizlemek için 'pasta öncesi temizlik' malzemesi kullanın. Boyanın temizlenmesi aracın yıkanması değildir. Bunun anlamı önceki pasta tabakalarının, oksitlenmenin ve kir artıklarının kimyasal temizleyici veya cila ile temizlenmesidir.

3. Islak bir bez veya üretici tarafından tedarik edilen uygulama malzemesi ile her defasında bir gövde paneline pasta uygulayın. Pastanın nasıl uygulanacağına dair üreticinin talimatlarına uyun ve dairesel ya da düz hareketlerle pastayı uygulayın.

4. Yüksek kaliteli pamukla fazla pastayı alın.

5. Pastanın kurumasını bekleyin ve yeni pamuk kullanarak parlatın.



BOYA ve KAPORTA BAKIMI

Çizikler ve lekeler için ilk yardım

Paslanmanın önlenmesi için boya hasarının derhal giderilmesi gerekir. Boya yüzeyini düzenli olarak – örneğin aracı yıkarken – kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Boyanın ve küçük eziklerin onarılması özel ekipman ve beceri gerektirir. Aracınızda ciddi hasar varsa Honda Yetkili Servisiniz ile görüşün.

Küçük çizikler
Metale kadar ilerlememiş küçük çizikler ve taş izleri Honda rötuş boyası ile onarılabilir. Hasarlı nokta temizlenir temizlenmez rötuşu uygulayın ancak rötuş boyasının aynı renkte olduğundan emin olun. Renk kodu numarası motor bölmesindeki model plakasında yazılıdır.

Daha derin çizikler
Derin çizikler için hasarlı yüzeyin üzerine maskeleme bandı yapıştırın. Bandı çekerek kabaran boyanın banda yapışarak sökülmesini sağlayın. Astarı iyice karıştırın ve küçük bir fırça ile uygulayın. Astar yüzeyi kuruduğunda fırça kullanılarak boya uygulanabilir. Birkaç ince boya katmanı uygulayın ve her uygulamanın ardından boyanın kurumasını bekleyin. Çizik çok uzunsa boyanacak kısmın çevresini bantla korumanız gerekebilir.

Ön cam hasarı
Ön camınızda taşların neden olduğu çizikler veya başka hasarlar varsa mutlaka onarılması ya da değiştirilmesi için Honda Yetkili Servisinize başvurun. Ön camın hasarlı olması silecek lastiklerinin aşınmasına neden olur ve görüşü kısıtlar.



MOTOR TEMİZLİĞİ


Motorlar özel malzeme ve beceri gerektirir

Motor bölmesinin zaman zaman temizlenmesi faydalıdır. Paslanmanın önlenmesi ve yağ veya diğer sıvı kaçaklarının belirlenmesi iki önemli nedenidir. Motorun temiz tutulması ile pek çok motor problemi önlenebilir ve aynı zamanda bakım, onarım maliyetleri düşürülebilir. Ancak modern otomobil motorları çok karmaşıktır ve özel malzeme ve beceri gerektiren gelişmiş elektronik sistemler içerir. Motor bölmesini temizlerken dikkatli olun.





KONTROL ve TAMAMLAMA



Sıvı seviyelerini ve lastik hava basınçlarını her zaman kontrol edin
Jazz'ınız düzenli bakım ve temizlik dışında fazla ilgi gerektirmez. Ancak önemli sıvıları ve lastik hava basınçlarını her zaman kontrol etmeniz gerekir. Bu şekilde doğru çalışma koşulları sağlanır ve aracınız en iyi performansı ortaya koyabilir.



MOTOR YAĞI

Yağ seviye çubuğunu kullanın

Motor yağı her motor için hayati önem taşır. Yağ, motorun rahat bir şekilde çalışmasını sağlar ve aşınmayı azaltır. Motor yağını, yağ kontrol çubuğunu kullanarak düzenli olarak veya en az her 2500 km'de bir kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin.


SOĞUTMA SUYU

Motor kapağının altını serin tutun

Soğutma suyu seviyesinin düşük olması motorun hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle seviyeyi düzenli olarak, özellikle uzun seyahatlere çıkmadan önce kontrol etmek faydalı olacaktır. Soğutma suyunun durumunun ve seviyesinin kontrol edilmesi bakım programına dahildir. Soğutma suyu sadece su değildir ve asla su ile tamamlanmamalıdır. Soğutma suyu sadece soğutmakla kalmaz aynı zamanda donmayı ve soğutma suyu sisteminde aşınmayı önler. Soğutma suyunun Honda Yetkili Servisleri tarafından tavsiye edilen bir soğutma suyu ile tamamlanması önemlidir.



CAM YIKAMA SUYU

Güvenli yolculuk için temiz görüş

Temiz ön cam güvenli sürüş için çok önemlidir. Etkin cam yıkama suyunun büyük fark yarattığı pek çok durum vardır. Yazın camdaki böcek artıklarını temizlemek gerekirken kışın da yol tuzu ve çamur görüşünüzü kısıtlayabilir. Cam yıkama suyu olarak sadece su kullanmayın; özel olarak formüle edilen bir yıkama suyunun temizleme özelliklerine ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda antifriz özelliği de suyun camda, hortumlarda ve fıskiyelerde donmasını önler. Cam yıkama suyu seviyesini düzenli olarak kontrol edin ve aracınızda bir yedek şişe bulundurun.



LASTİK HAVA BASINCI

Doğru lastik hava basıncı yakıt tasarrufu sağlar

Lastik hava basınçlarını, yedek lastik de dahil olmak üzere her ay kontrol etmek faydalı olacaktır. Doğru hava basıncı, lastiğin kullanım ömrünü uzatır, yakıt tüketimini azaltır ve daha iyi yol tutuşu sunar. Sürüşünüzün daha konforlu ve sessiz olmasını sağlar.





DEĞİŞTİRME




ÖN CAM SİLECEĞİ

İyi durumdaki silecekler hesaplı bir güvenlik sigortasıdır

Kazalar analiz edildiğinde pek çoğunun görüşün kısıtlı olmasından kaynaklandığı görülebilir ve sileceklerin iyi durumda olması büyük fark yaratır. Kauçuk silecek lastikleri kirlenme, böcek artıkları ve buz nedeniyle aşınabilir. Durumları ön cam yıkayıcısı kullanılarak kolaylıkla test edilebilir. Silecek lastikleri herhangi bir iz bırakmadan camı siliyorsa durumları iyidir. Aksi halde değiştirilmeleri gerekli olabilir. Değiştirme işlemi kolaylıkla yapılabilir. Bu konuda kullanma kitapçığınız size yardımcı olacaktır.



PATLAYAN LASTİK

Patlak lastiklere karşı hazırlıklı olun

Bir lastiğin patlaması korkutucu bir deneyim olabilir. Yedek lastik ve krikoyu tanıyarak yolda lastiğinizin patlaması durumunda daha hazırlıklı olabilirsiniz. Mutlaka bir kaç deneme yaparak deneyim kazanın. Bir lastik on dakika içerisinde kolaylıkla değiştirilebilir.



AMPULLER

Farlarınız söndüğünde hazırlıklı olun.

Hangi ampul bozulursa bozulsun rahatsızlığa neden olur. Alacakaranlıkta veya gece yolculuk ediyorsanız tehlikeli de olabilir. İşte bu nedenle aracınızda bir Honda Jazz yedek ampul seti bulundurmanız faydalı olacaktır. (Bi-Xenon ve Active Bi-Xenon farlar hariç. Bu tür farların ampullerinin her zaman Honda Yetkili Servislerinde değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.)

Tüm ayrıntılı bilgi için Kullanıcı El Kitabınıza bakın ve ileride lazım olabileceği için lütfen saklayın.

25 Eylül 2009 Cuma

Honda Jazz Hybrid



2011 de sipasaya çıkması beklenen Honda Jazz'ın Hybrid modelinin ilk görüntüleri yayınlandı. Kaportada çok fazla bir değişikliğin görülmediği modelde panjur üzerindeki "Hybrid" logosu dikkat çekiyor.

2 Eylül 2009 Çarşamba

Honda Jazz Eylül 2009 Satış Fiyatları

Honda Jazz Joy+ ve Fun+ Eylül 2009 satış fiyatları




19 Haziran 2009 fiyatlarına göre ;

Fun+ i-Shift 500.- TL
Fun+ Düz vites 653.-TL
Joy+ i-Shift 729.-TL
Joy+ Düz vites 881.-TL artmış.

Aksesuarsız modellerdeki fiyat artışı dikkat çekici. Sanırım Honda bu modelleri daha çok sattığı için fiyat artış politikasını da bu modeller üzerinde yoğunlaştırıyor.

1 Eylül 2009 Salı

İlk Yardım Eğitimi ve Bilinmesi Gerekenler

GENEL BİLGİLER

İlk Yardım:
Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk Yardımcı:
İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta ya da yaralıya tıbbi araç-gereç aranmaksızın mevcut araç-gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, en az Temel İlk Yardım Eğitimine katılıp “ilkyardımcı sertifikası” almış kişidir.
İlk Yardımın Öncelikli Amaçları
  • Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,
  • Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,
  • İyileştirmeyi kolaylaştırmak..
İlk Yardım Temel Uygulamaları: İlk yardımda temel uygulamalar, Koruma, Bildirme ve Kurtarma (KBK) olarak üçe ayrılmaktadır.
Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
- Olay trafik kazası ise;
  • Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir alana alınmalıdır.
  • Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir.
  • Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.
  • Kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalıdır.
  • Arcın yakınında sigara içilmemeli ve içilmesine izin verilmemelidir.
- Olay yerinde gaz varlığı söz konusu ise, patlama ve zehirlenmelerin önlenmesi için;
  • Gaz tüpünün vanası kapatılmalı, ortam havalandırılmalıdır.
  • Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma ya da çağrı araçlarının kullanımına izin verilmemelidir.
- Her türlü olayda;
  • Öncelikle olay yeri güvenliği sağlanmalıdır.
  • Olay yeri güvenliği sağlanabiliniyor ise, hasta ya da yaralılar kesinlikle yerlerinden kımıldatılmamalıdır.
  • Hasta ya da yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir.
  • Bilinç kaybı olanlar ile solunum, dolaşım, kanama vb. problemi olan hasta ya da yaralılar belirlenerek, öncelikle müdahale edilmelidir.
  • Kanamalı durumlarda Hepatit B, C, ve HIV/AIDS gibi hastalıklara karşı korunmak için müdahaleden önce mutlaka eldiven giyilmelidir.
Bildirme:Herhangi bir kaza ya da ani bir hastalık durumunda, tıbbi yardım için en hızlı şekilde 112 aranarak haber verilmesidir.Duruma göre itfaiye (110), zehir danışma merkezi (114), emniyet güçleri (Polis-155 / Jandarma-156) de aranabilir.
Tıbbi yardım için 112 arandığında; kesin yer ve adres, olayın tanımı, hasta ya da yaralı sayısı, durumları, arayan kişi, hangi numaradan aradığı, nasıl bir yardım alındığı ya da olay yerindeki olanaklar açıklanmalıdır.
Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta ya da yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılmalıdır. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta ya da yaralıya dokunulmamalı ve yaralı kımıldatılmamalıdır.
İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler
  • Hasta ya da yaralının durumunu değerlendirmek (bilinç ve solunum ),
  • Hasta ya da yaralının korku ve endişelerini gidermek,
  • Hasta ya da yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,
  • Hasta ya da yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,
  • Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
  • Hasta ya da yaralının yarasını görmesine izin vermemek,
  • Hasta ya da yaralıları hareket ettirmeden müdahalede bulunmak,
  • Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( 112 ),
  • Olay yeri güvenliği açısından herhangi bir tehlike yok ise, hasta ya da yaralıyı kesinlikle yerinden kımıldatmamak.


SOLUNUM YOLU TIKANIKLARINDA İLK YARDIM
Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. İki türlü tıkanma vardır:
  • Kısmi tıkanma: Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir.
Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir.
İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir.
  • Tam tıkanma:Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir.
Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır.
İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır.
Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası;
  • Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
  • Bilinci kontrol edilir.
  • Sırtına iki kürek kemiği arasına 5-7 kez vurulur.
  • Cismin çıkıp - çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.
  • Çıkmadıysa, arkadan sarılarak gövdesi kavranır.
  • Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.
  • Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.
  • Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanılır.

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
Bayılmalarda ilk yardım
  • Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır
  • Hasta ya da yaralı sırt üstü yatırılır ve ayakları 30 cm yukarı kaldırılır (Şok pozisyonu).
  • Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve korunur
  • Sıkan giysiler gevşetilir
  • Kusma varsa yan pozisyonda tutulur
Bilincin kapalı olması durumunda ilk yardım
  • Olay yeri güvenliği sağlanır
  • Solunum yolu açıklığı sağlanır
  • Hasta ya da yaralının solunumu değerlendirilir
  • Koma pozisyonu verilir
  • Tıbbi yardım istenir (112)
  • Sağlık ekipleri gelene kadar hasta ya da yaralının her 2-3 dk bir solunumu kontrol edilir.
Şok durumunda ilk yardım
  • Hasta ya da yaralının endişe ve korkuları giderilir.
  • Mümkün olduğunca temiz hava soluması sağlanır.
  • Hava yolunun açıklığı sağlanır.
  • Kanama varsa hemen durdurulur.
  • Şok pozisyonu verilir.
  • Hasta ya da yaralı sıcak tutulur.
  • Gereksiz yere hasta ya da yaralı hareket ettirilmez.
  • Tıbbi yardım istenir (112)

KANAMALARDA İLK YARDIM
Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına ( vücut içine ya da dışına ) akmasına kanama denir.
Dış kanamalarda ilk yardım
Amaç: Kanamayı kısa zamanda kontrol altına almak ve yarayı temiz tutmaktır!
  • Yara üzerine temiz bir bez parçası ya da gazlı bezle direkt baskı uygulanır,
  • Kanama durmazsa; birinci bezi kaldırmadan ikinci bir bez konarak basınç arttırılır,
  • Gerekirse bandaj ile sarılarak kanlanmış bezler kaldırılmadan basınç artırılarak sürdürülür,
  • Kanayan bölgeye en yakın basınç noktasına bası uygulanır,
  • Kanama kol ya da bacaklardaysa ve kırık şüphesi yoksa, kanama bölgesini kalp hizasından yukarıda tutulur,
  • Şok pozisyonu verilir,
  • Sık sık yaşam bulguları kontrol edilir ( 2-3 dk. arayla ).
İç kanmalarda ilk yardım
  • Hasta ya da yaralının bilinci ve solunumu değerlendirilir.
  • Hasta ya da yaralı sırt üstü yatırılarak üzeri örtülür ve ayakları 30 cm. kaldırılır ( şok pozisyonu)
  • Asla ağızdan yiyecek içecek VERİLMEZ.
  • Kapalı kırık varsa, kan damarlarının yaralanmasını önlemek ve bir iç kanamaya sebep olmamak için hasta ya da yaralının hareketsiz kalması sağlanır.
  • Hasta ya da yaralının yaşamsal değişimleri izlenir.
  • Tıbbi yardım istenir (112)
Burun kanamasında ilk yardım
  • Öncelikle sakin olunmalıdır.
  • Hemen hasta ya da yaralının başı öne doğru eğilir.
  • Hasta ya da yaralının mümkünse oturması sağlanır.
  • Hasta ya da yaralının burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır.
  • Bu işleme yaklaşık 5 dk kadar devam edilir.
  • Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.
Kulak kanamasında ilk yardım
Kanama hafifse:
  • Temiz bir bezle temizlenir.
Kanama ciddi ise;
  • Kulak tıkanmadan gazlı bezle kapatılır.
  • Hasta ya da yaralının hareketsiz olarak, kanayan kulak üzerine yan yatması sağlanır.
  • Tıbbi yardım istenir (112)
  • Unutulmamalıdır ki; kulak kanaması olası bir beyin kanamasının habercisi olabilir.

YANIKLARDA İLK YARDIM
Ateş, radyasyon, kızgın cisim vb. çeşitli fiziksel ve yakıcı kimyasal etkenlere maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasına yanık denir.
1.Derece yanıklar
  • Derinin yüzeyinde, kızarıklık (pembe, kırmızı arası renk) şeklinde görülen doku hasarı vardır.
  • Ağrı vericidir.
  • Yanan bölgede hafif şişlik vardır.
  • Genelde 48 saat içinde kendiliğinden iyileşir
2.Derece yanıklar
  • Derinin 1. ve 2. tabakası etkilenmiştir.
  • Enbelirgin özelliği deride içi su dolu kabarcıklar ( bül ) oluşmasıdır.
  • Çok ağrılıdır.
3.Derece yanıklar
  • Derinin tüm tabakaları etkilenir.
  • Kaslar, sinirler, damarlar etkilenebilir.
  • Yanık bölgede beyaz kuru yaradan, siyah renge kadaraşamaları vardır.
  • Ağrısızdır, çünkü bütün sinirler zarar görmüştür.
Yanığın vücutta oluşturduğu olumsuz etkileri
  • Derinliğine, yaygınlığına ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak, organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar.
  • Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelir.
  • Hasta ya da yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon riski oluşur.
Isı ile oluşan yanıklarda ilk yardım
  • Kişi hala yanıyorsa, paniğe engel olunur, koşması engellenir.
  • Hasta ya da yaralı ıslak battaniye vb. ile sarılır ya da yuvarlanması sağlanarak yanma durdurulmaya çalışılır.
  • Hasta ya da yaralının hava yolu açıklığı ve solunumu (AB) değerlendirilir.
  • Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur.
  • Şişlik oluşabileceğinden saat, yüzük, bilezik vb. takılar çıkarılır.
  • Yanan bölgedeki giysiler çıkarılır (giysi yanan bölgeye yapışmışsa etrafından kesilerek çıkarılması gerekir).
  • Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir.
  • Su toplayan yerler patlatılmaz.
  • Yanan bölgelere (el,ayak gibi) birlikte bandaj yapılmaz.
  • Yanık üzeri temiz ve nemli bezle örtülür, yanık üzerine hiçbir madde sürülmez.
  • Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür.
  • Yanan vücut bölgesi geniş ve sağlık kurumu uzaksa, kusma yoksa, bilinci açıksa; sıvı kaybını gidermek amacıyla hasta ya da yaralıya hazırlanan sıvı (1 lt. su+ 1 çay kaşığı karbonat + 1 çay kaşığı tuz), maden suyu vb. içirilir.
  • Tıbbi yardım istenir ( 112 ).
Kimyasal yanıklarda ilk yardım
  • Yanan bölgedeki giysiler çıkarılarak, kimyasal maddenin deriyle teması kesilir.
  • Yanan bölge bol, tazyiksiz akan suyla, en az 20-25 dk. yıkanır.
  • Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür.
  • Tıbbi yardım istenir ( 112 ).
Elektrik yanıklarında ilk yardım
  • Olabildiğince soğukkanlı ve sakin olunur.
  • Hasta ya da yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilir.
  • Akımı kesme imkânı yoksa yalıtkan bir maddeyle (tahta, plastik) kişinin elektrikle teması engellenir.
  • Hasta ya da yaralının solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilmelidir.
  • Hasta ya da yaralı kımıldatılmamalıdır.
  • Hasar gören vücut bölgesi örtülür.
  • Hasta ya da yaralının bilinci açık ve kendini iyi hissediyorsa dahi tıbbi yardım istenir.
Sıcak çarpmasında ilk yardım
  • Hasta serin ve havadar bir yere alınır.
  • Hastanın giysileri çıkarılır.
  • Hasta sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir.
  • Bulantı yoksa ve bilinci açıksa; su ve tuz kaybını gidermek için hastaya su, tuz, karbonatla hazırlanan sıvı ya da maden suyu içirilir.

DONMALARDA İLK YARDIM
Aşırı soğuk nedeni ile soğuğa maruz kalan bölgeye yeterince kan gitmemesi ve kanın pıhtılaşmasıyla dokularda hasar oluşmasına donma denir.
Birinci derece donmalar:
  • En hafif şeklidir.
  • Deride solukluk, soğukluk hissi
  • Uyuşukluk, halsizlik
  • Daha sonra kızarıklık ve karıncalanma hissi görülür
İkinci derece donmalar:
  • Zarar gören bölgede gerginlik hissi,
  • Şişlik, ağrı, içi su dolu kabarcıklar,
  • Su toplanması, iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.
Üçüncü derece donmalar:
Dokuların geriye dönülmez biçimde hasara uğramasıdır. Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.
Donmalarda ilk yardım
    • Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir.
    • Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir.
    • Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır.
    • Kuru giysiler giydirilir.
    • Bilinci açık ise sıcak, şekerli içecekler verilir.
    • Su toplamış bölgeler asla patlatılmaz, üstü örtülür.
    • Donuk bölge asla ovulmaz, kendiliğinden ısınması ya da çözünmesi sağlanır.
    • El ve ayaklar doğal pozisyonda tutulur.
    • Hala halsizlik varsa bezle bandaj yapılır.
    • Tıbbi yardım istenir.(112)

Kırık :
Kırık; kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar, darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşur.
Kırık çeşitleri
· Kapalı kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ancak deri sağlamdır.
· Açık kırık: Deri bütünlüğü bozulmuştur. Kemik uçları dışarı çıkmıştır, beraberinde kanama ve enfeksiyon riski taşırlar.
· Parçalı kırık: Kemik birden fazla yerden kırılmıştır.
Kırık belirtileri
· Bölgenin hareket edilmesi ile artan yoğun ağrı,
· Şekil bozukluğu ( Diğer sağlam organ ile karşılaştırılır ),
· Bölgede şişlik ve kanama sonucu morarma,
· İşlev kaybı,
· Hareketlerde kısıtlanma,
Kırığın yol açabileceği olumsuz durumlar
· Kırık yakınındaki damar, sinir, kaslarda yaralanma ve sıkışma. ( Kırık bölgede nabız alınamaması, soğukluk, solukluk, aşırı hassasiyet )
· Kanamaya bağlı şok.
· Açık kırıklarda enfeksiyon riski görülebilir.
Kırıklarda ilk yardım
· Yaşamı tehdit eden başka yaralanma varsa ona öncelik verilir.
· Hasta ya da yaralı hareket ettirilmez.
· Ani hareketlerden kaçınılır, kırık kemik düzeltilmeye çalışılmaz.
· Kırık kolda ise; şişlik oluşacağından yüzük, saat vb. takılar ya da eşyalar çıkartılır.
· Kırık bölge hareket ettirilmez.
· Açık kırık varsa; tespitten önce yara üzeri temiz bir bezle kapatılır.
· Kırık olan bölge, bir üst ve bir alt eklemi de içine alacak şekilde karton, tahta vb. sert cisimle tespit edilir(sağlık ekiplerinin ulaşamayacakları ve taşıma yapılması gereken durumlarda).
· Tespit edilen bölge yukarıda tutularak dinlenmeye alınır.
· Kırık bölgede sık aralıklarla (3-5 dk.) nabız, derinin rengi kontrol edilir.
· Hasta sıcak tutulur.
· Tıbbi yardım istenir ( 112 ).



Burkulma:
Burkulma; eklem yüzeylerinin anlık olarak ayrılmasıdır
Burkulmalarda ilk yardım
· Sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem, dolaşımı engellemeyecek şekilde tespit edilir.
· Şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır.
· Soğuk uygulama yapılır.
· Hareket ettirilmez.
· Uzun süre geçmiyorsa, tıbbi yardım sağlanır.


Çıkık :
Çıkık; eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır
Çıkıklarda ilk yardım
· Eklem bulunduğu şekilde tespit edilir (sağlık ekiplerinin ulaşamayacakları ve taşıma yapılması gereken durumlarda).
· Çıkık yerine asla oturtulmaya çalışılmaz.
· Hasta ya da yaralıya ağızdan hiçbir şey verilmez.
· Çıkık bölgesinde; nabız, deri rengi, ısı kontrol edilir.
· Tıbbi yardım istenir ( 112 ).


Hayvan ısırmalarının önemi
Kedi köpek vb. hayvanların dişleri sivri ve keskindir. Ağızlarında ise daima mikrop vardır. Isırmaları halinde derindeki dokulara kadar mikropların ulaşmasına neden olurlarAyrıca birden fazla ısırmalarında ciddi yaralanmalara yol açabilirler.
Kedi - köpek ısırmalarında ilk yardım
Hafif yaralanmalarda;
· Yara 5 dk. süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır.
· Yaranın üzeri temiz bir bezle kapatılır.
Ciddi yaralanma ve kanama varsa;
· Yaraya temiz bir bezle basınç uygulanarak kanama durdurulur.
· Derhal tıbbi yardım sağlanır ( 112 )
· Hasta kuduz aşısı için uyarılır.
Arı sokmasında ilk yardım
· Arının soktuğu bölge yıkanır.
· Derinin üzerinden arının iğnesi görünüyorsa çıkarılır.
· Soğuk uygulama yapılır ( soğuk su ). Amonyak vb. kullanılmaz.
· Eğer ağızdan sokmuşsa, solunumu güçleştiriyorsa kişinin buz emmesi sağlanır.
· Ağız içi sokmalarında ve alerjisi olanlar için tıbbi yardım istenir.
Akrep sokmasında ilk yardım
· Hasta sakinleştirilir.
· Sokmanın olduğu bölge hareket ettirilmez.
· Hasta ya da yaralı yatar pozisyonda tutulur.
· Sokulan bölgeye soğuk uygulama yapılır.
· Sokulan yerindört parmak üst bölümüne dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır.
· Turnike uygulanmaz.
· Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz ( kesilmez, emilmez, vb.).
· Tıbbi yardım istenir (112).
Yılan sokma / ısırmalarında ilk yardım
· Hasta sakinleştirilip, dinlenmesi sağlanır.
· Yara soğuk su ile yıkanır.
· Yaraya yakın bölgedeki baskı yapabilecek takı ya da eşyalar çıkarılır ( yüzük, bilezik, saat vb.).
· Yaraya soğuk uygulama yapılır.
· Yaralanan bölgenin dört parmak üst bölümüne dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır.
· Turnike uygulanmaz.
· Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez.
· Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz ( kesilmez, emilmez, vb. ).
· Yaralının yaşam bulguları izlenir.
· Tıbbi yardım istenir (112).
Deniz canlıları sokmasında ilk yardım
· Kişi hareket ettirilmez.
· Temas eden ya da etkilenen vücut bölgesi ovulmaz.
· Batan diken varsa ve görünüyorsa çıkarılır.
· Bu hayvanların enzimleri sıcağa karşı dayanıksız olduğundan, temas edilen ya da etkilenen bölgeye sıcak uygulama yapılır.
· Kişi sağlık kuruluşuna sevk edilir.



YARALANMALARDA İLK YARDIM
Yara; kesme, vurma, çarpma gibi olaylar sonucu deri ya da deri altı dokusunun bütünlüğünün bozulmasıdır.
Yaralanmalar çeşitli şekillerde olabilir. Bazı yara türleri;
Kesik yara: Cam, bıçak gibi kesici aletlerle olan yaralardır.
Ezik yara: Taş, sopa gibi sert bir cisim ya da yumruk çarpması sonucu olan yaralardır.
Delici yara: Uzun ve sivri aletlerle olan yaralardır.
Enfekte yara: Derin ve kirli yaralar, ısırma, sokma sonucu olan yaralardır.
Yaraların ortak belirtileri
· Ağrı,
· Kanama,
· Yara kenarlarının ayrılması.
Yaralanmalarda ilk yardım
· Kanama varsa durdurulur.
· Batan cisim varsa çıkarılmaz.
· Yaralının sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır.
· Yaralı tetanozdan korunmak için uyarılır.
· Delici göğüs yaralanmalarında; öncelikle göğüsteki açık yara birkaç kat temiz bez ya da plastik malzeme ile kapatılır. Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir.
· Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır. Dışarı çıkmış organlar deri altına ittirilmez, yara üzerinde toplanarak üzeri temiz ve nemli bezle örtülür.
· Tıbbi yardım istenir (112).



ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Zehirlenme:
Zehirleyici maddenin vücuda girmesi sonucu normal vücut fonksiyonlarının bozulmasıdır.
Zehirlenmelerde etkilenen sistemler ve görülen belirtiler
Sindirim sistemi; bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal.
Sinir sistemi; rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk, havale, bilinç kaybı.
Solunum sistemi;nefes darlığı, morarma, solunum durması.
Dolaşım sistemi;nabız bozukluğu, kalp durması.
Zehirler vücuda; sindirim, solunum ve cilt yoluyla girmektedir.
Sindirim yolu zehirlenmesi : Ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, aşırı ilaç ve alkol alınması sonucu oluşur.
Solunum yolu zehirlenmesi: Genellikle karbon monoksit gazı ( tüp kaçakları, şofben, sobalar ) lağım çukurunda biriken karbondioksit, klor, yapıştırıcılar, boyalar, ev temizleyicileri vb. maddelerin solunması sonucu oluşur.
Cilt yolu zehirlenmesi:Zehirli madde vücuda deri yoluyla girer.
İlaç enjeksiyonu, zehirli bitkilere temas, zirai ilaçlar, zehirli hayvanların ısırması ve sokması sonucu oluşur.
Sindirim yolu ile zehirlenmede ilk yardım
· Kişinin bilinci kontrol edilir.
· Sadece ağız zehirli maddeyle temas etmiş ise su ile çalkalanır.
· Zehirli madde el ile temas etmişse, el sabunlu su ile yıkanır.
· Hasta ya da yaralının yaşam bulguları değerlendirilir.
· Kusma, bulantı, ishal vb. belirtiler değerlendirilir.
· Özellikle, yakıcı maddenin alındığı ve hasta yaralının ne yiyip içtiğinin bilinmediği durumlarda hasta asla kusturulmaz!
· Bilinç kaybı varsa hasta ya da yaralıya koma pozisyonu verilir.
· Hasta ya da yalının üzeri örtülür.
· Tıbbi yardım istenir (112).
· Olayla ilgili bilgiler toplanarak kaydedilir. ( Zehirli maddenin türü, kişi ilaç ya da uyuşturucu alıyor mu, hastanın bulunduğu saat, evde ne tür ilaçlar olduğu, vb.)
Solunum yoluyla zehirlenmelerde ilk yardım
· Olay yeri güvenliği sağlanır (Gaz vanası kapatılır, olay yerine ateşle yaklaşılmaz).
· Cam, kapı vb. açılarak ortam havalandırılır ya da hasta temiz havaya çıkarılır.
· Hastanın bilinci kontrol edilir, solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilir.
· Hasta rahat nefes alabilmesi için yarı oturur pozisyonda tutulur.
· Hastanın bilinci kapalı ise koma pozisyonu verilir.
· Tıbbi yardım istenir (112).
Deri yolu ile zehirlenmelerde ilk yardım
· Olay yeri güvenliği sağlanır.
· Yaşam bulguları değerlendirilir.
· Ellerin zehirli madde ile teması önlenir.
· Zehir bulaşmış giysiler çıkartılır.
· Zehirle temas etmiş deri 15 - 20 dk. boyunca bol suyla yıkanır.
· Tıbbi yardım istenir (112).
Zehirlenmelerde genel ilk yardım uygulamaları
· Olay yeri güvenliği sağlanır.
· Hastanın bilinci ve yaşam belirtileri değerlendirilir.
· Zehirlenmeye neden olan madde mümkün olduğunca kısa sürede ortamdan uzaklaştırılarak etki azaltılır
· Hastanın yaşamsal fonksiyonlarının ( solunum, dolaşım) devamı sağlanmaya çalışılır.
· Tıbbi yardım istenir (112).
Zehir danışma merkezi (114) : Zehir danışma merkezi 24 saat hizmet
vermektedir.
Zehirlenme vakalarında merkez aranarak, yapılabilecekler hakkında bilgi alınabilir.



Göze yabancı cisim kaçmasında ilk yardım
Göze toz, kirpik gibi madde kaçmış ise
· Toz ya da kirpik kaçan göz ışığa çevrilir, alt ve üst göz kapağına bakılır.
· Toz ya da kirpik nemli, temiz bir bezle çıkartılır.
· Kişiye gözünü kırpıştırması söylenir.
· Göz bol, temiz su ile yıkanır.
· Kişiye gözünü ovmaması söylenir.
· Göze kaçan toz ya da kirpik çıkmıyorsa, kişinin sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır.
Göze metal ya da bir cisim batmış ise;
· Gerekmedikçe hasta kımıldatılmaz.
· Göze hiçbir müdahale yapılmaz.
· Her iki göz üçgen sargı benzeri bir malzeme ile sarılarak kapatılır.
· Tıbbi yardım istenir (112).
· Hastanın göz uzmanlık dalı olan bir sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır.
Kulağa yabancı cisim kaçmasında ilk yardım
· Kesinlikle sivri ve delici bir cisimle müdahale edilmez.
· Yabancı cisim kaçmış kulağa su değdirilmez.
· Tıbbi yardım istenir (112).
Buruna yabancı cisim kaçmasında ilk yardım
· Burun duvarına bastırarak kuvvetli bir nefes verme ile cismin atılması sağlanır.
· Çıkmazsa tıbbi yardım sağlanır(112).



Hasta ya da yaralı taşınmasında genel kurallar:
· Genel bir kural olarak, hasta ya da yaralının yeri değiştirilmemeli ve dokunulmamalıdır!
· Olağan üstü bir tehlike söz konusu ise (ortam güvenli değil ise ya da hasta ya da yaralıya temel yaşam desteği yapılması gerekiyor ise ) taşıdığı her türlü riske rağmen acil taşıma zorunludur.
· Taşıma gerektiren durumlarda İlk yardımcı kendi sağlığını asla riske sokmamalıdır.
· Gereksiz zorlama ve yaralanmalardan kaçınılmalıdır.
Hasta ya da yaralı taşınırken dikkat edilmesi gereken kurallar:
· Baş - boyun - gövde ekseni esas alınmalı,
· Ekip çalışması yapılmalı,
· Hasta ya da yaralıya yakın mesafede çalışılmalı,
· Daha uzun ve kuvvetli kas grupları kullanılmalı,
· Sırtın gerginliğini korumak için dizler kalçadan bükülmeli,
· Yerden destek alacak şekilde, her iki ayak kullanılmalı ve biri diğerinden öne yerleştirilmeli,
· Omuzlar leğen kemiği hizasında tutulmalı,
· Ağırlık kaldırırken karın muntazam tutulup, kalça kasılmalı,
· Kalkarken ağırlık kalça kaslarına verilmeli,
· Yavaş ve düz adımlarla yürünmeli( Adımlar omuzdan geniş olmamalı.),
· Ani dönme ve bükülmelerden kaçınılmalı hasta ya da yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmemelidir.
Araç içindeki hasta ya da yaralıyı araçtan çıkarma
· Kaza geçirmiş yaralı bir kişi eğer; olay yeri güvenliği sağlanamıyor (yangın,patlama tehlikesi, vb) ya da kişinin solunumu yok ise omuriliğine zarar vermeden çıkarılmalıdır. Aksi durumda yaralı kişiler araçtan çıkarılmamalı, olay yeri güvenliği sağlandıktan sonra tıbbi yardım istenerek, tıbbi yardım gelene kadar olay yerinde beklenilmelidir.
· Hasta ya da yaralının araçtan çıkarılmasında Rentek Manevrası olarak adlandırılan teknikten yararlanılır.
Rentek Manevrası uygulama basamakları:
1. Kaza ortamı değerlendirilerek olay yeri güvenlik önlemleri alınır.
2. Hasta ya da yaralının bilinci kontrol edilir, bilinç yok ise 1-1-2 aranır.
3. Hasta ya da yaralının solunumu değerlendirilir (Solunum yok ise hasta ya da yaralının araçtan çıkarılmasına karar verilir.).
4. Hasta ya da yaralının ayaklarının pedallara sıkışıp sıkışmadığı kontrol edilir.
5. Emniyet kemeri bağlı ise açılır.
6. Hasta ya da yaralının karşı taraftaki eli kemer ya da giysilerine sıkıştırılır.
7. Hasta ya da yaralıya yan tarafından yaklaşılarak, bir eliyle hasta ya da yaralının yakın taraftaki kolu bilekten kavranır, diğer elle çenesi tutularak boynu desteklenir.
8. Baş - boyun - gövde hizası bozulmadan tek hareketle araçtan dışarı çıkarılır
9. Hasta ya da yaralı yavaşça yere veya sedyeye yerleştirilir.



Boğulma
Boğulma; vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesidir.
Boğulmalarda ilk yardım
  • Boğulma nedeni ortadan kaldırılır,
  • Bilinç kontrolü yapılır,
  • Hava yolu açıklığı sağlanır ve solunumu değerlendirilir,
  • Temel Yaşam Desteği sağlanır,
  • Derhal tıbbi yardım sağlanır (112).Yaşam bulguları izlenir.


Havale:
Adalelerin kontrol edilemeyen kasılmalarıdır. Sinir merkezindeki tahriş
sonucu beyinde gerçekleşen elektriksel boşalmalardır.
Havalenin Nedenleri
· Beyinde yaralanma,
· Beyinde enfeksiyon,
· Yüksek ateş,
· Bazı hastalıklar (Sara).
Ateş nedenli havale herhangi bir hastalık sonucu vücut sıcaklığının
38 C°’ nin üzerine çıkmasıyla oluşur.
Genellikle 6 ay ve 6 yaş arasındaki çocuklarda rastlanır. İlk yardım olarak;
· Öncelikle hasta ılık suyla ıslatılmış havlu yada çarşafa sarılır.
· Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında küvete sokulur, duş alması sağlanır.
· Ateş düşmezse tıbbi yardım istenir.
Sara krizi
· Hastada var olmayan koku alma, adale kasılması vb. ön haberci denilen belirtiler görülebilir.
· Bazen hasta bağırır, şiddetli ve ani bir şekilde bilincini kaybederek yığılır.
· Yoğun ve genel adale kasılması görülür. 10 - 20 sn kadar nefesi kesilir.
· Dudaklarda ve yüzde morarma gözlenir.
· Ardından kısa ve genel adale kasılması, sesli nefes alma, aşırı tükürük salgılanması, altına kaçırma görülebilir.
· Hasta dilini ısırabilir başını yere çarpıp yaralayabilir.
· Aşırı kontrolsüz hareketler gözlenebilir.
· Son aşamada hasta uyanır, şaşkındır, nerede olduğundan habersiz, uykulu hali vardır.
Sara krizinde ilk yardım
· Olayla ilgili güvenlik önlemleri alınır.
· Kriz kendi sürecinebırakılır.
· Hasta bağlanmaya çalışılmaz.
· Kilitlenmiş çene açılmaya çalışılmaz.
· Yabancı herhangi bir madde kullanılmaz ( soğan, kolonya vb. ).
· Hastanın kendini yaralamamasına dikkat edilir.
· Etraftaki zarar verebilecek malzemeler uzaklaştırılır.
· Sıkan giysiler gevşetilir.
· Kusma karşısında tetikte olunmalıdır.
· Düşme sonucu yaralanma varsa ilgilenilir.
· Tıbbi yardım istenir(112).



HIV/AIDS Epidemiyolojisi
HIV/AIDS ilk defa 1981 yılında ABD’de bir grup homoseksüel (eşcinsel) erkekte ender olarak rastlanan PCP ve Kaposi sarkomu vakalarının kendisini göstermesiyle tıp camiasında o zamana kadar görülmemiş bir hastalık olduğu belirlenmiştir.
İlerleyen yıllarda vaka sayılarının artması ve homoseksüel kişilerin biseksüel kişilerle birlikte
olmaları onların da kadınlarla birlikte olması AIDS’in homoseksüel hastalığı olmadığını herkese
bulaşabileceğini göstermiştir. Tıp dünyası yapılan araştırmalar sonucu AIDS hastalığını
tanımlamıştır.
AIDS; Hastalığın adı
HIV; Hastalığa etken olan virüsün adı
Acquired=Kazanılmış Human=İnsan
Immune=Bağışıklık Immunodeficiency=Bağışık yetmezliği
Deficiency=Yetmezlik Virus=Virüsü
Syndrome=Sendromu
HIV/AIDS’in Tarihçesi
1981 ABD’de genç, homoseksüel erkeklerde Kaposi sarkomu ve Pneumocytisis carinii jiroveci (PCP) pnömonisi tespiti
1982 Hastalığa “AIDS” adının verilmesi
1983 HIV-1 saptanması
1984 Antikor testlerinin geliştirilmesi
1985 HIV-2 saptanması
1987 Tedavisinde kullanılan Zidovudin ilacının ruhsatlandırılması
HIV/AIDS Nasıl Bulaşır?
1- Cinsel Yolla ( %55-60 );
Korunmasız olarak yapılan (kondom, prezervatif kullanmaksızın) her türlü vaginal, oral ve
anal cinsel temas ile,
2- Kan yoluyla ( %5-10 );
Kan,organ ve doku nakli,kan temas etmiş delici, kesici aletler,ortak şırınga kullanımı
3- Anneden bebeğe ( %20-30 );
Gebelikte, doğumda ve doğum sonrası anne sütü emzirme ile.
HIV/AIDS Nasıl Bulaşmaz?
· Sarılmakla, dokunmakla, öpmekle, okşamayla, el sıkışmakla,
· Aynı çatal, bıçak, kaşık, bardak, tabak, havlu kullanmakla,
· Öksürme, aksırma, nefes, gözyaşı, tükürük ve ter ile,
· Sinek, sivrisinek, böcek sokmaları ve hayvan ısırıkları ile,
· Aynı yüzme havuzu, duş, hamam, sauna, tuvalet kullanmakla,
· Aynı ev, okul, işyeri, tiyatro, sinema, otobüste ve odada bulunmakla,
· Aynı telefonu kullanma ve sigara paylaşmakla,
· Evcil hayvanlarla aynı ortamda bulunmakla AIDS BULAŞMAZ.
HIV/AIDS vakalarının yaygınlaşmasıyla nedeniyle, insanlar ilk yardım uygulamaları sırasında hastalığın kendilerine bulaşmasından endişe etmektedir. İlk yardım uygulamalarında, lastik eldiven giyilmesi, vb. hijyenik uygun önlemlerin alınması bulaşma riskini önemli ölçüde azaltacaktır.
HIV/AIDS’ten Korunma Önlemleri
Cinsel temas ile bulaşdan korunma
· Toplum bireylerine “Üreme Sağlığı ve GÜVENLİ CİNSEL YAŞAM” Eğitimi verilmesi
· Erkekler için kondom ( prezervatif, kaput, kılıf ) kullanımı,
· Kadınlar için Kadın Kondomu kullanımının sağlanması, eğitimi ve yaygınlaştırılması,
· Tek eşliliğe riayet etme,
· Cinsel temasla bulaşan diğer enfeksiyonlar hakkında bilgi, tanı ve tedaviye erken dönemde başlama,
· Cinsel YAŞAMA hayır diyebilme becerisi kazanma,
Kan ve kan ürünlerinden bulaştan korunma
· Riskli davranışta bulunan kişilerin kan bağışlamaması ( Pencere dönemi ),
· Kendimize ya da herhangi bir kişi için ihtiyaç duyulan kan ve kan ürünlerine gerekli testlerin uygulanmış olması,
· Ototransfüzyon ( Kişinin kendi kanının kendisine kullanılması üzere vermesi. ),
· Güvenli kan için güvenli kan bağışçılarının sağlanması ve eğitim,
· Damar içi uyuşturucu madde kullanma alışkanlığı olanlar; uyuşturucuya HAYIR diyebilme, reddetme ve ortak şırınga paylaşmama,
· Sağlık personeline bulaştan korunmada evrensel önlemlerin uygulanması,
· Kesici, delici aletlerin kullanımında koruyucu önlemlerin titizlikle uygulanması.
III. Anneden bebeğe bulaşın önlenmesi
· Gebeliğin önlenmesi
· Doktor gözetiminde, tedavi destekli gebelik ve doğum
· Emzirmeme
Güvenli bir ilk yardım uygulaması için;
· İlk yardım uygulamasına başlamadan önce imkânınız varsa eldiven, yoksa poşet giyiniz.
· Ellerinizi ilk yardım uygulamasından sonra bol su ve sabunla yıkayınız.
· Elinizde açık yara varsa vücut sıvıları ile temas etmemeye çalışınız.
· Yaralı kişinin yakınındaki cam kırıkları v.b maddelere dokunurken çok dikkatli olunuz.
· Derideki kesici ve delici yaraları mutlaka temiz bir bezle kapatınız.
· Kanamalı ve açık yarası olan kişilerle direkt temasta bulunmayınız.
· Suni solunum sırasında kullanılabilecek maske v.b malzemeyi bulundurunuz ve kullanmayı öğreniniz.
· Kendinizi koruyunuz unutmayın ki hasta olan kişiden alınan mikroplar ömür boyu kalıcı hastalık haline dönüşebilir.



Psikolojik ilk yardım
Herhangi bir kaza, ani hastalık veya afet durumunun kişilerin üzerinde yarattığı olumsuz etkileri en aza indirgemek ve onların güçlüklerle baş edebilme ve normal yaşamlarını sürdürülebilmelerini sağlamak için; bireylerin, ailelerin ve toplumun psikolojik ve sosyal anlamda güçlendirilmesini amaçlayan müdahalelerdir.
· Her şeyden önce duygudaşlık (empti) kurun.
· Hasta ya da yaralıya kendinizi tanıtın ve ilk yardım uygulamaları için izin alın.
· Hasta ya da yaralı ile göz teması kurun ve yumuşak ve sıcak bir konuşma yapın.
· Hasta ya da yaralıya duygusal destek verin.
· Hasta ya da yaralıya önyargılı olmadan arkadaşça yaklaşın.
· Hasta ya da yaralıya dikkatli bir şekilde olayın ne olduğunu ve ne olacağını açıklayın.
· Ondan işbirliği desteği isteyin.
· Hasta ya da yaralıyı dinleyin ve sempatik olun.
· Eğer gerekliyse pratik bilgilerle yardım desteği verin.
. Hasta ya da yaralıya sağlık görevlileri olay yerine gelinceye kadar ağızdan yiyecek ya da içecek vermeyin.



Acil Durum Telefon Numaraları 112 Acil Yardım
110 İtfaiye
156 Jandarma

155 Polis
154 Trafik
114 Zehir Danışma



İlk yardım uygulamaları için, evde, okulda, iş yerinde, arabalarda, fabrikada, havaalanında, tren istasyonlarında ve diğer tüm aklımıza gelebilecek her yerde ilk yardım çantası bulundurulması gerekmektedir.

İlk yardım çantası direkt bir ısı kaynağından ve çocukların erişebileceği yerden uzak, ne çok nemli ne de kuru bir yerde tutulmalıdır. Mutfak ya da banyo ilk yardım çantasının bulundurulması için uygun bir ortam değildir.

Evde yaşayanların ilk yardım çantasının nerede olduğunu bilmeleri gerekir. Kullanılan malzemelerin sayılarını yeniden tamamlamak ve yerine koymak çok önemlidir. Son kullanma tarihi olan ve tüketilen malzemeleri yenilenmeli ve temiz bir şekilde muhafaza edilmelidir.

İLK YARDIM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN MALZEMELER


Malzemenin adı Miktar
1. Suni solunum maskesi 1 Adet
2. Büyük sargı bezi (10 cmX3-5 cm) 2 Adet
3. Steril hidrofil gaz bezi (10x10 cm 50 lik) 1 Kutu
4. Üçgen sargı bezi 3 Adet
5. Hidrofil pamuk (70 gr) 1 Paket
6. Flaster 1 Adet
7. Çengelli iğne 10 Adet
8. Makas 1 Adet
9. Elastik bandaj (6-8 cm enli) 1 Adet
10. Yara bandı 10 Adet
11. Tıbbi eldiven 2 Çift
12. Açık renk plastik örtü 1 Adet
13. Not defteri 1 Adet
14. Kurşun kalem 1 Adet
15. İlk yardım el kitabı 1 Adet
16. El feneri 1 Adet
17. Düdük 1 Adet
18. Cımbız 1 Adet
19. Malzeme listesi 1 Adet
20. Alüminyum yanık örtüsü 1 Adet