21 Eylül 2012 Cuma

Ada Krizi Çin'deki Japon Şirketlerini Vurdu


Çin ile Japonya arasındaki tartışmalı ada kriziyle başlayan ve Çin genelinde devam eden protestolar nedeni ile, Çin'deki üretimlerini durduran ünlü Japon markaları henüz üretimlerine başlayamadılar.

Çin'de, Çinlilerle ortak yatırımları olan Dongfeng Honda ve Dongfeng Nissan otomobil markaları, üretime tekrar başlamak için şu an gelişmeleri takip ettiklerini açıkladılar.

Çin medyasına göre, Hubei'de üretim yapan Dongfeng Honda'nın satış müdürü Li Peng ile Guangdong merkezli Dongfeng Nissan'ın satış müdürü yardımcısı Yang Song, üretimlerine henüz başlamadıklarını söyledi. Li, adalar krizi nedeniyle oluşan öfke sebebiyle Çin'deki 104 outlet mağazasını kapalı tuttuklarını, şu ana kadar 2 bin 120 sipariş iptali aldıklarını kaydetti.

Şirketin stoklarının 13 bin 838 adede yükseldiğini ve bu rakamın üretimi durdurma sinyaline yakın olduğunu belirten Li, işçilere şimdiden başlamak üzere Çin'in milli bayramı tatilinin sonu olan 7 Ekim'e kadar uzun tatil verebileceklerini ifade etti.

Çin'deki en büyük Japon otomobil üreticisi olan Dongfeng Nissan'ın Henen eyaletleri ile Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou'da fabrikası bulunuyor. Guangdong'daki Dongfeng Nissan fabrikasında 15 bin işçi bulunurken, Hubei'deki Dongfeng Honda'da ise 7 bin işçi çalışıyoryor. Dongfeng'ın açıklamasına göre, Çin'deki 28 şehirde bulunan benzin istasyonlarından Japon malı otomobillere akaryakıt satılmıyor.

Şirket, ada krizinin devam etmesi halinde Japon otomobil üreticileri ile ortak girişimler operasyon riskinin kötüleşeceği ve bunun tedarikçi ve satış acentelerinin çıkarlarına zarar vereceğini kaydetti.

Kriz, Çin'deki Japon elektronik devleri ile Japon turizm sektörünü de tehdit ediyor. Çin medyası, Çin'den Japonya'ya giden turist sayısında azalma olduğunu yazdı. Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi de geçtiğimiz gün yayınladığı başyazıda, Çin'in henüz oynamadığı ekonomik misilleme kartının Japonya'ya kayıp bir 10 yıl yaşatabileceği ve zararın 2011'deki şiddetli deprem ve tsunamiden daha büyük olacağı uyarsında bulunmuştu.

Öte yandan Çin'deki anti Japon eylemlerinde Japon işyerleri ile otomobillerine zarar veren 18 kişinin yakalandığı bildirildi.

Belki Çinlilerin protestosu bize de yarar sağlar ve Honda Jazzlar yeniden "Japonya"dan ithal edilir. Böylece gerçek Japon Jazzlarına tekrar kavuşuruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder