17 Aralık 2009 Perşembe
Yeni Yıla Girerken (2010)
Honda Jazz Organizasyonu üyeleri yeni yılı karşılamak, özlem gidermek ve aralarına yeni katılan üyelerle tanışmak için bir etkinlik düzenliyor.
Etkinlik 26 Aralık 2009 tarihinde, saat 19:00 gerçekleşecek.
8 Aralık 2009 Salı
Honda P-NUT
Los Angeles Otomobil Fuarında tanıtılan P-NUT adını da futuristik kavramdan alıyor. Bu model özellikle ultra kompakt olarak tasarlanmış. Bunun amacı da fazlasıyla sıkışık kentsel yaşamda kullanım kolaylığı getirmek olarak açıklanıyor.
P-NUT 3,4 m. uzunluğunda (Honda Jazz'dan 0,5 m. daha kısa) ve 1,75 m yüksekliğinde. P-NUT'un bir sıradışı özelliği de üç kişilik olması. Sürücü koltuğu ön ortaya yerleştirilirken, yolcu koltukları onun sağ ve sol arkasına yerleştirilmiş. Bu sayede yolcular için benzersiz ve konforlu bir görüş imkanı sağlanmış.
Ön camda ana bilgilendirme amaçlarına ek olarak sistem bilgilerini aktarmak için bir ekran "Head-Up- Displey" olarak hizmet veriyor.
1 Aralık 2009 Salı
Honda Jazz Aralık 2009 Satış Fiyatları
- Jazz Fun+ / I-SHIFT / 38.680 TL.
- Jazz Fun+ / Düz / 36.680 TL.
- Jazz Joy+ / I-SHIFT / 35.680 TL.
- Jazz Joy+ / Düz / 33.680TL. TL.
20 Kasım 2009 Cuma
Honda Jazz Sürüş Teknikleri ve Tavsiyeler
|
11 Kasım 2009 Çarşamba
Mitsubishi i- MiEV ile Dikkat Çekiyor
İlk Nesil Honda Jazz'a Tokyo Motor Show'da Özel Ödül
Tokyo Motor Show'da "En İyi Model" özel ödülünü Honda Jazz'ın ilk nesli kazandı. Ayrıca en iyi yurtdışı pazar sağlayan model olduğu tescillendi.
Honda İşçi Çıkarmaya Hazırlanıyor
Ekonomik kriz her ülkede, her iş kolunu büyük ölçüde etkilemiş durumda...
10 Kasım 2009 Salı
Honda Jazz Kasım 2009 Satış Fiyatları
- Jazz Fun+ / I-SHIFT / 38.680 TL.
- Jazz Fun+ / Düz / 36.680 TL.
- Jazz Joy+ / I-SHIFT / 35.680 TL.
- Jazz Joy+ / Düz / 33.680TL. TL.
2 Kasım 2009 Pazartesi
Honda Jazz Fun Club, Honda Jazz Forum
Honda Jazz sahipleri, Honda Jazz sevenler ve bu aileye gönül verenlerin
biraraya gelerek oluşturdukları büyük, çok büyük bir ailedir.
Gizli, saklı olmadan... Herkesin birbirini tanıdığı... Çoluk çocuk buluşulan...
Özel günlerin unutulmadığı... Üye olabilmenin zor, bir o kadar kolay olduğu...
Sevgi, dostluk ve paylaşımlarla beslenen... Feci şekilde alışkanlık yapan...
Bilgi ve deneyimlerin aktarıldığı... Tadına doyumsuz etkinliklerin düzenlendiği...
26 Ekim 2009 Pazartesi
Swindon Fabrikası'nda Jazz Üretimine Başladı
Honda'nın İngiltere'deki Swindon otomobil fabrikası üretime başladı ve ilk Jazz geçtiğimiz günlerde üretim bandından çıktı.
22 Ekim 2009 Perşembe
Üyemizden Satılık / 2007 Honda Jazz Elite, CVT (Otomatik)
• 2007 model
• Elite (Sunroof, otomatik klima, elektrik ısıtmalı/katlanabilir ve sinyal’li dış aynalar)
• CVT (Tiptronik)
• Gümüş Gri
• 58.000 km
Değişen parça :
VAR.
Bir kaza nedeniyle ön tampon, kaput ve sağ ön çamurluk , park halindeyken sürtmeleri sonucu da sol dikiz aynası ve sol ön çamurluk yetkili serviste değiştirildi
Ekstralar:
• Jazz'ımı alırken taktırmış olduğum;
• Şehir paketi (Kol dayama kiti, kalın yan koruma bantları)
• Arka park sensörü
• Arka Spoiler
• Renkli camlar
• 4 adet kış lastiği (Lassa Snoways)
• Kaput Maskesi
Jazz’ım tamamen sorunsuz durumda. Bugüne kadar yaşadığım tek sorun, müzik seti kontrol panelinin aydınlatmasının yanmaması oldu. Onu da garanti kapsamında yenisiyle değiştirdiler. Onun dışında sorun yaşamadım.
Fiyat: 26.000 TL
iletisim@hondajazz.org
19 Ekim 2009 Pazartesi
Keyifle Oynayacağınız Bir Oyun
Keyifle oynayacağınız bir oyun. Kaçan kırmızı bir Jazz ve peşinden kovalayan bir çok yaratık... İyi eğlenceler. [Tıklayın]
16 Ekim 2009 Cuma
İzmir Otomobil Fuarı 7 Kasım 2009'da
İZFAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, 6. kez düzenlenecek Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar Fuarı'na, Chery, Citroen, Dacia, Daihatsu, Ford, Hyundai, Kia, Mercedes, Peugeot, Renault, Subaru, Suzuki, Toyota gibi dünyanın önemli otomobil markaları ve bu markaları pazarlayan firmaların katılımı kesinleşti.
İzmir Autoshow, 6 gün süreyle açık kalacak.
Küçük Araba, Büyük Gelecek
Riversimple Urban Car (RUC) adı verilen hidrojen arabası, enerjisini hidrojeni oksijen ile birleştiren bir yakıt hücresinden alıyor. Ancak normal olarak hidrojen ile çalışan arabalarda belli başlı üç sorun üreticilerin başını ağrıtmakta.
İlk sorun çok pahalı bir element olan platinyum kullanmaları, ikincisi otomobili ileri doğru itecek kadar güce kavuşturulması ve depolanması çok zor olan patlayıcı bir gazdan yararlanmış olmaları.
RUC bütün bu sorunların üstesinden gelecek çözümler içeriyor. Bir kere, her bir tekerlek için bir tane olmak kaydıyla dört elektrik motoru kullanıyor. Motorların dördü de fren yapıldığı zaman tekerleklerden enerji topluyor. Böylece boşa gidecek olan enerjinin yarısını geri kazanmış oluyor. Ayrıca diğer hidrojen arabalarının kullandığı 100 kw’lık yakıt hücreleri yerine daha ucuz ve küçük olan 6-kw yakıt hücresi kullanıyor. Yakıt tankı 1 kg hidrojen depolayabiliyor ve bu da 320 km’lik bir yolu rahat rahat kat etmesine yetiyor.
10 Ekim 2009 Cumartesi
Bunları Biliyor muydunuz?
(Kaynak: LAB*)
02. Acil durumlarda, sürücülerin yalnızca %60'ı ABS'yi devreye sokabilecek kadar yeterli frene basabiliyor.
(Kaynak: LAB*)
03. Eğer piyasadaki tüm araçların tamamında SRP olsaydı (System for Restraint and Protection) yol kazalarında %30 oranında daha az ölüm ve ciddi yaralanma gerçekleşebilirdi.
(Kaynak: LAB*)
04. 9 aylıktan küçük çocukların yol güzergahına sırtı dönük olacak şekilde bebek koltuğuna uygun şekilde bağlanması, ciddi yaralanma riskini %88 azaltmaktadır.
(Kaynak: Prêvention Routiêre)
05. Acil Fren Destek Sisitemi'nin (AFU) yaygınlaştırılması yaralanmaya neden olan kazaların %10 azalmasını sağlayacak, bu da her yıl Avrupa'da, 300'ü yaya 3000 hayatın kurtulmasına olanak verecektir.
(Kaynak: LAB*)
06. Kazabilimi araştırmaları, ölümlerin %40'ı aracın kontrol kaybına bağlı kazalar sonucunda gerçekleştiğini göstermektedir.
(Kaynak: LAB*)
*LAB: PSA Peugeot Citroên Renault Kazabilimi, Biomekanik ve İnsan Davranışları Çalışmaları Laboratuarı
6 Ekim 2009 Salı
Honda Jazz Ekim 2009 Satış Fiyatları
- Jazz Fun+ / I-SHIFT / 38.680 TL.
- Jazz Fun+ / Düz / 36.680 TL.
- Jazz Joy+ / I-SHIFT / 35.680 TL.
- Jazz Joy+ / Düz / 33.680TL. TL.
Bu Fiyata Yeni Honda Jazz Alınır mı?
Başlığı ve halen devam eden anketimiz ilginizi çekebilir.2 Ekim 2009 Cuma
Honda Jazz'ınızı Güvenle Kullanın
Ekonomik sürüş, yakıt tüketimini ve sera etkisi gazlarını azaltmanın kolay bir yoludur. Modern Honda modellerinin motorlarında iç sürtünme çok düşüktür ve motorun düşük yakıt tüketerek rahatça çalışması sağlanır. Basit kuralları uygulayarak yakıt tüketiminizi %5-15 oranında düşürebilirsiniz.
Kalkış
Kırmızı ışıkta beklediğinizi ve yeşil ışığın yandığını düşünün. Hemen hızlanın ama gaz pedalına yarım yoldan fazla basmamaya dikkat edin, hızlanma fazlasıyla yakıt tüketir. En kısa süre içerisinde vites büyütün. Benzinli veya LPG'li bir araç kullanıyorsanız 3000 d/d, dizel ise 2000 d/d'den önce vites değiştirin. Birinci vitesten tek adımda üçe geçmek çok etkilidir. Modern Honda motorları yüksek motor yükü altında daha verimli çalışır.
Sabit hızda sürüş
Prensip en yüksek viteste sabit hızı olabildiğince uzun süre korumaktır. Gereksiz hızlanma ve frenlemeden kaçının. Olabildiğince ileriye bakıp trafik akışını öngörerek bunu sağlamak daha kolaydır. Otoyolda hız sabitleyicinin (cruise control) kullanılması rahat sürüşü kolaylaştırır.
Yumuşak bir şekilde yavaşlayın
Frenleri her kullandığınızda enerji harcarsınız, frenlerin ne kadar ısındığını düşünün. Olabildiğince uzun süre aracın hareket enerjisini kullanın. Kırmızı ışığa yaklaşırken hızı düşürmek için motor frenini kullanın. Honda'nızdaki motor sistemi, motor frenlemesi esnasında yakıt beslemesini keser. Bu şekilde frenlerdeki aşınma ve egzoz atıkları azalır; Siz ve yolcularınız için sürüş daha konforlu hale gelir. Fren pedalına az basmanın yolu gaz pedalına kontrollü basmaktan geçer ve size ciddi yakıt ekonomisi sağlar.
Kontrol listesi:
1. Çabuk hızlanın ve 3000 d/d'ye ulaşmadan vites büyütün (dizellerde 2000 d/d)
2. Mümkün olan en yüksek viteste, sabit hızla yol alın
3. Trafik akışını takip ve tahmin edin
4. Mümkün oldukça motor freni kullanın
5. Motoru rölanti devrinde çalıştırmaktan kaçının
6. Yokuş aşağı inerken gaz pedalını bırakın
7. Yokuş yukarı çıkarken hızlanmayın
8. Lastik hava basınçlarının doğru seviyede olduğundan emin olun
9. Yağ ve filtreleri servis el kitabına uygun şekilde değiştirin
GÜVENLİ SÜRÜŞ
Güvenlik her şeydir
Önemli Güvenlik Uyarıları
Sağduyu hayat kurtarır
Bir sürücü olarak kendinizin, yolcularınızın ve diğer yol kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için elinizden geleni yapmanız gerekir. Bunun anlamı, örneğin asla içkili olarak direksiyon başına geçmemek ve yolculuk ne kadar kısa olsa da tüm yolcularınızın emniyet kemeri taktığından emin olmaktır. Ve son olarak kesinlikle sınırlanmamış görüş çok önemlidir. Ön camı temiz tutun ve cam üzerinde lekeler bırakmaya başladığında silecek lastiklerini değiştirin. Kullanışlı sürüş ipuçları:
Duyularınızı kullanın
Çevrenize bakın, yolun ilerisini gözleyin ve olaylara önceden hazırlıklı olun. Arkanızı gözleyin ve hem iç dikiz aynasını hem de yan aynaları kullanın. Şerit değişikliğini bir kaç araç öncesinden planlayın ve zaman kazanın. Dikkatinizi Hiçbir zaman kaybetmeyin.
Telefonunuzu sadece güvenli olduğundan emin olduğunuzda kullanın.
Bir kazayı önlemenin en iyi yolu dikkatinizin dağılmasına izin vermemek ve her zaman dikkatinizi yola vermektir. Telefonla aramak veya cevaplamak için ortamın güvenli olmasını bekleyin. Arkada oturan çocuğunuzla ilgilenmeniz gerekiyorsa mutlaka güvenli bir yerde durarak ilgilenin. Asla seyir halinde arkaya dönerek ilgilenmeyin. Çocuğunuzla sürekli ilgilenmeniz gereken bir durum varsa otomobil kullanmayın.
Uyanık kalın
Yorgunsanız yola devam etmeyin. Sürüş, özellikle de otoyolda oldukça monotondur ve uykunuzun gelmesine veya otoyol hipnozuna yol açabilir. Konsantre olamıyorsanız, esnemeye başladıysanız, göz kapaklarınız ağırlaşıyor açık tutmakta zorlanıyorsanız veya genel olarak yorgun hissediyorsanız kenara çekip dinlenin.
Mesafenizi koruyun
Öndeki aracın yanından geçtiği bir nesneyi referans alın ve üç yüz on'dan (310) üç yüz onüç'e kadar (313) kadar sayın. Bu yaklaşık üç (3) saniyedir ve üç saniye kadar sayamadan aynı noktanın yanından geçerseniz öndeki araca çok yakınsınız demektir. Bu genel kural hava ve yol koşullarına göre değişir.
Aracı mevcut koşullara uygun şekilde sürün
Daha yavaş gitmek lastik tabanının yolla daha fazla temas etmesine ve yağmurda ya da karla karışık yağmurda yola daha iyi tutunmasını sağlar. Önünüzde ilerleyen araçların lastik izlerinden gitmeye çalışın. Aniden su üzerinde kaymaya başlarsanız frene basmayın veya aniden dönmeye çalışmayın, bu durum aracınızın savrulmasına neden olabilir. Araç yavaşlayıncaya ve yolu yeniden hissetmeye başlayıncaya kadar ayağınızı gazdan çekin.
Emniyet kemeri ile ilgili yapılması ve yapılmaması gerekenler
Kaza anında büyük kuvvetler açığa çıkar. Bu durum, kazaya karışan araçlara bakıldığında anlaşılabilir. Emniyet kemerleri her türlü çarpışmada – önden, arkadan, yandan çarpışmada ve devrilme anında – ölümleri önleyebilir ve ciddi yaralanmaları azaltabilir.
Üç noktadan bağlantılı emniyet kemeri, insan vücudunun kaza anında açığa çıkan kuvvetlere en fazla dayanabilecek olan en kuvvetli kısımlarından geçecek şekilde tasarlanmıştır. Emniyet kemerleri insanların ileriye doğru savrulmasını veya araçtan dışarı fırlamasını önler. Emniyet kemerleri hayat kurtarır – bu kadar basit. Asla bir otomobilde emniyet kemerinizi bağlamadan yolculuk etmeyin.
Kaza anında en iyi şekilde korunmak için emniyet kemerini doğru kullanmak önemlidir - alt kısmı kalça kemiğini sıkıca sarmalı ve omuz kısmı göğsün ortasından geçmelidir, kemerde boşluk olmamalıdır.
Yaygın hatalı kullanım şekilleri
- Kemerin alt kısmının kalça kemiği yerine karın bölgesinden geçirilmesi
- Kemerin omuz kısmının kolun altından, arkadan veya diğer herhangi bir şekilde hatalı konumdan geçirilmesi
- Kemerin alt veya omuz kısmında boşluk olması
Emniyet kemerlerinin doğru şekilde kullanılmaması ciddi ve hatta ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
Çocuklar daha korumasızdır
Kaza anında, boyları ve anatomileri büyük ölçüde farklı olduğundan çocuklar daha korumasızdır. Boyunları daha narindir ve başları vücutlarına oranla daha büyük ve ağırdır. Çocuğunuzu korumak için her zaman onaylı bir çocuk koltuğu kullanın ve üreticinin talimatlarını dikkatlice okuyun.
Üç temel çocuk koltuğu tipi mevcuttur: bebek koltukları, çok işlevli koltuklar ve yükseltici minderler. Koltuğu çocuğun yaşına ve boyuna göre seçin. Uygun çocuk koltuğunu kullanmayı zamanından önce bırakmayın – bu yaygın bir sorundur ve bu ihmalin sonuçları kasa istatistiklerinde açıkça görülmektedir. Ayrıca çocuklar arkaya dönük koltukta daha güvendedir, bu nedenle dört yaşına kadar olan çocukların her zaman doğru koltukta ve arkaya dönük olarak yolculuk yapmasını yararlı olacaktır.
İpuçları ve tavsiyeler
- Ön yolcu hava yastığı bulunan araçlarda asla ön yolcu koltuğuna çocuk koltuğu yerleştirilmemelidir. Bu çok önemli hayati bir uyarıdır.
- Yolculuk ne kadar kısa olursa olsun asla çocukları kucağınızda oturtmayın veya hem kendinizi hem çocuğu aynı kemerle bağlamayın. Kaza anında ağırlığınız çocuğun ezilmesine neden olacaktır. Çocuk aynı zamanda araç içindeki malzemelere çarparak veya araçtan fırlayarak yaralanabilir.
- Kaza anında kullanılmış bir çocuk koltuğunu bir daha kullanmayın.
- Asla çocukların emniyet kemeri tokasını serbest bırakmasına veya kemerinin altından çıkmasına izin vermeyin.
- Çocuklar için özel olarak üretilen yükseltme minderi yerine normal yastık kullanmayın. Bir kaza anında yerinden savrulabilir ve çocuk kemerin altından kayabilir.
Evcil dostlarınızla seyahat
Evcil hayvanlarınızı tatilde yanınıza almak genelde eğlencelidir. Ancak uzun bir yolculuğa çıkmadan önce hayvanınızın da konforunu ve sağlığını düşünmeniz gerekir. Belki de bir hayvan pansiyonuna veya güvenilir bir arkadaşınıza bırakmak daha iyi bir fikirdir. Ancak, yine de evcil hayvanınızı yanınıza almaya karar verirseniz aşağıdaki basit önlemlerle güvenliğini sağlayabilirsiniz.
Hayvanınızın gereken şekilde sabitlendiğinden emin olun. Sabitlenmeyen hayvanlar ani frenlemede yaralanabileceği gibi hareketleriyle sürücünün dikkatini de dağıtabilir. Ayrıca küçük hayvanlar pedalların altına girerek kaza riski yaratabilir.
Kediler ve küçük köpekler iyi havalandırılan kafeslerde yolculuk etmelidir. Daha büyük hayvanlar için kayışlar, file veya bagaj kafesleri mevcuttur.
Hayvanın kafasını camdan sarkıtmasına izin vermeyin. Kir parçacıkları gözlerine ve burnuna zarar verebilir ve aşırı miktarda soğuk hava ciğerlerinde rahatsızlığa yol açabilir.
Asla hayvanınızı araçta bırakmayın. Aracın gölgede olması veya camların aralık olması yeterli değildir. Araç tahmin ettiğinizden çok daha kısa bir sürede ölüm tuzağına dönüşebilir.
Hayvanları da araba tutabileceğini unutmayın. Detaylı tavsiyeler için veterinerinize danışın.
ARACINIZIN YÜKLENMESİ
Yol için yükleme
Bir Honda Jazz tercih etmiş olduğunuza göre aracınızı yüklerken hem yaratıcı hem de yenilikçi olmanıza imkan tanıyan, fazlasıyla esnek yükleme çözümlerine sahip bir araç kullanıyorsunuz demektir. Ancak, ister eşyalarınızı aracın bagajına ister sihirli koltukları kullanarak aracın içine yükleyin eşyalarınızı doğru şekilde yüklemeniz ve sabitlemeniz çok önemlidir. Jazz'ınızın yükleme ve sabitleme aksesuarlarını kullanarak yükünüzü hem konforlu hem de güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz.
İpuçları ve tavsiyeler
Yük kapasitesi
Aracınızın yük taşıma kapasitesi, aracınız için izin verilen azami ek yük miktarıdır; yolcuların toplam ağırlığı, yüklerin ve araca takılmış olan aksesuarların toplam ağırlığıdır. Bu ağırlığın aşılması lastiklerin aşırı ısınmasına ve direksiyon hareketleri ile frenlemede zorlanmaya neden olur. Aracınızı yüklerken kullanıcı el kitabınızdaki veya aracınızın bilgi plakasındaki yük taşıma kapasitesine bakın.
Durma mesafesi
Fazlasıyla yüklü bir araçla yolculuk durumunda durma mesafesi uzar ve durmak ya da sollama yapmak için daha uzun mesafe gerekli olur. Ayrıca fazla ağırlığın motoru daha fazla zorladığını ve yakıt tüketimini artırdığını unutmayın. Yakıt ekonomisini azami düzeyde tutmak için bagajın ağırlığını veya araçta taşınan malzemelerin ağırlığını düşük tutmaya çalışın.
Lastik hava basıncı
Ek yük taşıyacağınız zaman lastik hava basınçlarını kontrol edin. Ağır yüklü bir aracı uzun mesafede, özellikle yüksek hızda kullanmak için lastik hava basınçlarını artırın. Lastik hava basıncı tabloları için kullanıcı el kitabınıza veya sürücü kapı eşiğindeki bilgi plakasına bakın.
Farlar
Aracınızda far yükseklik ayarı sistemi olduğunu unutmayın. Bagaj bölmesinde ağır yük taşırken farlarınızı hafifçe aşağıya doğru çevirin. Aksi halde aracın arka kısmının çökmesi far açısını yukarıya doğru kaldırarak karşıdan gelen araç sürücülerinin gözlerini kamaştırabilir.
İpuçları ve tavsiyeler
- Bagajı yüklerken görüşünüzü kısıtlamadığınızdan emin olun.
- Yükünüzü dengeli bir şekilde yayın ve ağır yükleri olabildiğince aşağıya, ortaya ve ileriye doğru yerleştirin.
- En hafif olan eşyaları en üste koyun..
- Uzun veya hacimli nesneleri taşırken koltuk sırtlıklarını yatırın.
- Arka koltuk başlıklarının arkasına herhangi bir eşya yerleştirmeyin.
Yükünüzün güvenli olmasını ve yerinde kalmasını sağlayın
Bir güvenlik önlemi olarak araçtaki tüm serbest nesneleri sabitlemek önemlidir. Bir kaza anında veya sert frenlemede, aracın arkasında veya üzerinde bulunan sabitlenmemiş eşyalar ileriye doğru savrulur ve siz, yolcularınız ve diğer yol kullanıcıları için tehlike oluşturur.
Faydalı ipuçları
- Küçük eşyaları torpido gözünde veya koltuğun altında saklayın. Daha büyük eşyalar bagaj bölmesine yerleştirilmeli veya bir kutu ya da yük filesi ile sabitlenmelidir. Kullanılmayan yükseltici çocuk minderlerini de sabitlemeyi unutmayın.
- Ağır yükün öne doğru kayarak arka koltuk sırtlığına zarar vermemesi için bagaj bölmesindeki çengelleri kullanın.
- Arka koltuklarda kimse oturmuyorsa emniyet kemerlerini bağlayarak arka koltuğu destekleyin.
UZUN YOLCULUKLAR
Uzun yolculuğun güzelliğini keşfedin
Otomobile atlayıp yeni yerler keşfetmek başlı başına bir maceradır. Aracınızla her yere gidebilirsiniz. Büyük şehirlerden, kasabalardan ve çiftliklerden geçebilir; dağları aşabilir veya deniz kıyısına inebilirsiniz. Ancak, yola çıkmadan önce yapacağınız birkaç ufak hazırlık harika bir tatil ile felaket arasındaki farkı yaratır. Bu bölümde çocuklarınızla yapacağınız yolculukları nasıl daha keyifli hale getirebileceğinizi, araba tutmasını nasıl önleyeceğinizi, neler yemeniz gerektiğini, ne zaman mola vermeniz ve yola çıkmadan önce neleri kontrol etmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. İlk aşamada uzun mesafeli seyahatlerde bilmeniz gereken üç ipucu var:
Yola çıkmadan önce yolu öğrenin
Rotayı bilmek stresi azaltır ve sürücünün yönlerden çok yola konsantre olmasını sağlar. Kaybolan veya aklı karışan sürücüler tehlikeli durumlarda daha savunmasızdır.
Gerçekçi bir program belirleyin
Otoyolda yapabileceğiniz ortalama hızı fazla hesaplamak ve bilmediğiniz yerler arasındaki mesafeyi küçümsemek yaygın olarak yapılan bir hatadır. Sorunlar ve kazalar genellikle uzun yolculukların sonuna doğru, sürücüler kaybettikleri zamanı geri kazanmak için acele ederken ortaya çıkar.
Hava tahminlerini kontrol edin
Sis, kar veya şiddetli yağmur bekleniyorsa mutlaka programınızı yeniden belirleyin. Kötü koşullarda araç kullanmak iyi havada kullanmaktan çok daha zorlu ve yorucudur.
Uzun yolculuklara Hazırlanma
Biraz hazırlık sıkıntılı durumları önler ve hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlar
Yola çıkmadan önce aracınızla biraz zaman geçirmek faydalı olabilir. Modern otomobiller uzun mesafeli yolculukları çıkarabilmek için normal bakıma ek olarak herhangi bir bakım gerektirmez ancak bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir:
Aracınızın düzenli bakımlarının yapılmış olup olmadığını servis el kitabından kontrol edin. Bakım zamanı yaklaşıyorsa aracınızı bir Honda Yetkili Servisine götürüp bakımını yola çıkmadan önce gerçekleştirmeniz faydalı olacaktır.
Lastiklerde (yedek lastik dahil) aşırı veya dengesiz aşınma olup olmadığını, hava basınçlarını ve diş derinliklerini kontrol edin.
Silecek lastiklerinde aşınma veya ayrılma olup olmadığını kontrol edin. Gerekli ise değiştirin.
Tüm sıvı seviyelerini kontrol edin: Radyatör soğutma suyu, motor yağı, fren hidroliği, şanzıman yağı, cam yıkama suyu ve akü elektroliti.
Farları, arka lambaları, fren lambalarını ve sinyalleri kontrol edin; hepsinin doğru şekilde çalıştığından emin olun. Lambaları temiz tutmayı unutmayın.
Aracın anahtarını araçta unutmanız veya kaybetmeniz ihtimaline karşı yedek anahtarı yanınızda bulundurun.
Haritaları kullanacağınız sırayla düzenleyin.
Honda Yol Yardımı telefon numarasının aracınızda mevcut olduğundan emin olun.
Normalde yedek parça taşımanıza gerek yoktur ancak bir ilk yardım çantası, el feneri, yedek ampul, yedek sigorta ve biraz su bulundurmak her zaman faydalıdır. Ve tabi ki bir acil durumda cep telefonunuz en büyük yardımcınız olacaktır.
Yolculuk boyunca çocuklarınızın mutlu ve memnun olmasını sağlayın
Çocuklarla yolculuk yapmak çok eğlenceli olsa da çocukların uzun yolculuklarda rahatsız ve huzursuz olabilecekleri de bir gerçek. Ancak, biraz planlama ve eşyaların akıllıca paketlenmesi ile yolculuğun herkes için eğlenceli olmasını sağlayabilirsiniz.
Başarılı bir yolculuğun anahtarı yolculuk boyunca herkesi eğlendirmektir. Müzik dinlemekten veya kitap okumaktan sıkıldığınızda birlikte oyun oynamak iyi fikir olabilir. Aşağıda çocuklarınızın mutlu olmasını ve oyalanmasını sağlayacak birkaç ipucu bulabilirsiniz:
- Taze meyve, kraker, meyve suyu ve benzeri yiyecekler bulundurun. Soğuk içecekleri muhafaza etmek için küçük bir soğutucu veya soğutma özelliği olan çanta kullanın
- Aracın ses sisteminden masallar dinletin veya çocuklarınız için CD veya MP3 çalar taşıyın.
- Boya kalemleri, kitaplar, oyuncaklar, aktivite setleri ve el oyunları bulundurun.
- Bir DVD oynatıcı veya diz üstü bilgisayar ile aracınızı bir sinema salonuna dönüştürebilirsiniz. Ancak arka koltukta kitap okumak veya film izlemek bazı çocuklarda araba tutmasına neden olabilir.
- Yanınızda abur cubur veya sürpriz oyuncaklar bulundurun – acil durumlarda ortaya çıkartmak üzere küçük ama yeni bir şey.
- Güneşli havada aracın fazla ısınmaması için camlara gölgelikler yerleştirin. Uyuyan yolcular için yastık ve battaniye bulundurun.
- Ortalığın dağıldığı bir yemeğin ardından bir paket kolonyalı mendil ve kağıt havlu faydalı olacaktır. Ve her zaman aracınızda bir ilk yardım seti bulundurun. Yara bantları, makas ve cımbız çok kullanışlı olabilir.
- Konuşun! Son olarak saatlerce konuşabilirsiniz. Çocuklara bir şeyler sorup anlattıklarını gerçekten dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda küçük testler yapabilir ya da oyunlar oynayabilirsiniz.
- Bir saat aralıkla mola verin. Mola verdiğinizde bir top veya frizbi ile çocukların enerjilerini tüketmelerini ve vücutlarını hareket ettirmelerini sağlayın.
İsveç Otoyol İdaresine göre kazaların yüzde 20-30'una yorgun sürücüler neden olmaktadır. Simülatörlerde gerçekleştirilen testler sabah 5'te bir sürücünün sürüş becerisinin kanında 0.8 promil alkol bulunan bir sürücü ile aynı olduğunu göstermektedir. Ancak otomobil yolculuğunun en güzel yanlarından biri kenara çekip araçtan inebilmektir. Bacaklarınızı rahatlatın. Mümkünse yolculuğun kalan kısmında aracı kullanması için bir yolcunuza devredin. Ayrıca uyku hali ile yorgunluğun en iyi çözümünün kısa süre de olsa uyumak olduğunu unutmayın.
Faydalı ipuçları
- En az iki saatte bir mola verin. Uzun mesafede araç kullanmaya alışkın olmayanlar daha sık mola vermelidir.
- Normalde uykuda olduğunuz saatlerde – özellikle geceleri – uykuya dalma ihtimali daha fazladır. Gece yolculuk etmek zorundaysanız sessizliğin veya hafif müzik dinlemenin kanınızdaki adrenalin oranını azaltacağını ve uykunuzu getireceğini unutmayın. Konuşmaya devam edin veya radyoda ya da CD çalarda daha hızlı bir şeyler bulun.
- Pek çok insan yemek yedikten sonra daha uykulu hisseder. Ağır yemekten kaçınarak veya yola çıkmadan biraz uyuyarak bu olasılığı ortadan kaldırın.
- Yorgun veya uykulu hissettiğinizde mutlaka mola verin ancak aracı park etmek için güvenli bir yer seçin. İyi aydınlatılmış ve yoğun benzin istasyonları kısa bir mola vermek için güvenli yerlerdir.
- Mola verdiğinizde gerinerek ve vücudunuzu hareket ettirerek uyandığınızdan ve vücudunuzdaki kan dolaşımını hızlandırdığınızdan emin olun. Gövdenizi yanlara doğru çevirin ve kollarınızı savurun; çenenizi göğsünüze doğru çekin ve başınızı hafifçe aşağıya doğru bastırın; omuzlarınızı kaldırıp indirerek rahatlatın.
Son olarak, aracınızda hız sabitleyici varsa, yakıt tasarrufu sağlamak ve sürüşü kolaylaştırmak için uzun yolculuklarda bu sistemi kullanın. Sürekli hızlanma ve yavaşlama hem yorucudur hem de yakıt tüketimini artırır. Ancak, hız sabitleyicinin uzun süre kullanılması da dikkatinizin dağılmasına veya uykunuzun gelmesine neden olabilir.
Otomobil tutması dururumunda ve önlenmesi için yapılması gerekenler
Beyin karışık mesajlar aldığında araba tutması ortaya çıkar. Gözler vücudun konumu ile ilgili farklı bilgi aktarırken iç kulaktaki denge mekanizmaları farklı bilgi verir. Mideniz bulanıyorsa kaybettiğiniz sıvıyı sık sık soğuk su yudumlayarak telafi edin ve ağzınızdan yavaş ve derin nefes alın.
Faydalı ipuçları
- Mümkünse aracı siz sürün. Hareket halindeki araçların yolcuları, sürücülere kıyasla araba tutmasından daha fazla etkilenir.
- Yolcuysanız, yolu rahatlıkla görebileceğiniz şekilde ön koltukta oturun. Kucağınıza doğru bakmaktan veya harita ya da kitap gibi yakındaki nesnelere odaklanmaktan kaçının. Bunun yerine manzarayı izleyin ve gözlerinizin, iç kulak tarafından algılanan hareketi algılamasını sağlayın.
- Aracın yeterince havalandırıldığından emin olun. Yolculuk boyunca düzenli olarak mola verin.
- Az miktarlarda ve sık yemek yiyin. Yola çıkmadan önce ağır yemekten ve alkol almaktan kaçının.
- Başınızı sabit tutun. Başınızın hareket etmesi belirtilerin artmasına neden olur.
- Sürücü, yumuşak bir sürüş ile araba tutmasından şikayetçi yolcular için yolculuğu kolaylaştırabilir. Virajları yumuşak bir şekilde alın ve tekrar tekrar ani frenleme ve hızlanmadan kaçının.
- Eczaneden alınabilecek araba tutmasına karşı ilaçlar veya bilek bantları kullanın. Kullanım talimatları doğrultusunda ilaçlar yolculuktan önce alınarak vücuda etki etmesi sağlanmalıdır.
1 Ekim 2009 Perşembe
Honda Jazz'ınızı Koruyun
Aracın temiz tutulması aracın değerini artırır
Aracınızın düzenli olarak temizlenmesi sadece parlak görünmesini sağlamakla kalmaz; aynı zamanda paslanmaya, kire, tuza ve yoldan gelen diğer kirlere karşı aracı korur. Aracınızın temiz tutulması satış değerini artırır ve onarılması gereken sorunları kötüleşmeden görmenizi sağlar.
Otomatik yıkama makinesi aracınızı yıkamanın basit ve hızlı bir yoludur ancak aracı sünger ve su ile kendiniz yıkamanız kadar iyi olmayabilir. Aracınızı en az yılda bir defa, tercihen bahar aylarında kendiniz yıkamayı alışkanlık haline getirin. Doğru kıyafetleri giyerek (ıslanacaksınız) aracınızı yıkamak tüm aile için eğlenceli bir öğleden sonra aktivitesi veya sizin için rahatlatıcı ve kendi başınıza geçireceğiniz bir zaman olabilir.
DIŞ TEMİZLİK
Işıltılı bir görünüm elde etmek kolaydır
Açık alanda aracınızı yıkayacaksanız gölge bir yer seçmeye dikkat etmeniz gerekir. Doğrudan güneş ışığı altında araç yıkamak su damlalarının veya sabun köpüğünün boya üzerinde lekelere neden olmasına yol açar. Havanın rüzgarlı olmamasına da özen gösterin. Çünkü rüzgarın havalandırdığı toz, ıslak aracınıza yapışır ve kurulama sırasında zımpara etkisi yapar.
Adım adım
1. Aracı bol su ile ıslatın. Yüksek basınçlı hortum kullanıyorsanız tabancanın ucu asla araca 30 cm'den yakın olmamalıdır.
2. Temiz bir kovaya oto şampuanı koyun ve temiz su ile doldurun. Yüzeyi yıkamak için iyi durumda ve temiz bir sünger kullanın.
3. Üstten başlayarak aşağıya doğru gidin ve tüm aracı yumuşak bir şekilde temizleyin. Süngeri düzenli olarak sıkın, aksi halde süngerde biriken kir boya üzerinde zımpara etkisi gösterir.
4. Jantlarınıza özel önem verin – jantlar yola en yakın parçalardır ve fren balatası tozunun aşındırıcı etkisine maruz kalır. Fren balatası tozu jant üzerinde uzun süre kalırsa temizlenmesi imkansız hale gelir.
5. Jantlarınızı ve lastiklerinizi ayrı bir sabunlu süngerle temizleyin. Kir çıkmıyorsa jantlarınızı temizlemek için metal veya krom temizleme spreyi kullanın. Basınçlı yıkama tabancası tüm aralıklara ve kenarlara ulaşmak için çok uygundur ancak lekeleri ve zor erişilen yerleri temizlemek için küçük bir fırça veya diş fırçası kullanabilirsiniz.
6. Özel dikkat göstermeniz gereken diğer noktalar kapılar (özellikle alt kısımları) ve eşiklerdir. Kauçuk fitillerin temas ettiği kısımları kontrol edin. Boya yüzeyi kabarık veya bozuksa - özellikle gövdenin alt kısmında – zift tabakasını temizlemek için yağ giderici malzeme kullanılması gerekli olabilir. Bu durumda gaz yağı veya çevre dostu zift sökücü kullanın.
7. Tüm aracı temizledikten sonra bol miktarda temiz su ile durulayın. Fazla suyu almak için asla cam sileceği gibi şeyler kullanmayın.
8. Temiz pamuklu havlu veya güderi kullanarak aracı detaylı bir şekilde kurulayın. Bu esnada yüzeyde herhangi bir çizik, taş izi veya leke olup olmadığını kontrol edin.
9. Kuş pisliklerine dikkat edin. Aracı bütünüyle yıkamazsanız bile, en kısa süre de temizlemeniz gerektiğini unutmayın. Kuş pislikleri fazlasıyla asitlidir ve boyada kalıcı hasara neden olabilir.
İÇ TEMİZLİK
Aracın içi de aynı derecede önemlidir
Aracın dışının temiz tutulması yeterli değildir. Ayakkabınızla dışarıdan içeri taşınan toz, tuz ve taş parçalarıyla aracınızın içi de dışı ile aynı kirlere maruz kalır. Kırıntıları, şeker ambalajlarını, boş içecek kutularını ve araçta bırakılan diğer çöpleri de unutmayın.
Faydalı ipuçları
* Paspasları çıkartın. Kauçuk paspasları sabunlu su ve fırça ile yıkayın, kumaş paspasları ise elektrik süpürgesi ile temizleyin ve/veya yüksek basınçlı yıkama tabancası ile su sıkarak yıkayın. Paspasları araca yerleştirmeden önce mutlaka tam kuru olduklarından emin olun.
* Taban halısını ve koltukların altını elektrik süpürgesiyle temizleyin. Deri döşemenizin dikiş yerlerine özel ilgi gösterin – dikişleri parmaklarınızla ayırın ve elektrik süpürgesinin radyatör temizleme ucu ile dikişlerin arasında takılan toz ve kırıntıları temizleyin.
* Aracın içindeki plastik veya vinil kaplamaları (direksiyon simidi, ön konsol, kapı içleri, vites kolu, emniyet kemerleri, vs.) silmek için nemli bez kullanın. Başka hiç bir kimyasal kullanmayın.
* Camları iyice temizleyin. Özellikle ön camdaki kir ve egzoz tabakasının temizlenmesi için iki veya üç defa temizlemek gerekir. Bir cam temizleme malzemesi kullanın ve dikiz aynasını da unutmayın.
PASTA ve CİLA
Yüzeyi kirden koruma
Aracınız yeni ve boyası ışıl ışılken korumaya başlayın. Düzenli olarak pasta/cila uygulanması aracınızı yağmur, kar, yol tuzu ve aşınmaya neden olan diğer etkenlerden korur. Ayrıca, pasta boyanın parlamasını sağlar, temizliği kolaylaştırır ve böcek artıklarının daha rahat temizlenmesini sağlar. Ancak, renkleri bozulacağından plastik veya kauçuk parçalara (özellikle siyah olanlara) pasta veya cila sürmemeye dikkat edin. Cilanın veya pastanın doğrudan güneş ışığı altında uygulanmaması gerektiğini unutmayın.
Adım adım
1. "Dış temizlik" başlığında anlatıldığı şekilde aracı iyice yıkayın.
2. Boyayı derinlemesine temizlemek için 'pasta öncesi temizlik' malzemesi kullanın. Boyanın temizlenmesi aracın yıkanması değildir. Bunun anlamı önceki pasta tabakalarının, oksitlenmenin ve kir artıklarının kimyasal temizleyici veya cila ile temizlenmesidir.
3. Islak bir bez veya üretici tarafından tedarik edilen uygulama malzemesi ile her defasında bir gövde paneline pasta uygulayın. Pastanın nasıl uygulanacağına dair üreticinin talimatlarına uyun ve dairesel ya da düz hareketlerle pastayı uygulayın.
4. Yüksek kaliteli pamukla fazla pastayı alın.
5. Pastanın kurumasını bekleyin ve yeni pamuk kullanarak parlatın.
BOYA ve KAPORTA BAKIMI
Çizikler ve lekeler için ilk yardım
Paslanmanın önlenmesi için boya hasarının derhal giderilmesi gerekir. Boya yüzeyini düzenli olarak – örneğin aracı yıkarken – kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Boyanın ve küçük eziklerin onarılması özel ekipman ve beceri gerektirir. Aracınızda ciddi hasar varsa Honda Yetkili Servisiniz ile görüşün.
Küçük çizikler
Metale kadar ilerlememiş küçük çizikler ve taş izleri Honda rötuş boyası ile onarılabilir. Hasarlı nokta temizlenir temizlenmez rötuşu uygulayın ancak rötuş boyasının aynı renkte olduğundan emin olun. Renk kodu numarası motor bölmesindeki model plakasında yazılıdır.
Daha derin çizikler
Derin çizikler için hasarlı yüzeyin üzerine maskeleme bandı yapıştırın. Bandı çekerek kabaran boyanın banda yapışarak sökülmesini sağlayın. Astarı iyice karıştırın ve küçük bir fırça ile uygulayın. Astar yüzeyi kuruduğunda fırça kullanılarak boya uygulanabilir. Birkaç ince boya katmanı uygulayın ve her uygulamanın ardından boyanın kurumasını bekleyin. Çizik çok uzunsa boyanacak kısmın çevresini bantla korumanız gerekebilir.
Ön cam hasarı
Ön camınızda taşların neden olduğu çizikler veya başka hasarlar varsa mutlaka onarılması ya da değiştirilmesi için Honda Yetkili Servisinize başvurun. Ön camın hasarlı olması silecek lastiklerinin aşınmasına neden olur ve görüşü kısıtlar.
MOTOR TEMİZLİĞİ
Motorlar özel malzeme ve beceri gerektirir
Motor bölmesinin zaman zaman temizlenmesi faydalıdır. Paslanmanın önlenmesi ve yağ veya diğer sıvı kaçaklarının belirlenmesi iki önemli nedenidir. Motorun temiz tutulması ile pek çok motor problemi önlenebilir ve aynı zamanda bakım, onarım maliyetleri düşürülebilir. Ancak modern otomobil motorları çok karmaşıktır ve özel malzeme ve beceri gerektiren gelişmiş elektronik sistemler içerir. Motor bölmesini temizlerken dikkatli olun.
KONTROL ve TAMAMLAMA
Sıvı seviyelerini ve lastik hava basınçlarını her zaman kontrol edin
Jazz'ınız düzenli bakım ve temizlik dışında fazla ilgi gerektirmez. Ancak önemli sıvıları ve lastik hava basınçlarını her zaman kontrol etmeniz gerekir. Bu şekilde doğru çalışma koşulları sağlanır ve aracınız en iyi performansı ortaya koyabilir.
MOTOR YAĞI
Yağ seviye çubuğunu kullanın
Motor yağı her motor için hayati önem taşır. Yağ, motorun rahat bir şekilde çalışmasını sağlar ve aşınmayı azaltır. Motor yağını, yağ kontrol çubuğunu kullanarak düzenli olarak veya en az her 2500 km'de bir kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin.
SOĞUTMA SUYU
Motor kapağının altını serin tutun
Soğutma suyu seviyesinin düşük olması motorun hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle seviyeyi düzenli olarak, özellikle uzun seyahatlere çıkmadan önce kontrol etmek faydalı olacaktır. Soğutma suyunun durumunun ve seviyesinin kontrol edilmesi bakım programına dahildir. Soğutma suyu sadece su değildir ve asla su ile tamamlanmamalıdır. Soğutma suyu sadece soğutmakla kalmaz aynı zamanda donmayı ve soğutma suyu sisteminde aşınmayı önler. Soğutma suyunun Honda Yetkili Servisleri tarafından tavsiye edilen bir soğutma suyu ile tamamlanması önemlidir.
CAM YIKAMA SUYU
Güvenli yolculuk için temiz görüş
Temiz ön cam güvenli sürüş için çok önemlidir. Etkin cam yıkama suyunun büyük fark yarattığı pek çok durum vardır. Yazın camdaki böcek artıklarını temizlemek gerekirken kışın da yol tuzu ve çamur görüşünüzü kısıtlayabilir. Cam yıkama suyu olarak sadece su kullanmayın; özel olarak formüle edilen bir yıkama suyunun temizleme özelliklerine ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda antifriz özelliği de suyun camda, hortumlarda ve fıskiyelerde donmasını önler. Cam yıkama suyu seviyesini düzenli olarak kontrol edin ve aracınızda bir yedek şişe bulundurun.
LASTİK HAVA BASINCI
Doğru lastik hava basıncı yakıt tasarrufu sağlar
Lastik hava basınçlarını, yedek lastik de dahil olmak üzere her ay kontrol etmek faydalı olacaktır. Doğru hava basıncı, lastiğin kullanım ömrünü uzatır, yakıt tüketimini azaltır ve daha iyi yol tutuşu sunar. Sürüşünüzün daha konforlu ve sessiz olmasını sağlar.
DEĞİŞTİRME
ÖN CAM SİLECEĞİ
İyi durumdaki silecekler hesaplı bir güvenlik sigortasıdır
Kazalar analiz edildiğinde pek çoğunun görüşün kısıtlı olmasından kaynaklandığı görülebilir ve sileceklerin iyi durumda olması büyük fark yaratır. Kauçuk silecek lastikleri kirlenme, böcek artıkları ve buz nedeniyle aşınabilir. Durumları ön cam yıkayıcısı kullanılarak kolaylıkla test edilebilir. Silecek lastikleri herhangi bir iz bırakmadan camı siliyorsa durumları iyidir. Aksi halde değiştirilmeleri gerekli olabilir. Değiştirme işlemi kolaylıkla yapılabilir. Bu konuda kullanma kitapçığınız size yardımcı olacaktır.
PATLAYAN LASTİK
Patlak lastiklere karşı hazırlıklı olun
Bir lastiğin patlaması korkutucu bir deneyim olabilir. Yedek lastik ve krikoyu tanıyarak yolda lastiğinizin patlaması durumunda daha hazırlıklı olabilirsiniz. Mutlaka bir kaç deneme yaparak deneyim kazanın. Bir lastik on dakika içerisinde kolaylıkla değiştirilebilir.
AMPULLER
Farlarınız söndüğünde hazırlıklı olun.
Hangi ampul bozulursa bozulsun rahatsızlığa neden olur. Alacakaranlıkta veya gece yolculuk ediyorsanız tehlikeli de olabilir. İşte bu nedenle aracınızda bir Honda Jazz yedek ampul seti bulundurmanız faydalı olacaktır. (Bi-Xenon ve Active Bi-Xenon farlar hariç. Bu tür farların ampullerinin her zaman Honda Yetkili Servislerinde değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.)
Tüm ayrıntılı bilgi için Kullanıcı El Kitabınıza bakın ve ileride lazım olabileceği için lütfen saklayın.
25 Eylül 2009 Cuma
Honda Jazz Hybrid
2 Eylül 2009 Çarşamba
Honda Jazz Eylül 2009 Satış Fiyatları
Fun+ i-Shift 500.- TL
Fun+ Düz vites 653.-TL
Joy+ i-Shift 729.-TL
Joy+ Düz vites 881.-TL artmış.
Aksesuarsız modellerdeki fiyat artışı dikkat çekici. Sanırım Honda bu modelleri daha çok sattığı için fiyat artış politikasını da bu modeller üzerinde yoğunlaştırıyor.
1 Eylül 2009 Salı
İlk Yardım Eğitimi ve Bilinmesi Gerekenler
GENEL BİLGİLER
- Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,
- Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,
- İyileştirmeyi kolaylaştırmak..
- Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir alana alınmalıdır.
- Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir.
- Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.
- Kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalıdır.
- Arcın yakınında sigara içilmemeli ve içilmesine izin verilmemelidir.
- Gaz tüpünün vanası kapatılmalı, ortam havalandırılmalıdır.
- Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma ya da çağrı araçlarının kullanımına izin verilmemelidir.
- Öncelikle olay yeri güvenliği sağlanmalıdır.
- Olay yeri güvenliği sağlanabiliniyor ise, hasta ya da yaralılar kesinlikle yerlerinden kımıldatılmamalıdır.
- Hasta ya da yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir.
- Bilinç kaybı olanlar ile solunum, dolaşım, kanama vb. problemi olan hasta ya da yaralılar belirlenerek, öncelikle müdahale edilmelidir.
- Kanamalı durumlarda Hepatit B, C, ve HIV/AIDS gibi hastalıklara karşı korunmak için müdahaleden önce mutlaka eldiven giyilmelidir.
- Hasta ya da yaralının durumunu değerlendirmek (bilinç ve solunum ),
- Hasta ya da yaralının korku ve endişelerini gidermek,
- Hasta ya da yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,
- Hasta ya da yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,
- Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
- Hasta ya da yaralının yarasını görmesine izin vermemek,
- Hasta ya da yaralıları hareket ettirmeden müdahalede bulunmak,
- Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( 112 ),
- Olay yeri güvenliği açısından herhangi bir tehlike yok ise, hasta ya da yaralıyı kesinlikle yerinden kımıldatmamak.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLARINDA İLK YARDIM
- Kısmi tıkanma: Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir.
- Tam tıkanma:Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir.
- Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
- Bilinci kontrol edilir.
- Sırtına iki kürek kemiği arasına 5-7 kez vurulur.
- Cismin çıkıp - çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.
- Çıkmadıysa, arkadan sarılarak gövdesi kavranır.
- Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.
- Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.
- Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanılır.
- Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır
- Hasta ya da yaralı sırt üstü yatırılır ve ayakları 30 cm yukarı kaldırılır (Şok pozisyonu).
- Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve korunur
- Sıkan giysiler gevşetilir
- Kusma varsa yan pozisyonda tutulur
- Olay yeri güvenliği sağlanır
- Solunum yolu açıklığı sağlanır
- Hasta ya da yaralının solunumu değerlendirilir
- Koma pozisyonu verilir
- Tıbbi yardım istenir (112)
- Sağlık ekipleri gelene kadar hasta ya da yaralının her 2-3 dk bir solunumu kontrol edilir.
- Hasta ya da yaralının endişe ve korkuları giderilir.
- Mümkün olduğunca temiz hava soluması sağlanır.
- Hava yolunun açıklığı sağlanır.
- Kanama varsa hemen durdurulur.
- Şok pozisyonu verilir.
- Hasta ya da yaralı sıcak tutulur.
- Gereksiz yere hasta ya da yaralı hareket ettirilmez.
- Tıbbi yardım istenir (112)
- Yara üzerine temiz bir bez parçası ya da gazlı bezle direkt baskı uygulanır,
- Kanama durmazsa; birinci bezi kaldırmadan ikinci bir bez konarak basınç arttırılır,
- Gerekirse bandaj ile sarılarak kanlanmış bezler kaldırılmadan basınç artırılarak sürdürülür,
- Kanayan bölgeye en yakın basınç noktasına bası uygulanır,
- Kanama kol ya da bacaklardaysa ve kırık şüphesi yoksa, kanama bölgesini kalp hizasından yukarıda tutulur,
- Şok pozisyonu verilir,
- Sık sık yaşam bulguları kontrol edilir ( 2-3 dk. arayla ).
- Hasta ya da yaralının bilinci ve solunumu değerlendirilir.
- Hasta ya da yaralı sırt üstü yatırılarak üzeri örtülür ve ayakları 30 cm. kaldırılır ( şok pozisyonu)
- Asla ağızdan yiyecek içecek VERİLMEZ.
- Kapalı kırık varsa, kan damarlarının yaralanmasını önlemek ve bir iç kanamaya sebep olmamak için hasta ya da yaralının hareketsiz kalması sağlanır.
- Hasta ya da yaralının yaşamsal değişimleri izlenir.
- Tıbbi yardım istenir (112)
- Öncelikle sakin olunmalıdır.
- Hemen hasta ya da yaralının başı öne doğru eğilir.
- Hasta ya da yaralının mümkünse oturması sağlanır.
- Hasta ya da yaralının burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır.
- Bu işleme yaklaşık 5 dk kadar devam edilir.
- Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.
- Temiz bir bezle temizlenir.
- Kulak tıkanmadan gazlı bezle kapatılır.
- Hasta ya da yaralının hareketsiz olarak, kanayan kulak üzerine yan yatması sağlanır.
- Tıbbi yardım istenir (112)
- Unutulmamalıdır ki; kulak kanaması olası bir beyin kanamasının habercisi olabilir.
- Derinin yüzeyinde, kızarıklık (pembe, kırmızı arası renk) şeklinde görülen doku hasarı vardır.
- Ağrı vericidir.
- Yanan bölgede hafif şişlik vardır.
- Genelde 48 saat içinde kendiliğinden iyileşir
- Derinin 1. ve 2. tabakası etkilenmiştir.
- Enbelirgin özelliği deride içi su dolu kabarcıklar ( bül ) oluşmasıdır.
- Çok ağrılıdır.
- Derinin tüm tabakaları etkilenir.
- Kaslar, sinirler, damarlar etkilenebilir.
- Yanık bölgede beyaz kuru yaradan, siyah renge kadaraşamaları vardır.
- Ağrısızdır, çünkü bütün sinirler zarar görmüştür.
- Derinliğine, yaygınlığına ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak, organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar.
- Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelir.
- Hasta ya da yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon riski oluşur.
- Kişi hala yanıyorsa, paniğe engel olunur, koşması engellenir.
- Hasta ya da yaralı ıslak battaniye vb. ile sarılır ya da yuvarlanması sağlanarak yanma durdurulmaya çalışılır.
- Hasta ya da yaralının hava yolu açıklığı ve solunumu
(AB)değerlendirilir. - Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur.
- Şişlik oluşabileceğinden saat, yüzük, bilezik vb. takılar çıkarılır.
- Yanan bölgedeki giysiler çıkarılır (giysi yanan bölgeye yapışmışsa etrafından kesilerek çıkarılması gerekir).
- Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir.
- Su toplayan yerler patlatılmaz.
- Yanan bölgelere (el,ayak gibi) birlikte bandaj yapılmaz.
- Yanık üzeri temiz ve nemli bezle örtülür, yanık üzerine hiçbir madde sürülmez.
- Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür.
- Yanan vücut bölgesi geniş ve sağlık kurumu uzaksa, kusma yoksa, bilinci açıksa; sıvı kaybını gidermek amacıyla hasta ya da yaralıya hazırlanan sıvı (1 lt. su+ 1 çay kaşığı karbonat + 1 çay kaşığı tuz), maden suyu vb. içirilir.
- Tıbbi yardım istenir ( 112 ).
- Yanan bölgedeki giysiler çıkarılarak, kimyasal maddenin deriyle teması kesilir.
- Yanan bölge bol, tazyiksiz akan suyla, en az 20-25 dk. yıkanır.
- Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür.
- Tıbbi yardım istenir ( 112 ).
- Olabildiğince soğukkanlı ve sakin olunur.
- Hasta ya da yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilir.
- Akımı kesme imkânı yoksa yalıtkan bir maddeyle (tahta, plastik) kişinin elektrikle teması engellenir.
- Hasta ya da yaralının solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilmelidir.
- Hasta ya da yaralı kımıldatılmamalıdır.
- Hasar gören vücut bölgesi örtülür.
- Hasta ya da yaralının bilinci açık ve kendini iyi hissediyorsa dahi tıbbi yardım istenir.
- Hasta serin ve havadar bir yere alınır.
- Hastanın giysileri çıkarılır.
- Hasta sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir.
- Bulantı yoksa ve bilinci açıksa; su ve tuz kaybını gidermek için hastaya su, tuz, karbonatla hazırlanan sıvı ya da maden suyu içirilir.
DONMALARDA İLK YARDIM
- En hafif şeklidir.
- Deride solukluk, soğukluk hissi
- Uyuşukluk, halsizlik
- Daha sonra kızarıklık ve karıncalanma hissi görülür
- Zarar gören bölgede gerginlik hissi,
- Şişlik, ağrı, içi su dolu kabarcıklar,
- Su toplanması, iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.
- Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir.
- Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir.
- Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır.
- Kuru giysiler giydirilir.
- Bilinci açık ise sıcak, şekerli içecekler verilir.
- Su toplamış bölgeler asla patlatılmaz, üstü örtülür.
- Donuk bölge asla ovulmaz, kendiliğinden ısınması ya da çözünmesi sağlanır.
- El ve ayaklar doğal pozisyonda tutulur.
- Hala halsizlik varsa bezle bandaj yapılır.
- Tıbbi yardım istenir.(112)
ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Göze yabancı cisim kaçmasında ilk yardım
Hasta ya da yaralı taşınmasında genel kurallar:
- Boğulma nedeni ortadan kaldırılır,
- Bilinç kontrolü yapılır,
- Hava yolu açıklığı sağlanır ve solunumu değerlendirilir,
- Temel Yaşam Desteği sağlanır,
- Derhal tıbbi yardım sağlanır (112).Yaşam bulguları izlenir.
Havale:
Acil Durum Telefon Numaraları 112 Acil Yardım
110 İtfaiye
156 Jandarma
155 Polis
154 Trafik
114 Zehir Danışma
İlk yardım uygulamaları için, evde, okulda, iş yerinde, arabalarda, fabrikada, havaalanında, tren istasyonlarında ve diğer tüm aklımıza gelebilecek her yerde ilk yardım çantası bulundurulması gerekmektedir.
İlk yardım çantası direkt bir ısı kaynağından ve çocukların erişebileceği yerden uzak, ne çok nemli ne de kuru bir yerde tutulmalıdır. Mutfak ya da banyo ilk yardım çantasının bulundurulması için uygun bir ortam değildir.
Evde yaşayanların ilk yardım çantasının nerede olduğunu bilmeleri gerekir. Kullanılan malzemelerin sayılarını yeniden tamamlamak ve yerine koymak çok önemlidir. Son kullanma tarihi olan ve tüketilen malzemeleri yenilenmeli ve temiz bir şekilde muhafaza edilmelidir.
İLK YARDIM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN MALZEMELER
Malzemenin adı | Miktar | |
1. | Suni solunum maskesi | 1 Adet |
2. | Büyük sargı bezi (10 cmX3-5 cm) | 2 Adet |
3. | Steril hidrofil gaz bezi (10x10 cm 50 lik) | 1 Kutu |
4. | Üçgen sargı bezi | 3 Adet |
5. | Hidrofil pamuk (70 gr) | 1 Paket |
6. | Flaster | 1 Adet |
7. | Çengelli iğne | 10 Adet |
8. | Makas | 1 Adet |
9. | Elastik bandaj (6-8 cm enli) | 1 Adet |
10. | Yara bandı | 10 Adet |
11. | Tıbbi eldiven | 2 Çift |
12. | Açık renk plastik örtü | 1 Adet |
13. | Not defteri | 1 Adet |
14. | Kurşun kalem | 1 Adet |
15. | İlk yardım el kitabı | 1 Adet |
16. | El feneri | 1 Adet |
17. | Düdük | 1 Adet |
18. | Cımbız | 1 Adet |
19. | Malzeme listesi | 1 Adet |
20. | Alüminyum yanık örtüsü | 1 Adet |