13 Ocak 2016 Çarşamba

Bu işin Sonu i-Shift'e Dönecek

Yıllardan 2009, bizlerde bir sevinç, bir heyecan. Çünkü 2. nesil Jazzlar Türkiye'ye gelmeye başladı. Bir de ne görelim! Jazz'ın piyasa başarısında büyük payı olan CVT (Sürekli Değişken Şanzıman) gitmiş, yerine i-Shift (Otomatikleştirilmiş Düz Vites) gelmiş. Elbette merakla inceledik ve denedik. Düşüncelerimizi eşle, dostla, blog ve forum sayfalarımızla kamuoyu ile paylaştık. "Almayın"

Söylediklerimizin, yazıp, çizdiklerimizin üzerinden üç yıl geçti ve Japon ağabeyler doğru yolu tekrar buldular. CVT geliştirilmiş olarak geri geldi. Evet, bu bizler açısından sevindirici oldu. Ama i-Shift sahipleri için hiç iyi olmadı. Honda 3 yıl boyunca bu otomobilleri pazarladı ve şimdi sahiplerinin elinde birer mayın gibi kaldılar. Uyanık i-Shift Jazz sahiplerinin bir kısmı hızlıca elden çıkarma yoluna gittiler ve bu otomobillerden kurtuldular. Burada da üzücü olan, bazı satıcıların otomobillerini satarken doğruyu söylemeyerek, İ-Shift Jazzlarını "Tam Otomatik" diye satmaları oldu...


3. nesil Jazzlar için bir kez daha kamuoyunu uyarıyoruz. Eksikleri tamamlanana kadar "Almayın" Japon ağabeyler doğru yolu 2 bilemediniz 3 yıl içinde bulacaklardır. Jazz almayı düşünüyorsanız biraz daha sabredin. Göreceksiniz ki pişman olmayacaksınız.

11 Ocak 2016 Pazartesi

3. Nesil Jazz Satmıyor

Evet, 3. nesil bir türlü satmıyor. Peki bu şaşırtıcı mı? Bence değil! Bu fiyata sunroof'suz, yarım taban halılı, sihirli koltuk altındaki cebi olmayan, navigasyonu sadece 4 yıl ücretsiz güncellenecek olan... Satmaz! 3. nesil için uzunca bir süre bekledik. Biraz daha bekleyebiliriz. Gerekirse Jazz almaktan bile vazgeçebiliriz. Aslında bu, önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek olan HR-V nin önünü açan pazarlama oyunu da olabilir. Ama hiç hoş bir oyun değil.


Bunca yıl otomobil iç konforuna inanılmaz bir katkı yapan sunroof veya cam tavana alışmış, çok ama çok sevmiştik. Onsuz olamazdı! 3. nesil Jazzlarda da sonroof olmasına rağmen, Türkiye'ye ithal edilen araçlar bu güzel özelliği kapsamıyor. Daha da kötüsü, Honda'nın Satış Temsilcileri'nin bu özelliğin Jazz'da bulunmadığını söylemeleri. Bu beyan tamamen gerçek dışı. 3. nesilde sunrooflu modeller var ancak Türkiye'ye getirilmiyor.

Sonuç olarak; Sunrooflu model Türkiye'ye getirilmeli, navigasyon en az 10 yıl ücretsiz güncellenmeli, taban halısı tamamlanmalı vs. Üstelik bunlardan sonra Jazz'ın fiyatı artmamalı.

Yoksa, halen kullanmakta olduğum 2012 model, CVT şanzımanlı (3. nesilde de aynı şanzıman var), 4800 devirde 127 Nm tork üreten motoru olan Jazz'ımı (3. nesil 5000 devirde 123 Nm tork) asla satmam.

O nedenle; 2012 model CVT şanzımanlı 2. nesil Jazz'ı olanların, otomobillerine gözü gibi bakmalarını tavsiye ediyorum.