3 Haziran 2012 Pazar

Pompacı'lara Standart Geliyor


















Akaryakıt ve otogaz ikmal ve dolum elemanları, araçların ikmali dışında, talebe göre motor su seviyesi, yağ kontrolü, lastik basıncı, cam suyu, antifriz gibi diğer eksikliklerini de giderecek.

Akaryakıt ve otogaz ikmal ve dolum elemanları, araçların ikmali dışında, talebe göre motor su seviyesi, yağ kontrolü, lastik basıncı, cam suyu, antifriz gibi diğer eksikliklerini de giderecek.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) işyerlerinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla sürdürdüğü ''Ulusal Meslek Standardı'' çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda MYK, standardı Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası'na (KİPLAS) hazırlattı. Kamuoyu görüşüne sunulan mesleki yeterlilikler, son halini almasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girecek.

Taslağa göre, kullanıcıyı yakıt türüne göre ikmal alanına yönlendirecek görevli, promosyonlar hakkında bilgi verip ikram ve hediyeleri sunacak. Araç sahibine satın almak istediği yakıt türünü ve miktarını soracak olan görevli, yakıt türünü ve miktarını da teyit ettirecek. Görevli, aracın motorunun çalışmadığından emin olacak, yakıt deposunun kapağını ise ikmal yapılacak araç üzerinde yer varsa oraya takıp, bulunmaması durumunda ise kapağı kaybolmayacak şekilde muhafaza edecek.


Sayaçların sıfırlandığından emin olur

Pompa tabancasını ikmal yapılacak depoya uygun şekilde yerleştiren görevli, personel tanıtım kartını pompaya okutup pompa üzerindeki sayaçların sıfırlandığını da kontrol edecek. Hortumunda ve bağlantı yerlerinde sızıntı olup olmadığını da kontrol eden görevli, işlem sonunda tabanca ağzında kalan akaryakıtı aracın deposuna boşaltacak.

Görevli, otogaz ikmali sırasında ise aracın motorunun çalışmadığının yanın da elektrikle çalışan tüm sistemlerinin (far, radyo, sinyal) kapalı olmasını sağlayacak. Topraklama maşasını araç şasesine bağlı metal aksama bağlayarak topraklama yapan görevli, ikmal süresince sağlıklı bir aktarım yapmak için aracın başında bekleyecek.

Camları ve farları temiz su ile temizler

Araç sahibinden onay alan görevli, aracın camlarını ve farlarını temiz su ile temizleyip, aracın cam suyunun yeterli olup olmadığını kontrol edecek. Görevli, kullanıcının talebine göre temiz cam suyu ilave edecek.

Yine araç sahibinin talebine göre aracın yağını kontrol edecek olan görevli, yağ eksik ise kullanıcının onayını almak kaydıyla araç türüne uygun yağı ilave edecek. Görevli, talep doğrultusunda, motor su seviyesini, antifriz derecesini, araçların lastiklerinde basınç azalması olup olmadığını kontrol edecek.

Cumhuriyet Gazetesi, 2 Haziran 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder